Ősztől jön a nemzeti nevelés az óvodákban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 06., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szakemberek számára nem teljesen világos, miért van erre szükség.

Az óvodai nevelés országos alapprogramja legújabb módosításai szerint szeptembertől nagyobb hangsúlyt kell fektetni az óvodákban a nemzeti identitástudat erősítésére, a keresztény kulturális értékek és a nemzeti jelképek ismeretére is – írja a Népszava.

A módosítás szövege szerint a jövőben az óvodai nevelés „a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja”. Ennek megfelelően a rajzos foglalkozásokba be kell építeni a népművészeti elemeket és a nemzeti szimbólumokat is. A verselésről, illetve mesélésről szóló előírás pedig népmesékkel egészül ki. Ezenkívül az új rendelkezés arra is kötelezi majd az intézményeket, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a határon túli óvodákkal.

A változtatásokkal kapcsolatban Bakonyi Anna, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermek-nevelési Szakosztályának elnökségi tagja a lapnak elmondta, hogy ők nem tudnak erről semmit, sem velük, sem másokkal nem egyeztetett a kormány. Bakonyi egyébként úgy látja, hogy az elrendelt új változtatások egyáltalán nem indokoltak, hiszen például a népmesék, népdalok eddig is fontos szerepet játszottak a pedagógiai munkában.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 06., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  harcolj
  2018. augusztus 07., kedd 11:48
  Én helyesnek tartom a korai képzést, esetleg fel lehetne venni a kapcsolatot az észak koreai óvodai ideológiai oktatás szakembereivel. Lehetne Parragh ennek a felelőse, és így le lehetne szállítani a kötelező iskolai életkort 7 évre. Vagy az IQ-t 80-ra - mint neki.
 2. 5
  rworse
  2018. augusztus 06., hétfő 21:55
  4
  "Sajnos én még a NER előtti időkben voltam óvodás"

  Te az OER alatti időkben voltál.
 3. 4
  tiszapolgári
  2018. augusztus 06., hétfő 17:44
  Sajnos én még a NER előtti időkben voltam óvodás, de valamilyen véletlen folytán mindennap kaptunk népmesét, a gyerekversikék mellett népdalokat énekeltünk, és volt egy játéknyomda huszár figurákkal, amiket ki lehetett színezni piros-zöldre. Ennek a romlatlan életszakasznak az általános iskola vetett véget, már nem huszárok akartunk lenni, hanem Kloss kapitányokés Parittyás Thierryk, fúj, rohadt internacionalista komcsik.
 4. 3
  hóvarjú
  2018. augusztus 06., hétfő 17:05
  Végre valahára a sok kis ordítozó, összevissza rohangáló, nagypofájú született liberális bögyörő meg puni megtanulja mi az igaz hazaszeretet! Vagy szíjat hasítunk a hátukból! Kakastollas csendőröket minden óvodába! Keresztényi könyörületből, természetesen.
 5. 2
  rworse
  2018. augusztus 06., hétfő 13:49
  Leave those kids alone!
  All in all it's just another brick in the wall
  All in all you're just another brick in the wall..

  Magyarul: erdőspéterkurvaanyád

 6. 1
  Cheyenne
  2018. augusztus 06., hétfő 13:19
  Semmi különös..

  Keresztény értékek nevelését a kellő időben kell elkezdeni. ez a kereszténység lényegéhez kapcsolódó pedagógiai tett. A kereszténység eljelentéktelenedésére a kereszténység, a hatalom mögé bújva, agresszivitással válaszol. Mindig így volt, mindig így lesz.

  Mert a keresztényéségnek nem érdeke a plurális, kulturális egyenlőségen alapuló oktatás. Csak egy igazság van: a keresztény igazság, ahogy csak egy Isten, egy Üdvösség, egy Mennyország. Nincs más igazság, mert nem lehetséges. Ennyit kellene megérteni.

Komment írásához