Újabb akadémikus borult ki a nyilvánosság előtt: Pléh Csaba szerint a kormány elüldözi a kutatókat

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 08., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hát, nem ez a cél?

Az akadémiai intézetek alapellátását kérdőjelezik meg a kormány tervei – mondta Pléh Csaba akadémikus, pszichológus-nyelvész az RTL Klubnak nyilatkozva. Ezen felül az egész intézkedés módja bizonytalanságot hoz, megrendíti a kutatók elszántságát. Ennek eredménye pedig az lehet, hogy a kutatók egy része inkább külföldön folytatja majd a munkát.

PLÉH CSABA: „Kutatóhelyek szűnhetnek meg"

Az interjúból kiderült, hogy Pléh meglepődött a kormány azon lépésén, hogy az alkalmazott kutatások felé próbálja tolni a hatalom azt MTA-t az alapkutatások helyett.

Pléh Csaba Bolyai nem-euklideszi geometriájával illusztrálta az alapkutatás értelmét, mondván, az sem hozott azonnal hasznot, később viszont felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult.

Pléh Lánczi András nyilatkozatára reagálva, mely szerint számos társadalomtudományi kutatás nem érdemes a finanszírozásra, azt mondta, hogy az efféle szemezgetés a több ezer közleményből nem ad megfelelő képet a kutatásokról. Ugyanakkor példaként említette az MTA-nak a magyar oktatási rendszert elemző munkáját.

(RTL Klub)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 08., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  naki
  2018. július 10., kedd 14:38
  "Lánczi András (...) szerint, számos társadalomtudományi kutatás nem érdemes a finanszírozásra". Megint az igazság ellenére csahol egy fideszbérenc. A társadalomtudományi kutatások most még fontosabbak, mint a kádári puha diktatúra végvonaglásában voltak. A hitvány, lopós Orbánc-kúrmányzat abban érdekelt, hogy a darabjaira szétvert, önvédelemre még meg nem szerveződött társadalmat a dögletes NER-pöcegödörben tartsa, a gyógyulást megelőző kutatások pedig még csak ne is készüljenek! Bravó, Lánczi András, ez a legalja!... "Laposabb voltál félelmedben, mint a tehénszar".
 2. 1
  kanálgép
  2018. július 08., 22:59
  Az összegyűjtött magánvagyonok további növeléséhez innovációra van szükség. Az ókor óta szokás fejlesztéshez tudósokat fogságban tartani, és magán célokra felhasználni. Vidám rajzfilmek és szórakoztató krimik is bemutatják ezt a jelenséget. Állami intézetekben közpénzből folytatott kutatások felhasználása kapitalista viszonyok között maga is újítás. De hiába a tajvani modellt szeretnék követni, ha így folytatják, a zimbabvei modell lesz követve.

Komment írásához