Most már biztos: Berlinbe költözik Soros alapítványa

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 15., 08:17
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már áprilisban felmerült, hogy elköltöznek Budapestről a Nyílt Társadalom Alapítványok, de akkor még bíztak abban, hogy maradhatnak.

Hétfőn Orbán Viktor Varsóban arról beszélt, hogy amint megalakul az új kormány, első dolguk lesz benyújtani a parlamentnek a Stop Soros törvénycsomagot és az alkotmánymódosítás tervezetét. A törvény jelentősen szűkítené a civilek mozgásterét, és a kormány soha nem tapasztalt kontrollt gyakorolhatna működésük felett.

Kedd reggel kiderült, Soros György Nyílt Társasdalom Alapítványai (OSF) ezt már nem várják meg.

„Az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt a Nyílt Társadalom Alapítványok áthelyezik nemzetközi tevékenységüket és a munkatársakat átköltöztetik a német fővárosba, Berlinbe“ – áll közleményükben. Hozzáteszik: hasonlóan  más nemzetközi szervezetekhez, a Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint az emberi jogok, a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

A közlemény szerint Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke kijelentette:„a magyar kormány a munkánkat becsmérli és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmazva, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében.” Szerinte "az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 15., 08:17
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. május 15., kedd 19:00
  Éppen akkor hátrálnak meg, amikor a leginkább szükség lenne rájuk.
 2. 1
  Kovacs
  2018. május 15., kedd 11:05
  "Világossá tette a Néppárt Orbán számára, vagy betartja a szabályokat, vagy mennie kell a Fidesznek"
  Ez a Néppárt valahogy összekevert valamit. Nem kértek "tolmácsot"? (A náci néppárt neve Fidesz és nem Soros. Hehe!) Vagy a Néppárt tegye ki azt az őt megillető jelzőt (ha ilyen eredménnyel járó tárgyalásokat folytat) és akkor a Fidesz betartotta a "náci szabályokat".

Komment írásához