Nyomoznak Hadházy Ákos ellen, miután az LMP-s politikus azt gyanította, hogy a kormány manipulálja a nemzeti konzultáció számait

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 06., 10:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez gyors volt.

Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatalának bűntette miatt indult nyomozás Hadházy Ákossal szemben azután, hogy a kormány feljelentést tett az LMP-s politikus korábbi kijelentései miatt – tudta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészségtől. A nyomozás – ha nem hosszabbítják meg – kicsivel február közepe előtt zárulhat le.

A lap arra emlékeztet, hogy a kormány már decemberben jelezte: feljelentést tettek a nemzeti konzultáció hitelét rontó megnyilvánulások, illetve becsület csorbítására alkalmas hamis felvételek készítése és nyilvánosságra hozatala miatt, miután az LMP-s politikus azt állította novemberben, kilencvenkilenc százalékig biztos benne, hogy „kamu” a kormány által akkor bemondott szám, és nem éri el az 1,7 milliót a visszaküldött ívek száma.  „Ha a dobozok számát nézem, és tényleg valódi ívek voltak bennük, akkor lehet, hogy láttam 900 ezer ívet. Rendkívül zavarba ejtő volt, hogy az egyik helyszínen sem volt egyetlenegy kockás papír vagy valamilyen nyilvántartás” – nyilatkozta Hadházy, miután több helyszínen is megnézte a konzultációs ívek feldolgozását.

A HírTV november végén lejátszott egy hangfelvételt is, amelyen Hadházy Ákos az egyik ügyintézővel beszélget: a férfi pedig azt mondja, hogy november 13-ig legfeljebb 400 ezer ív érkezett be, miközben a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára november 14-én már egymillió ívről beszélt.

A nyomozás hírét Hadházy úgy kommentálta a Magyar Nemzetnek, hogy örül minden ilyen ügynek, mert szerinte ez felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, „hogyan manipulálta a kormány ezt a konzultációnak nevezett csalássorozatot”. Az LMP társelnöke szerint a kormány csak a figyelemelterelésre játszik, mivel eléggé valószínű, hogy nem adják ki Hadházy Ákos mentelmi jogát, már csak azért sem, mert akkor be lehetne kérni azokat a postai nyilvántartásokat, amelyeket számtalan kérelme ellenére nem hajlandók kiadni. Hadházy a lap kérdésére azt is közölte, hogy nem manipulált semmit, kész nyilvánosságra hozni a teljes hangfelvételt, hogy ezt be is bizonyítsa.

A kormány végül a nemzeti konzultáció részvételi adatait azzal is próbálta bizonyítani, hogy nyilvánosságra hozták a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke által december 7-én hitelesített ténytanúsító jegyzőkönyvet, amely szerint december 6-ig összesen 2 171 500 konzultációs válaszküldemény érkezett, s utóbbiak nem tartalmazzák az internetes kitöltések számát, amely 178 491 volt. Igazából a számok hitelességét érdemben nem igazolta a kormány a mai napig, az internetes változatról pedig már korábban kiderült, hogy akár kamu névvel bárki, akárhányszor kitölthette a konzultációt.

Semmilyen nyilvántartás nincs róla, csak üres dobozok állnak halomban, mi az?

Hadházy Ákos és Szél Bernadett betekintést nyert a káoszba. Egy hónapos küzdelemmel érte elaz LMP két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos, hogy betekintést nyerhessen a kormánynak visszaküldött nemzeti konzultációs ívekbe. Kemény menet volt, de megérte. A kormány szerint persze ez minden idők legsikeresebb konzultációja. Ez minden alkalommal így van.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 06., 10:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  fulesbagoly
  2018. január 07., 08:21
  Minden értelmes ember tudja, hogy a Nemzeti Konzultáció egy blöff, tömény hazudozás, közpénzből folytatott politikai propaganda, és persze törvénytelen adatgyűjtés. Ráadásul az adatok sem igazak.
 2. 4
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 16:27
  Kíváncsi lennék a Ron Werber lelkiállapotára.
 3. 3
  szegedi789
  2018. január 06., szombat 12:53
  Tehát,

  akkor,

  egy , a mai politikai-közjogi rendszer szerint is, értelmetlen és következmények nélküli akcióról, amit
  alapból nem vezettek szabályosan, megfelelően adminisztrálva,

  és,

  az ezt lebolyolítól is elmondják,
  kormány számai túlzóak (hamisak), illetve nincs precíz nyilvántartás,

  nos,

  erről törvénytelen azt mondani , hogy KAMU,

  akkor is,

  ha saját szemeddel látod az üres dobozokat és a lebonyolító mondja neked ezt.

  Hm...
 4. 2
  Világos
  2018. január 06., szombat 12:50
  Hadházy a legközelebbi feljelentést igy kezdje a lopásokról:
  Megsértette a költségvetés Becsületét, az ügyészség rácsap és nyomozni kezd
  aztán majd akkor inditja ha újra Fideszes célokat szolgál..
 5. 1
  tiszapolgári
  2018. január 06., szombat 12:47
  A „Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatalának bűntette” kategória 2013 novemberében került be a Büntető Törvénykönyvbe. Büntetéséül alapesetben egy év, minősített esetben két év szabadságvesztés szabható ki.
  A törvénymódosítási javaslatot hihetetlenül gyorsan, egy hét alatt szavazta meg a parlament.

Komment írásához