Meglepetés: Orbán Viktort megválasztották miniszterelnöknek, és bejelentette, 2030-ig tervez

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 10., 15:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Gyomlálni készül.

134 igen, 28 nem és 0 tartózkodás mellett Orbán Viktort választotta miniszterelnöknek az Országgyűlés.

Kövér László a miniszterelnöki beszéd előtt bejelentette, hogy Janiczák Dávid jobbikos képviselő lemondott mandátumáról, így csak 198 képviselő szavazhat a miniszterelnök személyéről.

Ám nem volt jelen minden szavazóképes képviselő, távol maradt például az LMP. Szél Bernadett elmondta, mivel az ellenzéki képviselők nem reagálhattak Orbán beszédére, nem látták értelmét a jelenlétüknek.

Jelen volt az eseményen viszont Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnökök, Orbán Viktor családja, de ott volt Mádl Ferenc és Antall József felesége, meg persze Schmitt Pál is.

Negyedik miniszterelnöki ciklusa megkezdése alkalmából Orbán megköszönte mindenkinek, aki részt vett a választáson, bármely jelöltre is szavazott. De azért külön háláját fejezte ki azoknak, akik a polgári, nemzeti és keresztény erőket támogatták, valamint őt személy szerint. Elmondása szerint ezeknek az embereknek sajátos felelősséggel tartozik, amit teljesíteni is fog, de összhangba fogja hozni a másik kötelességével, hogy az egész nemzetet szolgálja.

„Kormányom mindig a háromharmadot szolgálja majd.”

„Továbbra is az a meggyőződésem, hogy a haza nem lehet ellenzékben, mert magasan a pártok felett áll.”

Kifejtette, hogy ha kitölti ezt a négyéves ciklust, még akkor is mindig csak döntetlenen áll majd 16 ellenzékben és ugyanennyi kormányon eltöltött év után. Persze nem éri be a döntetlennel.

„Magyarországnak soha rosszabb nyolc éve ne legyen.”

Orbán elmondása szerint a következő négy évben nagy dolgokra fognak vállalkozni, mert hasonlata szerint a veteményes nem maradhat gyomlálatlanul, rendszeresen kapálni kell, de a puszta kapálgatásnál azért jóval többre vágynak: nagy fákba fogják vágni a fejszéjüket. Ez mondjuk eddig is stimmelt, annyi fát vágtak ki…

„Bizonyos nézőpontból egy veréb lehet jobb, mint egy túzok, de mi most igazi nagyvadakra fogunk menni.”

Az ellenzék gyakran kritizálja azért Orbánt, hogy nem csak négy évre tervez, több kormánypárti barátja is figyelmeztette, nézzen a lába elé, mert el fog botlani. Viszont a miniszterelnök úgy érzi, most minden együtt van, amit a nagy tervek megkövetelnek, ezért nem kis, hanem nagy dolgokra készülnek: mert van tapasztalat és megnyert viták, önbizalom és növekedés is.

Orbán szerint a magyarok már abban is hisznek, hogy a holnap jobb lehet. Sőt, nemcsak jobb lehet, hanem jobb is lesz. Szerinte a magyarok azt akarják, hogy az előttük álló lehetőségeknek megfelelő kormányuk legyen, hogy nőjenek fel a feladathoz.

A miniszterelnök elmondta, hogy minden bizonnyal egy húron pendülnek az emberekkel, ezért nem négy, hanem tíz, vagy inkább 12 évre tervez.

Orbán Viktor ugyanis mindig egybefüggő korszaknak látta a 2010 és 2030 közötti időszakot. Szerinte Magyarország 2030-ra az Európai Unió 5 olyan országa közé fog tartozni, ahol a legjobb élni. De kinek.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 10., 15:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 24
  rworse
  2018. május 14., hétfő 06:44
  Cyrano

  Jut eszembe, azt a 98%-ot az erdélyiek lényegében most is elérték. Pedig az állampolgársági népszavazásig rühellték az orbánékat, mint a bűnt. Mondjuk egy-két év alatt akkor is jó nagy pálfordulást hajtott végre Orbán (és feltétlen hívei) a kettős állampolgárság kigúnyolásától a zászlóra tűzésig.
 2. 23
  Cyrano
  2018. május 12., szombat 15:13
  rworse: az átkosban is mindenki röhögött Hofi viccein, aztán a szavazáson a párt jelöltje 98 %-ot kapott.
  És pár év múlva jött a" rencerváltás."
 3. 22
  Kovacs
  2018. május 12., szombat 13:11
  18: Választás Magyarországon 2018. tiszapolgári az összefoglalód tökéletes. (Ha Vonnegut élne, kölcsönkérné a a "beköpésed" többszörileg)
 4. 21
  rworse
  2018. május 12., szombat 09:18
  Cyrano

  Búcsúszentlászlón 62+16=78% kispolgár szavazott a fasisztonoid szélsőjobbra, pedig ott például van állampolgár, aki folyamatosan elmondja nekik, hogy mi merre hány óra. Tapsolnak is neki. Mégis az m1-nek és a "Tényeknek" akarnak hinni inkább. A magyarok többsége ILYEN. Évszázadok óta (törökjárás, labancjárás, muszkajárás...) ILYEN. A petőfik meg barguzinokban.
 5. 20
  Cyrano
  2018. május 12., szombat 07:19
  thalassa (14) mélyen egyetértek.
  Egy ideje én is mondogatom.
  Nem az ellenzéki pártok a fő gond, hanem a folyamatosan fanyalgó (és semmi mást fel nem mutató) "értelmiségünk" és a tenni nem akaró állampolgár=választópolgár.
  Baxhatja a vidékjárást minden párt, sőt az évközbeni segélyek is felejtősek, ha a kedves állampolgár nem veszi a fáradtságot és nem mondja el a szomszédjának, hogy nem az "okosok" véleményére kellene figyelni, tévedtek ők már nagyobbat is ("Nem kell félni a kétharmadtól"), hanem a saját jól felfogott érdekében/a gyerekéjében/a jövőjében el kell zavarni ezt a bandát, mert eddig "csak" a jövőjét nyúlták le, de ha elapad az Uniós pénz megteszi az ő csekély vagyonával is, mert a törvényeket már megalkották hozzá.
 6. 19
  yoyo
  2018. május 11., péntek 21:42
  thalassa, régebben nekem is volt egy korszakom, amikor folyton próbáltam ezt a nincs ellenzék, az is milyen tehetségtelen kórust oltani, sok éve volt, amúgy akkor se voltam egyik párttól se elájulva, de azt akkor is, most is tudom, hogy a legvisszataszítóbb ellenzéki párt is kevésbé ártalmas erre az országra, mint a fidesz, de hát... sajnos utolsókat rugdalják, és ha lehet, már ne belém.
  Ez a kávé lefőtt, a lemez lejárt, a hajó elment, messzire, a picsába.
 7. 18
  tiszapolgári
  2018. május 11., péntek 21:40
  "Orbán megköszönte mindenkinek, aki részt vett a választáson"

  Szívesen, bazmeg.
 8. 17
  rworse
  2018. május 11., péntek 20:48
  thalassa

  Nem az számít, hogy ki mondja, hanem hogy mit mond.
 9. 16
  Kovacs
  2018. május 11., péntek 17:39
  14: "teliszájjal fikázni az ellenzéket" - Ez ugye egy posztszarkasztikus megjegyzés. Ami engem illet,nem tudom, hogy mit kellene tennie az ellenzéknek. Azt tudom, hogy nem ezt, amit tesz. Ha a "kerítés ügyben", amit ugyebár szimbolikusan értjük és használjuk a rasszista attitüdre, egyetért az ellenzék, akkor vajon mi a túrótól lenne ellenzék. Ez az ellenzék. De még így is belementek sokan a rizikóba és 30% szavazott rájuk.
  A "teliszájas fikázás" valahogy másképp néz ki.
 10. 15
  Kovacs
  2018. május 11., péntek 17:28
  13: Okay. (azt hittem - igaz, csak 2 %-ban-, hogy amondóak között vagy, akik szerint ignorálni kellett volna a kerítést.) A több generáció túlzás. A népek jönnek mennek, a hülyeségük szintén. Kerítéssel vagy anélkül.

Komment írásához