Gyorselemzés: Orbán megérkezett az európai szélsőjobboldalra, de ebben nem lesz sok köszönet

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. szept. 12., 17:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Sargentini-jelentés elfogadásának legfontosabb következményeit mérlegeljük.

Az Európai Parlament mai ülésén 448 igen szavazattal (197 nem és 48 tartózkodás mellett) elfogadták a Sargentini-jelentést, ami az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás megindítását jelenti Magyarországgal szemben. Rövid értékelésünkben végigvesszük a legfontosabb jogi, külpolitikai és belpolitikai következményeket.

1. Jog

Nagyon úgy néz ki, hogy a kormány nem akarja tudomásul venni a szavazás eredményét. A jelentés elfogadásához a leadott szavazatok kétharmadára volt szükség, de az EP szabályzata nem teljesen egyértelmű abban a tekintetben, hogy a tartózkodásokat ilyenkor számításba kell-e venni. Ha a tartózkodások gyakorlatilag „nem” szavazatnak számítottak volna, akkor hiányzott volna egy kevés a kétharmadhoz. A Fidesz és a kormány egyelőre csak csalást kiált, de könnyen elképzelhető, hogy az EU luxembourgi bíróságán is megtámadják majd az eljárást (ezt tették az úgynevezett kvótadöntés esetében is, de veszítettek).

Ha érvényesnek tekintjük a szavazást, az azt jelenti, hogy a magyar jogállamiság ügye a EU Miniszteri Tanácsához kerül. Ott négyötödös többséggel dönthetnek arról, hogy Magyarországon fennáll az uniós alapértékek megsértésének veszélye, és ajánlásokat is megfogalmazhatnak a kormány felé. Ha a kormány nem tesz eleget az ajánlásoknak, akkor már az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács állapíthatja meg, hogy ténylegesen sérülnek az alapértékek, és ezután jöhetnek szóba a szankciók: például a szavazati jog vagy az EU-s források kifizetésének felfüggesztése. Az Európai Tanácsban már teljes egyhangúság kell (Orbán persze nem szavaz majd a magyar ügyről), és minimum a lengyelek azt ígérik, megvédik Magyarországot. Az eljárás semmiképp sem gyors, az Európai Bizottság decemberben élesítette a 7-es cikkelyt Lengyelországgal szemben, de a Tanács még a folyamat első lépéséig sem jutott el, pusztán meghallgatásokat tartottak eddig.

2. Az európai erőtér átrendeződése

A Sargentini-jelentés után a legfontosabb kérdés, hogy a Fidesz maradhat-e az Európai Néppártban (EPP). A jelentést számításaink szerint 114 néppárti képviselő szavazta meg (ebből a jegyzőkönyvből számoltunk), az összesen 216 EPP-képviselő több mint fele. Hogy alig több mint egy év alatt mennyit romlott Orbán helyzete az EPP-ben, azt jól jelzi, hogy 2017 májusában még csak 67 néppárti képviselő voksolt igennel arra az állásfoglalásra, amellyel felkérték Sargentinit a jelentés elkészítésére. Két valószínű forgatókönyv létezik: Orbán vagy kilép a Néppártból a nyomást érzékelve, vagy megpróbál a jövő májusi EP-választásokig bent maradni, és az ott kialakult erőviszonyok fényében dönt véglegesen.

Horrorkoalíció - Áttörhetnek-e a populisták a jövő évi EP-választásokon?

Orbán Viktor szerint egy összeurópai bevándorlásellenes koalíció nagyot hasítana a 2019-es európai parlamenti választáson. Megnéztük, mekkorát.

Ha – akár az EP-választás előtt, akár utána – a Fidesz távozik az EPP-ből, az euroszkeptikus, populista, szélsőjobboldali képviselők és pártok egybeterelésének nem túl hálás feladata várhatja. Többen jelezték már, hogy együtt dolgoznának Orbánnal: az osztrák FPÖ, az olasz Liga, Marine Le Penék európai frakciója, az ENF (Nemzetek és Szabadság Európája), és persze ott a lengyel kormánypárt PiS, is, amelynek európai frakciója, az ECR nagyon meggyengül majd a brit toryk kilépésével, így szüksége lehet új koalíciós partnerekre. Ezen pártok között azonban komoly ideológiai ellentétek is húzódnak, amiket nehéz lenne kibékíteni. Ha sikerülne is, korábbi elemzésünk szerint akkor sem a "bevándorlásellenes" frakció lenne a legnagyobb 2019 után (az abszolút többségtől pedig fényévekre lenne), arról nem beszélve, hogy az Európai Bizottságban és az Európai Tanácsban nagyon kevés szövetségese maradna Orbánnak (a magyar mellett csak a lengyel és az olasz kormány van egyértelműen kívül az európai mainstreamen ).

3. Belpolitika

A Sargentini-jelentés természetesen beilleszthető a kormány régóta folytatott Brüsszel-ellenes szólamaiba. Azonban ha a Tanács elé kerül a magyar jogállamiság ügye, a mainál nyilvánvalóbb lesz, hogy Orbán nem föderális intézményekkel, hanem választott állam- és kormányfőkkel áll vitában. Kommunikációs problémákat okozhat az is, hogy a migrációról szóló vitaként keretezze a jogállam lebontásának kritizálását, hiszen olyan bevándorlást inkább ellenző politikusok is ellene fordultak, mint Sebastian Kurz vagy a bajor CSU-hoz tartozó Manfred Weber. Ha pedig kidobják az EPP-ből, az az illiberális demokrácia helyett elővett kereszténydemokrácia szlogent teszi nehezebben eladhatóvá.

Kérdés, mit kezd ezzel a helyzettel a magyar ellenzék. A 7-es cikk szerinti eljárással egyidejűleg nyilván a hazaárulózás is beindul majd, ezzel együtt Orbán európai perifériára sodródása kézenfekvő téma lehet az EP-választási kampányban.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. szept. 12., 17:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 17
  rworse
  2018. szeptember 13., csütörtök 22:08
  Cyrano, 16

  Ne várj többet tőlük, mint amennyi egy viccpárttól elvárható. Nem ők tehetnek róla, hogy komoly pártok már nincsenek.
 2. 16
  Cyrano
  2018. szeptember 13., csütörtök 20:47
  yoyo + rworse: fenntartom, amit a kétfarkúakról mondtam.
  Az, hogy ami pénzünkből, azt minap egy interjúban ők maguk mondták el.
  Nem várok egyetértést, de azért a hatásról mesélhetnétek. Valahogy ugyanúgy egy helyben topognak, mint a többiek.

  yoyo: amikor leírtad, hogy külön, már rég megszületett a megállapodás. De nyugodtan ekézd őket tovább.:(
 3. 15
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 12:52
  Kovacs, igen, hozzák a formájukat, az együtt és a déká külön, a párbeszéd pedig monológ formájában fog fellépni a demokráciáért, az uniós értékekért.
  Meg is értem őket, külön-külön is 3,5 százalékos, hatalmas többség áll mögöttük, ideje a zászlóbontásnak.
 4. 14
  Kovacs
  2018. szeptember 13., csütörtök 11:57
  Teczár Szilárd: "Kérdés, mit kezd ezzel a helyzettel a magyar ellenzék"
  Amit szokott. Majd jól összevesznek újfent.
  Mert elfelejtik azt a lényeges pontot, hogy az uniónak nem érdeke a "7-es cikk szerinti eljárások" bevezetgetése, mert ez az unióra sem vett jó fényt. Mindkét fél érdeke az lenne (az unió és a mindenféle jogot sértő tagállam Magyarország), hogy visszatérítsék az országot az unió "jogrendszerébe". A Fidesz és a választó állampolgárok viszonya és iszonya valóban az ország belső ügye. És ebbe az unió nem is akar beleszólni.
 5. 13
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 10:05
  Cyrano, irány-ügyben:
  Köszi, megtisztelő, amit mondsz, általános tapasztalat, hogy amerre mindenki megy, arra van a tuti.
  Ez a mai Magyarországon különösen így van.
 6. 12
  rworse
  2018. szeptember 13., csütörtök 09:43
  Cyrano

  Van igazság yoyo szövegében, a kétfarkúak egyre többen lévén egyre többmindent (hasznos dolgokat) csinálnak a gyakorlatban, jellemzően társadalmi munkával.
  Az pedig utolérhetetlen, ahogy az emberek agyát igyekeznek védeni a nerizmustól - vagy általában a politikai bornírtságtól, uszulástól.
  Persze sajnálatos, hogy éppen egy olyan történelmi helyzetben működnek mostanában, amikor minden orbánellenes szavazat szétforgácsolása tragikus az országra nézve, márpedig értelemszerűen a kutyapárt azok szavazatát szerzi meg, akik egyébként Orbán ellen szavaznának, ha szavaznának. A "ha szavaznának" kitétel arról szól, hogy a kutyapártra szavazást nagyrészt azok kultiválják, akiknek már annyira tele van a tökük, hogy más pártra akkor se szavaznának, ha nem lenne a viccpárt - legalábbis ezt mondják magukról sokan.
  Lényeg a lényeg, jellemzően társadalmi munkában és önkéntes adományokból vicceskednek - és hasznoskodnak -, az állami támogatásból pedig jellemzően érdekes politikai akciókat hajtanak végre.
 7. 11
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 09:22
  ellentétben azzal az állítással, hogy citromba harapott fanyalgó vagyok, mert nem szeretem a poénos dolgokat, nagyon szeretem például a kétfarkú kutyapárt humorát (a 2000-es évek eleje óta, szegedi ingázó koromtól kezdve ismerem és nagyra tartom "a pártot").

  Nem azzal van gondom, ha az iróniát, mint fegyvert használja valaki. hanem azzal, ha a monitor előtt ülve gyárt/oszt meg szellemességeket, és ezzel a részéről az egész el van intézve.

  Még emlékeztetőnek: az elmúlt évek egyik legnagyobb ellenzéki megmozdulása (több másik kétfarkú kutyapárt által szervezett, kezdeményezett, lebonyolított) az a bizonyos békemenet-paródia volt.
  Melyik párt csinált ehhez hasonlót 2010 óta?
 8. 10
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 09:12
  ez csak a kampánypénzekkel kapcsolatos:
  https://blog.atlatszo.hu/2018/05/kozzetette-a-ketfarku-kutyapart-hogy-mire-koltotte-a-kampanypenzt/

  Személyes élmény: az ürömi új útszakasz mellé egyik oldalra megépített buszmegállójuk után a túloldalon is felállítottak egyet, bő héten keresztül legalább 6-8 embert láttam mindig, az eredmény kifejezetten színvonalas, strapabíró, korrekt megálló.

  És a közösségszervező munkájukkal kapcsolatban is hosszú listát lehetne készíteni.

  Lehet rosszindulattal ekézni, a "viccelnek" egyszerű lekezelés, valódi teljesítmény, derű, közösségi együttlét ez, követendő, folytatható minta. Le a kalappal.

 9. 9
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 08:39
  Cyrano, ennek nézz azért kicsit utána.
  Remélem, ez csak merő tájékozatlanság a részedről.

  "A mi pénzünkből vicceskednek."
  A mi pénzünkből sokan mások gyakorlatilag semmi társadalmilag hasznosat nem csinálnak, esetleg kifejezetten ártalmas dolgolat művelnek, de ebbe megint nem szeretnék nagyon mélyen belemenni.
 10. 8
  Cyrano
  2018. szeptember 13., csütörtök 07:08
  yoyo: mesélj, mi a francot tettek ÉRDEMBEN a kutyák.
  Vicceskednek, abból a pénzből, amit a mi adónkból kaptak.
  Persze rohadt jópofa dolgokat csinálnak, én is röhögök, de lett ebből tömegmozgalom?
  Akkor?
  Ugyanazt csinálja, amit a többi ellenzéki párt: próbál fogást találni a hatalmon és ezzel maga mögé állítani a szavazókat. Sikerült? Nem.
  Szerencsétlen civil szervezetek meg...hát, nem tudom, te hol látod őket.
  Többen tettük már szóvá, hogy nem jó irányba mész, de te úgy vagy, mint az autópályán szembe autózó.

Komment írásához