Országjáró körúton oszlatnák a tévhiteket a civilek

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. okt. 10., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Céljuk, hogy az emberek ne csak a propagandán keresztül, hanem hús-vér valójukban is találkozzanak a civil szervezetek munkatársaival.

„A kormányzati támadások összetartóbbá tették a magyar civil szférát. Felhívták a figyelmet a szolidaritás, az egymásért való kiállás fontosságára, de arra is, hogy munkánkat aktívabban kell kommunikálnunk a társadalom felé” – mondja Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

A 25 éves Ökotárs – mely szervezet leginkább a Norvég Civil Támogatási Alap lebonyolítójaként került a kormányzati figyelem és a hírek középpontjába -  sok más civillel összefogva októberben öt vidéki nagyvárosban mutatkozik be. A „KÖZöm?” rendezvénysorozat első állomása csütörtök este lesz a győri Bridge egyetemi klubban.

Móra szerint úttörő kísérletről van szó. Korábban nem fordultak ilyen, lakossági fórum-szerű módon a nagyközönséghez, és arra sem volt példa, hogy ennyire különböző területeken dolgozó NGO-k közös rendezvényeket hozzanak össze. „Az országos hatókörű szervezetek munkájáról sok esetben csak a sajtóból értesül az állampolgár, most az a cél, hogy élőben is találkozhasson és beszélgethessen a civil szervezetek képviselőivel.”

Az estek elején a meghívott szervezetek mutatkoznak be röviden, majd a közönség bevonásával a helyieket foglalkoztató problémákról, azok országos ügyekhez való kapcsolódásáról lesz szó. Az Ökotárs a vidéki nagyvárosokban aktív civileket is bevont a szervezésbe. A győri állomáson ott lesz a Civil Kollégium Alapítvány, a Háttér Társaság, a K-Monitor, a Magyarországi Európa Társaság, a Menedék Egyesület, a TASZ és a Védegylet.

Az egyik előre meghirdetett téma a menekültügy, így megkérdeztem Móra Veronikát, nem tart-e attól, hogy elszabadulnak az indulatok, mint azt az elmúlt hetekben Őcsény vagy Esztergályhorváti példáján láttuk. „Arra számítunk, hogy érdeklődő, nem pedig destruktív szándékkal jönnek majd az emberek. Persze kifejezett célunk tartalmas beszélgetést, akár vitát generálni, a menekültkérdésben is rengeteg a tévhit, a félreértés, ezért hasznos lesz, hogy a résztvevők első kézből, a menekültekkel dolgozó civilektől szerezhetnek tapasztalatot, tudást” – véli az Ökotárs igazgatója.

Móra Veronika reméli, hogy a beszélgetések nem a Földi László „biztonságpolitikai szakértő” által kijelölt mederben folynak majd, aki „minden alapot nélkülöző és megengedhetetlen módon” minősítette szabadon likvidálható háborús bűnösöknek a menedékkérőket segítő civileket.

A Civil Kollégium Alapítvány felméréséből az derül ki, hogy minden lejáratási kísérlet dacára emelkedik a polgárok civil szervezetekbe vetett bizalma, míg a politikai vagy államigazgatási szervek megítélése sokkal negatívabb. „Az emberek általában fontosnak, társadalmilag hasznosnak tartják a civilek tevékenységét, ugyanakkor keveset tudnak róla, és aktivitásuk a növekvő tendencia ellenére sem túl magas. Ezen szeretnénk változtatni” – mondja Móra Veronika.

A „KÖZöm?” rendezvénysorozat további állomásairól az Ökotárs honlapján lehet tájékozódni.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. okt. 10., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Pasinszki
  2017. október 10., kedd 18:00
  "Céljuk, hogy az emberek ne csak a propagandán keresztül, hanem hús-vér valójukban is találkozzanak a civil szervezetek munkatársaival."
  Céljuk máris megvalósult. Ebben az országban katona, rendőr, tűzoltó és vadakat terelő juhász együtt sincs 100.000 fő, a lakosság meg valami 9 millió. Szinte minden szervezet civil. Bárhová megyünk, alig látni egyenruhást.
 2. 2
  rworse
  2017. október 10., kedd 18:33
  Kíváncsi leszek, hány autókerék lesz kiszúrva.
 3. 3
  galambocskám
  2017. október 10., kedd 18:58
  Az ötet nem rossz.

  Kíváncsi vagyok hány érdeklődő megy el a rendezvényekre, mennyire tudnak kontaktusba kerülni a népekkel és ha lesz valamilyen helytelen megnyilvánulás akkor fognak-e rugózni rajta.

  Azt kb. tudjuk hogy az ellenzéki megnyilvánulásoknak milyen sikerük van - mi van pl. az Agóniával? Régen hallottunk róla, csak nemhogy kimúlt végelgyengülésben?


 4. 4
  harcolj
  2017. október 10., kedd 19:21
  Galambocskáj nézzen a tükörbe, ha az agóniára kíváncsi. Aztán húzzon innen...
 5. 5
  tiszapolgári
  2017. október 10., kedd 21:06
  Ha Békegalambon múlna, már rég bevezették volna a kötelező önkéntes rendőri szolgálatot, minden magyarnak kötelezően jelentenie kellene a civilség legapróbb jelét is, például ha egy ember rámosolyog egy másikra, vagy ha egy házaspár KDNP-s engedély nélkül, spontán akar dugni stb.
 6. 6
  galambocskám
  2017. október 11., szerda 09:04
  Kedves Narancs, én mint a tömbházfelügyelők kvintesszenciája, a más hozzászólók után kutakodók nagymestere - nekem kérem fényképem vagy mi a francom van az itteni hozzászólásokról - és mint ilyen észlelem hogy van itt ez a grrr nevű, hát kérem ez ellen intézkedni kell minél elébb.

  Ez nekem állampolgári kötelességem hogy fölhívjam az ilyenekre figyelmet akik kérem romboló tevékenységeket folytatnak és csúnya hatással vannak.

  A Önök elkötelezett, sírig hű viceházmestere
 7. 7
  tiszapolgári
  2017. október 11., szerda 09:19
  Nem úgy általában a hozzászólásairól vannak képernyőfotóim, hanem néhány kommentelő (például harcolj vagy tiszapolgári) anyjának a lekurvázásáról. Ezeket a képernyőfotókat ezután sincs szándékomban kidobni.

  Ami a „Best of grrr” szemlézéseket illeti, azok egyszerű Google-találatok, csak be kell írni, hogy „grrr + ostobaság”, és árad a kreténség- és undokság-cunami.
 8. 8
  galambocskám
  2017. október 11., szerda 09:47
  Arról van dokumentáció hogy a grrr kollégina bántotta a mi hófehér, pitypalattyos, liberál lelkünket.

  Brühühühű.

  Vice, a mártír
 9. 9
  tiszapolgári
  2017. október 11., szerda 10:16
  Maga most is ugyanazt az érzéketlen és ostoba énjét mutatja, mint máskor. Jól passzol a NER-hez.

Komment írásához