Közpénzből épül a méregdrága debreceni magániskola

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 14., 14:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Magas tandíjú elit iskola épül az adófizetők pénzéből.

Közel 3,3 milliárd forint közpénzből készül a Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen), ahol egy gyerek oktatása óvodától érettségiig több mint 45 millió forintba fog kerülni, írja a 24.hu.

A tandíjköteles, elit magániskola a Modern Városok program részeként valósul meg. 
Az árak horribilisek. Csupán a felvételi 100 ezer forintba kerül, onnantól az óvoda 2,5 millió, az iskola első öt évfolyama 3 millió, az utolsó két év pedig már 5 millió forint egy évre. Az árban nincs benne se a diákok étkeztetése, se az iskolabusz.

A Népszava információ szerint nem titkolt cél, hogy az ide települő külföldi nagyvállalatok (például a BMW) dolgozóinak gyerekeit várják az iskolába.

Az iskolában egyébként olyan dolgokkal is megismerkedhetnek majd a diákok, mint például a mandarin nyelv, robotika vagy akár a baseball. A 24.hu kérdése, miszerint nincs-e ellentmondás abban, hogy magániskola épül közpénzből, Öreg János, az iskola jövendőbeli igazgatója elmondta, hogy szerinte az összeg színvonalban van a többi magyarországi nemzetközi iskola árával.

Az intézmény fenntartója a 97%-ban önkormányzati tulajdonú Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ. Az önkormányzati üzemeltetés már csak azért is érdekes, mert pár évvel ezelőtt a kormány központosította a közoktatást, melynek részeként először elvette az önkormányzatoktól az iskolák szakmai vezetését, majd az épületek fenntartását is. Úgy tűnik, mégse teljes a bizalom az állami közoktatásban, különösen hogy se Kásler Miklós, az Emmi vezetője, sem pedig Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nem az állam által fenntartott iskolába járatja a gyerekét, hanem fizetős magániskolákba.

Kásler nagy rajongója a jó magyar oktatásnak, de azért a Kásler-utódok magániskolákba jártak

Az Index kiderítette, hogy az emberierőforrás-miniszter gyermeke és unokái hova jártak-járnak magániskolába. Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter számos fórumon kinyilvánította, hogy a magyar oktatás mindenekelőtt, továbbá, hogy ő a magyar hagyományokra épülő oktatási rendszer feltétlen híve, valamint, hogy az állami és a hazafias nevelés így meg úgy.

A debreceni polgármesteri hivatal közlése szerint az ösztöndíjprogram kidolgozás alatt van.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 14., 14:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. szeptember 15., szombat 07:31
    Remélem, senki se fog jelentkezni.

Komment írásához