Már majdnem hétezer köztisztviselő csatlakozott a pénteki és hétfői sztrájkhoz

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jan. 12., 12:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A munkabeszüntetéssel azt akarják elérni, hogy a tíz éve változatlan köztisztviselői illetményalap elfogadható mértékben emelkedjen.

„Kilencvennyolc önkormányzati hivatal 6854 dolgozója csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által, az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében meghirdetett pénteki és hétfői sztrájkhoz” – közölte az MKKSZ elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Boros Péterné elmondta, a Magyarországon dolgozó 17 ezer önkormányzati köztisztviselő mintegy 40 százaléka csatlakozott a felhíváshoz. Ez jelentős eredmény annak fényében, hogy a magyar sztrájkelőírások a legszigorúbbak között vannak Európában. Az elnök hozzátette: törvényesen sztrájkolni csak ott lehet, ahol működik szakszervezet, és a dolgozók több mint fele támogatja az akciót. Ez a feltétel a 990 magyarországi önkormányzati hivatal közül most 98-ban valósult meg.

A munkabeszüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a tíz éve változatlan köztisztviselői illetményalap a jelenlegi 38 650 forintról 60 ezer forintra emelkedjen. Arra számítanak, hogy a sztrájk után leül velük tárgyalni a kormány, ám ha nem születik megoldás, akkor készek februárban szélesebb körben folytatni a munkabeszüntetést.

Boros Péterné véleménye szerint a bérfejlesztésnek nincs pénzügyi akadálya, a problémát inkább az jelenti, hogy a parlamentben nincs hatékony képviselete az önkormányzatoknak. Jól mutatja ezt az is, hogy bár a sajtótájékoztatóra meghívták az összes parlamenti párt frakcióvezetőjét, visszajelzést csak az LMP-től kaptak. Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta, az LMP már benyújtott egy törvényjavaslatot a köztisztviselői illetményalap emelése érdekében, így erről a parlament tárgyalni fog.

(MTI)

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jan. 12., 12:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához