Tamás Gáspár Miklós a választási eredményről: „Parlamenti úton – természetszerűleg – az orbáni NER leválthatatlan”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 12., 14:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ne alakítsatok parlamenti pártokat.

Aktuális lapszámunkban több esszét közöltünk a választási eredmények tanulságával, illetve az elkövetkezendő évek feladataival kapcsolatban. Hogyan állhat fel ekkora pofon után az ellenzék, és mit tehet egyáltalán az, aki érdemben változtatna a jelenlegi rendszeren?

Tamás Gáspár Miklós szerint a parlamenten belül semmi esély felvenni a harcot Orbánnal.

Parlamenti úton – természetszerűleg – az orbáni NER leválthatatlan, mert a doxa Orbán (és az egész európai szélsőjobboldal) kezében van. Az ellenzékiek ellenzékiek voltak abban a helyzetben, amelyben ellenállóknak kellett volna lenniük. De ez következik a parlamenti szerepfölfogásból, amely elavult. (…) Ne alakítsatok parlamenti pártokat.

Ne azon töprengjetek, hogy miképpen lehetne úgy befolyásolni – rejtekutakon – a közvéleményt, hogy veletek egyetértsen. Ahhoz, hogy szabadok legyetek, el kell felejtenetek a konszenzuskényszert, az egyetértést, a felebarátainkhoz való testvéries hozzásimulást, a rábeszélést, a hízelgést, az imponálást, az empátiát. A nép javát a nép – beleértve benneteket – úgy leli meg, azaz ti úgy lelitek meg, hogy megmondjátok, szerintetek mi az. Lehet, nem hiszi el nektek a nép, vagy jó, vagy rossz okokból. Lehet, hogy ebben igaza lesz, lehet, hogy nem. De azért ne mondjatok semmit, hogy elnyerjétek kegyét.

Az ellenzékiség az uralmon lévő doxa változata, nem is lehet más – ahhoz, hogy átcsábítsák a hatalom híveit az ellenzékhez, alkalmazkodni kell ahhoz, ami miatt ők a hatalom hívei.

Az ellenállás más."

A teljes szöveget keresse eheti lapszámunkban az újságárusoknál.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Miután bekövetkezett az, amit e sorok írója hónapokkal ezelőtt megjósolt e hasábokon (lásd: Még nyolc év?, Magyar Narancs, 2018. január 11.), a történelmi diadalt aratott hatalmi konglomerátumtól egyetlen szemantikailag és pragmatikailag értelmezhető mondatot hallottunk: a kormányszóvivő (Kovács CEU-alumnus Zoltán) odareccsentette, hogy majd bezárják azokat a szervezeteket, amelyek „matatnak a politikában”.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 12., 14:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  hóvarjú
  2018. április 13., péntek 21:03
  Van, volt az a vita, hogy az Orbán-rendszer diktatúra-e? Önmagukat politológusnak tartó szakemberek összevissza hadováltak a kérdésről, mintha nem lenne evidencia, hogy a diktatúráknak különböző típusai és megjelenési formái vannak, például rejtett vagy bújtatott diktatúra, klasszikus diktatúra, totális diktatúra. Igen, egy klasszikus diktatúrában a tényleges ellenzékiek már börtönben ülnének, a totális diktatúrában lényegében bárki, akire a hatalom rámutat, a rejtett diktatúrának viszont szüksége van a "demokratikus " legitimációra, ez a rejtettség lényege, mert például Uniós és európai ország vagyunk (+ NATO), itt magasabbra vannak téve a lécek a rendszer megítélése szempontjából, mint mondjuk Közép-Ázsiában. Autoriter rendszer? Nevetséges meghatározás. Egy ugyan nem nyílt, de mindenképpen diktatúrában választást nyerni? Parlamentáris eszközökkel? És igen, ha szükséges lett volna, el is csalták volna a választásokat. De nem volt szükséges. 1%-os (?) esélye ugyan volt, ilyen a matematika természete.
 2. 5
  yoyo
  2018. április 13., péntek 15:11
  Én is csak parlamenten kívüli megoldást tartok elképzelhetőnek.

  Békés demonstrációk és az utcai radikalizmus: nem csak ez a két lehetséges alternatívája van a parlamenten kívüli nyomásgyakorlásnak.

  És egészen biztos, ha explicit erőszak alkalmazására kerül a sor, az a fidesz elhatározásából fog történni, és naivitás azt gondolni, hogy a látszatdemokráciához való idomulás elkerülhetővé teszi az erőszakot, a fidesz további lehetséges forgatókönyveinek az egyike nyilvánvalóan az, hogy adott esetben provokációkkal zavargásokat idézzen elő, amely ürügyet szolgáltathat rendkívüli állapot bevezetésére, emlékezzünk hányféle rágalom keringett a ceu tüntetések idején a rendőrök elleni állati erőszakról: tehát semmiféle önfegyelem és békés magatartás nem jelent biztosítékot arra, hogy az erőszak elkerülhető legyen.


  Felfoghatatlan, hogy még mindig nem evidencia, hogy az eddig erőltetett gyakorlat nem alkalmas a hatalom- és rendszerváltásra.

  Kártékonyabb dolgot ek se tudok képzelni, mint most nekiállni megnevezni a választási vereség bűnbakjait, mintha más lett volna az eredmény, ha ez vagy az a jelölt visszalép - más alatt nem azt értem, hogy nem ilyen lett volna a mandátumeloszlás, hanem hogy az ellenzéki győzelem a fasorban sem volt. És igen, ebbe az is beletartozik, hogy a fidesz lassan úgy csal, úgy manipulál bármivel, ahogy akar, és ez még akár ki is derülhet, akkor se lesz semmi - ergó, az ellenzéki pártok tudták, hogy a szabad választáson való győzelem ígérete - 2014-ben, vagy most, de nyugodtan kimondhatjuk, később is - a választók átbaszása.

  És igen, kártékonyabbat nem tudok elképzelni, természetesen, ne foglalkozzunk a fidesz kártékonyságával, az van, tudjuk, természete a kártékonyság, de azzal kell foglalkozni, ami változtatható, hogy a fidesz végül legyőzhető legyen.
 3. 4
  hóvarjú
  2018. április 12., csütörtök 21:17
  Parlamentáris eszközök? Na, most szartam össze magam. Ehhez mennyire kell hülyének lenni, ezután a választás után?
 4. 3
  harcolj
  2018. április 12., csütörtök 21:11
  For radalom Magyarországon ??? - ahhoz forradalmár is kellene, a magyar emberek bár nagyon büszkék a 48-as, 56-os forradalmakra egyáltalán nem ilyen hevületű, inkább alattvaló tipus. Mert ugyan hol lehetne valódi európai országban olyan alak(zat) mint Rezsi Zsíráld, Kopter Tóni, vagy Lázár Bécsi Jankó. Ezeket a Lajtától nyugatra rég orrba vágták volna.
 5. 2
  rworse
  2018. április 12., csütörtök 19:31
  TGM forradalmat hirdet?
  Természetesen nem igaz, hogy ne lehetne parlamentáris eszközökkel leváltani a Fideszt - bár persze a létrehozott média- és egyéb közéleti viszonyok között különösen nehéz.
 6. 1
  naki
  2018. április 12., csütörtök 15:20
  "A nép javát a nép – beleértve benneteket – úgy leli meg, azaz ti úgy lelitek meg, hogy megmondjátok, szerintetek mi az." Ezt időnként hívják választási proramnak is. Ki kéne hüvelyezni abból, hogy "nép", a szakmai grémiumokat, a szakmai javaslataikkal együtt. Ha vannak ilyenek. Ha vannak is ilyenek, momentán búvópatak képét öltik. Mivel Orbánc rendszeresen megfutamodik - és a sameszai is megfutamodnak, hol Fideath-huszárok gyűrűjében, hol behorpasztott kormányautón, hol a kormánylimuzinon átmászva, lógó tökkel - előlük, nincs módjuk nemzeti konzultálni a kúrmányzattal. Az ellenállás egy formája legyen a szakmaiság. Valahogyan a V18-ak formájára. Azt kell még kitalálni, hogyan lehet a szakmaiságot behozni a köztudatba. Valaki mondta itt, hogy Orbánc egyvalamitől fosik, ha valaki européer módon gondolkodik még Magyarországon. Nos, az ellenállásnak ez lehet az egyik hajszálgyökere.

Komment írásához