A kérdések túl hosszúak, bonyolultak, több tagmondatból állnak és különben is, akadályozzák a forgalmat

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 12., 10:33
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Megint elkaszált mindent a Nemzeti Választási Bizottság.

Megtagadta az általános és középiskolai oktatásról kezdeményezett népszavazások aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez magánszemélyként dr. Mittákné dr. Horváth Georgina Janka nyújtott be hét, az iskolai oktatást érintő népszavazási kérdést. Ezek a tananyag- és vizsgakövetelmények csökkentésére, a házi feladatok mennyiségére, a kötelező foglalkozások előírására, a tanórák időpontjára, az intézményvezetők kinevezésére, a mindennapos testnevelés "kiváltására" és a testnevelési órák számának csökkentésére vonatkoztak.

A kérdések hitelesítését részben arra hivatkozva tagadta meg az NVB, hogy azok nem tartoznak az Országgyűlés hatáskörébe, részben pedig arra hivatkozva, hogy a kérdések túl hosszúak, bonyolultak, több tagmondatból állnak, így nem felelnek meg az egyértelműség követelményének.

De a választási szerv arra is hivatkozott, hogy a közoktatási részletkérdésekben kezdeményezett népszavazások nincsenek összhangban a népszavazás mint kivételes hatalomgyakorlás rendeltetésével.

Az NVB határozatai nem jogerősek,azok ellen 15 napon belül a Kúriához lehet jogorvoslattal fordulni.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 12., 10:33
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. május 12., szombat 20:48
    "A kérdések hitelesítését részben arra hivatkozva tagadta meg az NVB, hogy azok nem tartoznak az Országgyűlés hatáskörébe..."

    Ki a bánatos faszom hatáskörébe tartozik a törvénykezés?! Például az oktatási törvénykezés?!

Komment írásához