Most jött el az idő, hogy Nógrádi György beszálljon a hazai hadibizniszbe

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. dec. 05., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy olyan cégben lett vezető a kormány kedvenc biztonságpolitikai szakértője, amely űrhajókat is javíthat!

Egy idén nyáron alapított magyar haditechnikai cégbe szállt be Nógrádi György, a kormány egyik legkedvesebb biztonságpolitikai szakértője, a közmédia és a fideszes fórumok mindig szeretve látott vendége, a Tanár úr.

Mindezt teljesen véletlenül, az Optenben szúrtam ki, ott áll feketén-fehéren Nógrádi György új céges érdekeltsége: a Magyar Haditechnikai Fejlesztő és Gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MHFGY Zrt.). Itt lett vezető tisztségviselő és igazgatósági tag Nógrádi még szeptemberben.

Űrhajószerelés

A cég felvett tevékenységi körei között olyan kevésbé érdekes tételek is szerepelnek, mint a konferenciaszervezés, illetve az üzletviteli tanácsadás, viszont olyanok is, mint a repülőgép, űrhajó javítása! Ami mindjárt olyan izgalmasnak tűnt, hogy gyorsan fel is hívtam Nógrádit, hogy mi ez az új biznisz, tényleg javítanak-e majd a vezetésével űrhajókat, és nem utolsósorban az is érdekelt, indul-e majd az új cége valami jó kis közbeszerzésen. Csakhogy Nógrádi valahol nagyon messze, épp külföldön tartózkodik, és csak annyit mondott, mielőtt letette a telefont:

„…most két hétig nem vagyok Magyarországon. Ha megjöttem, akkor írjon rosszat rólam.”

Megírtam neki SMS-ben, hogy nem akarok rosszat írni róla, csak az új hadi cége érdekel, de erre sem reagált. (Persze, ha küld valamit, egyből frissítem a cikket!)

false

 

Fotó: MTI

A cégadatokból annyi azért kiderül, hogy a cég kispesti székhelye számos egyéb vállalkozás címe is. Például azé a szintén pár hónapja alapított Future Force-é, amelynek két tulajdonosa Nógrádi társai az MHFGY Zrt.-ben, és amely cég tevékenységi köre közt megtalálható a honvédelem, a fegyver- és lőszergyártás, és a repülőgép, űrhajó javítása egyaránt. Szintén ezen a székhelyen érhető el a különböző biztonsági technikákkal kereskedő Zmax Zrt., amelyben szintén fellelhető tag az MHFGY-ből – mindezekből úgy tűnik, hogy a Nógrádi körül feltűnő vállalkozók több érdekeltségen keresztül is benne vannak vagy épp készülnek beleszállni a hadászati üzletágba. Ahogy ezek szerint maga Nógrádi is.

Széles paletta

Korábbi portrénkban részletesen beszámoltunk Nógrádi üzleti életben kifejtett sokrétű tevékenységéről.Egy veszteséges pálinkabizniszben (Zedon Kft.) továbbra is résztulajdonosként képviselteti magát, a cégadatok szerint ez ma az egyetlen aktív üzleti vállalkozása a mostani hadi céges ügyön kívül, noha a biztonsági szektorba évekkel ezelőtt belekóstolt (ti. rövid ideig az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt.-ben volt fb-tag), de volt már köze a honvédelmi világhoz is Nógrádinak. Még 2002-ben, a Medgyessy-kormány alatt bekerült a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-be (HM EI), ahol előbb igazgatótanácsi tag, majd annak vezetője, később fb-tagja, majd fb-elnöke volt. A minisztériumi tulajdonú intézmény feladata a hazai laktanyák üzemeltetése és őrzése-védése, éves bevétele az elmúlt években 35 és 40 milliárd forint között mozgott, igaz, a 2010-es kormányváltás után többek mellett Nógrádi is távozott a zrt.-ből. (A cégadatok szerint még régebben a váci Forte Fotokémiai Rt.-ben tűnt fel, előbb a rendszerváltás után, majd a 2000-es években.)

Mesék a kerítés tövéből - Nógrádi György kalandos élete

Személye érdemes a figyelemre, és nem csak népszerűsége vagy a menekültekről vallott nézetei miatt. Magyaros történet következik, ultipartikkal spékelve.

Nógrádi később megtalálta a hangot a fideszes kormányzattal – ennek tanácsadói, illetve egyéb pozíciókkal járó fejleményeiről rendszeresen beszámolt a sajtó. A külügy alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. például 2015 szeptembere után idén május 1-éig támaszkodott Nógrádi szaktudására és tanácsaira, havi félmillió forintért. Ezt a kapcsolatot épp azután bontották fel, hogy Nógrádi kisebb diplomáciai botrányt kavart, miután egy dombóvári fórumán azt mondta, az amerikai nagykövetség „bekérette a Fidesz egyik legmagasabb rangú vezetőjét, hogy vállalja el, hogy miniszterelnök lesz”. A hírt az érintett amerikai nagykövetség és Tuzson Bence államtitkár is cáfolta.

Nógrádi a kaposvári székhelyű állami erdészeti cégben, a SEFAG-ban, illetve a Budapesti Önkormányzati Követeléskezelő Kft.-ben jelenleg is fb-tag, ám idén augusztustól már nem felügyelőbizottsági tag a korábban átszervezés okán megszüntetett önkormányzati Fővárosi Biztonsági Irodában. Szintén nem fb-tag abban a cégben, amely az Olaszországban ragadt ’sámándob’ biztonságos hazaszállításáért és itthoni felállításáért volt felelős. Az állami tulajdonú Kárpátok–Alpok Zrt.-ben 2016. január 14-től 2016. november 24-ig vállalt posztot Nógrádi, ez alatt a 11 hónap alatt a hvg.hu információi szerint havi bruttó 150 ezer forintot kapott honoráriumként.

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. dec. 05., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. december 06., szerda 07:09
  Magyar Mars-utazás projekt lesz. Utána az Európa - a hold, nem a földrész. Lesz még magyar Tau Ceti.
 2. 3
  Cyrano
  2017. december 05., kedd 20:42
  tiszapolgári: Ha a 22 milliós É-Korea sakkban tarthatja a fél világot, mi (miViktorunk) miért nem?
  Elvégre ő is van akkora (körméretben), mint az észak-koreaiak deli legénye.
 3. 2
  tiszapolgári
  2017. december 05., kedd 20:31
  Haditechnikai értelemben minden feltétel adott, hogy a Magyar Honvédség leigázza a világot. Nógrádi most elutazott egy leszerelési konferenciára, de ha két hét múlva megjön, indulhat az űrháború.
 4. 1
  harcolj
  2017. december 05., kedd 18:27
  Galambocskáj Nógrádi Györgyné vajon mennyit szakít az üzleten?

Komment írásához