Már 342 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált, hogy szavazhasson áprilisban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 10., 11:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már most majdnem kétszer annyian, mint a 2014-es választás idején. Pedig március 24-ig van rá lehetőség.

Már meghaladta a 342 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra, hogy levélben tudjanak szavazni – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adataiból.

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot – köztük a szavazólapot – a választópolgárhoz, aki a voksát levélben adhatja le.

Az, aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra március 24-éig van lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak.

A www.valasztas.hu azt tartja nyilván, hogy a kérelmező mely országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről.
Eszerint a már nyilvántartásba vett 342 325 választópolgárból legtöbben azt kérték, hogy Romániába (147 237), illetve Szerbiába (49 813) küldje az NVI a regisztrációs értesítést.

Németországba 3256-an, az Amerikai Egyesült Államokba 1274-en, Kanadába 998-an, Svájcba 806-an, Nagy-Britanniába 685-en, Ausztráliába 663-an, Svédországba 550-en, magyarországi értesítési címre 1946-an várják eddig az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 19 374-en kérték az értesítést, e-mailben pedig 112 225-en.


A 2014-es országgyűlési választás idején 193 ezer, a 2016-os népszavazás idején pedig 274 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 10., 11:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  rworse
  2018. február 11., 22:02
  HJ indexes cikkéből:

  "Áder: Aki részt akar venni a választásokon, költözzön vissza Magyarországra

  Elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz – mondta Áder János. Parlamenti beszédében a fideszes politikus arról is beszélt: azért sem támogatják a választójog kiterjesztését a határon túl élő magyaroknak, „mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága”. Azt mondta, hogy „aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra”.

  Hogy Áder János nem fideszes politikus, hanem államfő, a pártok fölött álló és a nemzet egységét képviselő? És hogy miért fideszesezem akkor le? De főleg: hogy mondhat ilyen, a Fidesz és a kormány álláspontjával, továbbá a hatályos törvényekkel totál szembemenő dolgot, még ha egy pártok fölött álló politikus is?

  Nos, a dolog egyszerű: Áder János ezt nem most mondta, hanem NER előtt 17-ben, vagyis 25 évvel ezelőtt. Az akkor ellenzéki Fidesz politikusa az 1993. szeptember 28-i ülésnapon, a választójogi törvény módosításáról szóló vitában érvelt olyan vehemenciával – és hajszálpontosan olyan érvekkel – a külföldön élő magyarok szavazati joga ellen, mintha most Gyurcsány Ferencet hallanánk."

 2. 11
  Kovacs
  2018. február 11., 14:30
  9: Naki kérlek szépen én nem is akarom érteni, mert ha elkezdem érteni, az egy vegytiszta protekcionista nacionalizmus. Rendkívül finoman fogalmazva.
 3. 10
  yoyo
  2018. február 11., 13:56
  naki:
  lehet okosságokat sorolni, értelme viszont nincs.
  Ami itt van, az a fidesz és a ner.
  A fidesz pedig így látta jónak, az erdélyi magyarok, a szaudi kötvényes migránsok, az ukrajnai alkesz nyugdíjasok szavazhatnak, a londonban mosogató egyetemi tanárok pedig nem.

  Ez természetesen nem jó, de ez kiafaszt érdekel.
  Az okosságokkal ez meg nem változtatható, csak a rendszer megdöntésével.

  Azonban rendszert dönteni a párszázalékos, egymás rovására kampányoló pártok sajnos nem fognak.
  Akkor pedig az okosság az ilyen kérdésekben megmarad annak, ami most is éppen: pár pluszszavazatért bedobott választási kampányfogásnak.
 4. 9
  naki
  2018. február 11., 13:06
  Rém egyszerű az egész. Ha valaki egyszerre állampolgára Dzsibutinak, Grönlandnak, Új-Zélandnak és Burkina Fasonak, ezek közül szavazzon ott, ahol egzisztál, ahol a bejelentett lakása van, ahol dolgozik, ahol fizeti a tátott szájú államnak az adót, járulékokat, más ott élő emberekkel együtt. Tökmindegy a pártpreferenciája, egy máshol élő személy ne pofázzon már bele választásilag az ott élők dolgába. Ez egyszerű becsületbeli ügy, mondhatjuk úgy is, intelligencia kérdése. Ez nem jogosultság, pártferencia kérdése, bár látom, nem akarjátok érteni.
 5. 8
  yoyo
  2018. február 11., 08:07
  hát ja.

  Elég kétségbeesett és ócska igyekezet a borítékolható vereség felelősségénék az áttolása a "külföldi" szavazókra, vagy mondjuk a "tanulatlanokra".
  A választást érdemben nem ők fogják eldönteni. Még a "mérleg nyelve" felelősségét se illene rájuk tolni.
  Ha a fidesz képes volt sokmillió választót igy összezavarni, abban a másik oldalon levők felelőssége legalább akkora. És nem kifogásokat kellene kreálni, hanem alternatívaképessé válni, mindenekelőtt felelős politikát folytatni.

 6. 7
  Kovacs
  2018. február 11., 01:13
  6: Én úgy oldanám meg ezt a jelenleg a kiszavazhat-miértszavazhat és nem szavazhat, hogy az ellenzék benyújt egy bizalmatlansági eljárást (lekenyerezve ill. korrumpálná a fideszes társaságot- bevetve a pozitív korrupciót - megszerezve a többséget ez ügyben és kérné a közvetlen alárendeltséget az uniós törvények alá. Mert az, ami nálatok folyik, az tényleg tarthatatlan. Ez lenne egy szuper húzás tőletek. Az unió pedig bebizonyíthatná, hogy komolyan veszi magát és titeket is. És az egész kontinenst. Hehe.
 7. 6
  Kovacs
  2018. február 11., 00:54
  5: nakinak: Mindent el lehet rontani. lemaradt egy "möh". "Ingó talajon állok." sorry.
 8. 5
  Kovacs
  2018. február 11., 00:41
  4: Vegyünk egy ellenpéldát: Magyarországon is élnek külföldi útlevéllel, évek óta. Magyarországon nem szavazhatnak, mert nem magyar állampolgárok. Ez sem fair.
  Egy politikai jog, nem fairness kérdése. (Hogy milyen körülmények között és milyen céllal vált Magyarország a "kettős" állampolgárság harcosává, számos cikket olvastam és valóban nagyon lehangoló, hogy miben akartak sántikálni. A sántikálás és a következmény pedig két külöböző dolog. Majd meglátjuk...Franciaországban sem gondolták először annak idején, hogy az emberi jogok például az algériakat is megilletik...)
  Mi az isten az a kottyonfitty...Na jó, úgy könyvelem el, hogy itt senki nem vesz engem komolyan...ami jó jel, mert akkor a kottyonfittyek szavata is csak annyit ér...és egyébként is, teljesen mindegy, hogy kire szavaztok...mert indent el lehet rontani. A legjobb dolgot is. Ebben szuperek vagytok.
 9. 4
  naki
  2018. február 11., 00:00
  Mindenki egy adott állam területén él, az ott létező törvények szövetében (ami mindig felfeslik valahol). Az, hogy emellett hány állam polgára de jure, tökmindegy abból a szempontból, hogy ahol de facto egzisztál, ott bizonyos szempontból a saját bőrére megy egy országgyűlési választás. Tehát ha pl.Kottyonfity Krizosztom Dzsibuti állampolgára, azonban nem él ott, nem becsületes hozzállás, ha belepofázik a dzsibuti országgyűlési választásba, ha elvben jogosult is rá (hiszen dzsibuti kettős-, vagy sokad-állampolgár). Egyszerűen - nem fair. Kottyonfitty Krizosztomnak gerincének kellene lennie!!
 10. 3
  Kovacs
  2018. február 10., szombat 22:49
  A kettes hozzászólás az egyes hozzászólásra reagált.

Komment írásához