Kósa Lajos visszavonulna Debrecenbe?

szerző
nt-
publikálva
2018. szept. 13., 12:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Debreceni Egyetem tanévnyitójának kiemelt vendége és szónoka volt Kósa Lajos fideszes politikus. De miért?

Amikor Kósa Lajos Debrecen polgármestere volt, rendszeresen köszöntötte városában az elsőéves egyetemistákat.

2014 óta már nem a cívisváros vezetője, jelenleg kormányzati tisztsége sincs (az előző ciklus utolsó időszakában tárca nélküli miniszterként felügyelte a megyei jogú városok fejlesztését – a szerk.), a Debreceni Egyetem szeptember 9-i ünnepélyes tanévnyitóján mégis szerepet kapott. Az esemény legelején a notabilitásokat köszöntő felsorolásban – ami összesen négy és fél percig tartott, oly sok kisebb-nagyobb méltóság volt jelen – másodikként említették Palkovics László innovációs miniszter után.

Kósa Lajos a Debreceni Egyetemen

Kósa Lajos a Debreceni Egyetemen

Fotó: Kósa Lajos Facebook-oldala

 

Majd az ünnepi beszédek sorában Kósa közvetlenül az egyetem rektora után kapott szót mint országgyűlési képviselő, megelőzve a miniszteri szónoklatot és Papp László debreceni polgármester beszédét is. Kósa témája a versenysport volt, többek között azt hangsúlyozta, hogy jelentős létesítményfejlesztések szükségesek Debrecenben. (Amikor mondandójának ókorba nyúló hivatkozását citálta, akkor a professzori karból néhányan felszisszentek. „A görögöktől tudjuk, akik az ép testben ép lélek elvét vallották…” – mondta Kósa Lajos, nyilván nem tudva arról, hogy a „mens sana in corpore sano” bizony latin szöveg, és Iuvenalis ókori római költő egyik szatírájából származik.)

Kósa Lajos beszéde a 22. perc végétől kezdődik:

 

A cívisvárosi közéleti pletykák szerint nem véletlen, hogy Kósa nyitotta meg a tanévet a Debreceni Egyetemen: a magyarnarancs.hu több forrásból úgy értesült, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon a Fidesz megint őt jelölné a debreceni polgármesteri posztra. A helyi ügyekben rendszerint tájékozott Facebook-oldal, a Debreciner azt írja: Kósát a Fidesz-vezetés „hazaküldi Debrecenbe, hogy ott húzza ki a nyugdíjas évekig”.

Merre tart a tiszteletbeli alapító?

Kósa Lajos 1998 és 2014 között volt Debrecen polgármestere, az összeférhetetlenség bevezetésekor az országgyűlési képviselőséget választotta, így a négy évvel ezelőtti önkormányzati választáson már nem ő indult, hanem egykori helyettese, Papp László. Egyébként a Fidesz tiszteletbeli alapítója (neve azért nincs rajta az 1988-as alapítók listáján, mert annak aláírásakor berendelték az egyetemi pártbizottság elé, hogy lebeszéljék). A 2006-os választási vereség után élesen bírálta Orbán Viktort, de később kibékültek.

Az előző ciklusban előbb frakcióvezető volt a parlamentben, majd miniszter. Az utóbbi években számos botrányos, olykor zavaros és követhetetlen kijelentést tett, családja vagyonosodásával is sokat foglalkozott a sajtó. Mint a választási kampányban kiderült, bedőlt annak a csengeri asszonynak, aki azt állította, hogy 1300 milliárdos vagyont örökölt. Kósa megállapodott vele, hogy segít befektetni a pénzt, cserébe 800 millió forintra tartott volna igényt.

A negyedik Orbán-kormányban már semmilyen tisztséget nem kapott, jelenleg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

Kósa polgármesteri tevékenységéről és addigi pályájáról a Magyar Narancs 2005-ben közölt részletes riportot:

Kósa Lajos debreceni polgármester portréja: Hajdúkanyar

A Fidesz tiszteletbeli alapító tagjának számít az ország második legnagyobb városának polgármestere, akit a kilencvenes évek elején pártja Fodor Gábor nevével fémjelzett irányzatához soroltak. 1993-ban Orbán Viktor köréhez csatlakozott, hogy öt évvel később Debrecen első emberévé lépjen elő. Kósa Lajos pályaképét debreceni támogatói és ellenfelei, továbbá a Fidesz egykori és mai országos vezetéséhez kötődő forrásaink segítségével vázoljuk.

 

szerző
nt-
publikálva
2018. szept. 13., 12:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2018. szeptember 14., péntek 09:04
  Éppen itt az ideje, hogy Elena is díszdoktorit kapjon Debrecenben. Ha poszthumusz is, de a gesztus megérné.
 2. 5
  tiszapolgári
  2018. szeptember 13., csütörtök 22:20
  Kósa úgy volt díszvendég, ahogyan Elena díszdoktor.
 3. 4
  szegedi789
  2018. szeptember 13., csütörtök 21:26
  Jó, hogy nem a Rokonokból idézett...
 4. 3
  szegedi789
  2018. szeptember 13., csütörtök 21:24
  Egyetemi autonómia elvétele fontos lépése volt az autokratikus rezsimnek.

  Döglött tetemen ennek ellenére minden évben további x+1 db rúgást kell véghezvinni...

  Szegeden is poltikai pofavizit volt a hivatalos megnyitón. (Mint mindig?) Botka hozta hóna alatt Szabósándor nevű országgyűlési képviselőjét, volt B.Nagy, püspök, volt rektor stb.

  Azt még mind a mai napig nem sikerült megértenem, hogy Mórahalom fideszes polgija mit keresett az elsősorban, de még próbálkozom a racionális magyarázattal...
 5. 2
  Dzsaszti
  2018. szeptember 13., csütörtök 16:06
  Jaj, Lali! Laaaliiii! Laaaaaliiiiikáááám!!!!
 6. 1
  rworse
  2018. szeptember 13., csütörtök 14:08
  Debrecenbe kéne menni,
  Pulykakakas ott kéne lenni.
  De nem biztos az már mára,
  Hogy beengedik a főutcára.

Komment írásához