Tiborcz vette ki a nagy pénzt az Eliosból, nem Simicska

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tiborcz végig ott ült a cég igazgatóságában, és ő vette ki a közel félmilliárd forintos osztalékot is.

Hiába volt jelen Simicska Lajos, az Elios-ból Orbán veje, Tiborcz István vette ki a nagy pénzt, írta az OLAF-jelentést is nyilvánosságra hozó 24.hu. A Simicska-érdekeltség 2013 közepéig volt tulajdonos, akkor visszatért a két alapító, Erdei Bálint és Tiborcz István, két vagyonkezelő vállalkozáson, a Green Investments & Solutions Kft.-n  és a Green Universe Kft.-n keresztül.

Tiborcz viszont mindvégig ott ült az igazgatóságban, tehát akkor is, amikor a tulajdonosi jogköröket a Közgép gyakorolta.

A cégadatok alapján azt írta a lap, hogy Simicskáék 2013-ban nem vettek ki osztalékot, így a cég 2014-nek tele kasszával vághatott neki. 2014-ben a Tiborcz tulajdonolta Green Investments & Solutions Kft. 50 százalékban birtkolta az Eliost, a 2014-es eredményekből pedig közel félmilliárd forint osztalékot fizettek ki. Tiborcz egy évvel később adta el a cégét.

Lázár János az Elios-ügyről hétfőn azt nyilatkozta, hogy mivel a Közgép volt a cég tulajdonosa, Simicska Lajosnak kellene felelősséget vállalnia azokért a problémás uniós támogatásokért, amiket most az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF feltárt.

Az OLAF több milliárdnyi uniós támogatás visszafizetését javasolja, mert szervezett csalás nyomaira bukkant az Elios által elnyert közvilágítási projekteknél.

Az ügyészség egyébként tegnap szólalt meg az ügyben, és azonnal figyelmeztettek rá, hogy az elrendelt nyomozás minden bizonnyal több évig fog tartani. Külön bravúr, hogy a Legfőbb Ügyészség közleményében nem szerepel sem az Elios, sem Tiborcz szó.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 17
  yoyo
  2018. február 14., szerda 14:11
  Tolvaly - au...

  ez ultrakínos, de ezzel a névvel legalább az önazonosság stimmel.
 2. 16
  rworse
  2018. február 14., szerda 12:55
  Tolvaj(ly)ok és védekezések...

  https://index.hu/kultur/2018/02/14/angol_regenyt_plagizalt_konyveben_tolvaly_ferenc/
 3. 15
  bétom
  2018. február 14., szerda 12:17
  Hajrá fiúk, van még eladó Orbán leány!
 4. 14
  yoyo
  2018. február 14., szerda 12:17
  rworse, biztosan lesznek a fidesznek nehézségei, és biztosan lesz az ilyen-olyan követeléseknek kellemetlen következménye.

  De két okból se szeretném, ha túlságosan beleélné bárki magát az ország abba, hogy majd valami külső erő roppantja össze orbán tojásait.

  Egyrészt már nagyon sok tojásroppantási kísérletnél ment a drukkolás, de vagy a fogás volt gyengécske, vagy a tojás keményebb a vártnál.

  A másik: ennek az országnak saját magának kell az életét a feje tetejéről a talpára visszaállítani.
  Igenis: tetszenünk kéne forradalmat vagy valami hasonló nagy dolgot csinálni.
 5. 13
  bétom
  2018. február 14., szerda 12:15
  Bezzeg Császi és Tátrai ülnek a semmiért! Nősülni tudni kell.
 6. 12
  rworse
  2018. február 14., szerda 08:31
  No persze, ha sok ilyen ügyet felgöngyölítene az Unió, akkor a magyar maffiakormányt bíróság elé lehetne állítani Strassbourgban, Hágában, Nürnber... oppardon, utóbbinál kicsit megszaladt a tollam.
 7. 11
  rworse
  2018. február 14., szerda 08:28
  yoyo, 8

  A felelősök elítélését persze, hogy a magyarokra bízza az Unió. Az Unió feladata ezügyben annyi, hogy visszakérje a pénzt. Itt 13milliárdot. Ott 23 milliárdot. Emitt 53milliárdot. Amott 103milliárdot. Emimitt..., amomott..., emimimitt, amomomott...
  És már össze is omlott a magyar maffiakormány védelmi pénz híján.

 8. 10
  szegedi789
  2018. február 14., szerda 00:18
  Kellene. Simicska meg vállalja. Nyilván. De még akkor se nagyon látom, Lázár, Tiborcz és köre jól elbújthatna ennél a verziónál. Mert ezzel az ergya dumával semmi nem lett kivakarva. Poltpéter, tudom, Poltpéter maradt. Ennyi elég. De végül is csak 13 milliárd. Lesz zárolva, levonva, visszatartva. 13 milliárd, mert bűnszervezetnek tetszik lenni. Mert jelentős összegű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás van a saját lábon állás mögött. Meg kurva sötét.
 9. 9
  naki
  2018. február 13., kedd 20:07
  Ebből a történetből nem tudnak kimászni. Tud valaki még egy országot Európában, ahol a regnáló miniszterelnökhöz olyan fogalmak tapadnak, hogy "bűnszervezetben (!) elkövetett csalás", "maffiakormány", "tolvaj", "keresztapa"? Ezek egy közönséges, köztörvényes bűnözőnek és egy bűnöző kormányzatnak a jelzői. Ez méltatlan Magyarországhoz. Ez a söpredék eltűrhetetlen.
 10. 8
  yoyo
  2018. február 13., kedd 16:07
  Vajon mi történik majd, amikor jópár év múlva elkészül és a MAGYAR bíróság elé kerül a vádirat, amely szerint a jelentésben szereplő bűncselekmények legfőbb felelőse simicska lajos, üzletember.

  Mivel az európai unió csalás elleni hivatala a magyar bíróságokra bízza az ügy kivizsgálását és a felelősök elítélését, valószínűleg nem nagyon tehet majd mást, mint huzigálja a száját, hogyhát....

  Az, hogy simicska mi volt 2013-ig, hogyan volt egyenlő a fidesszel, ezt vajon ki tudná és hogyan belehúzni a bírósági eljárásba?

  Sajnos hiába volt simicska egyenlő a fidesszel, ez gyakorlatilag teljesen informális kapcsolat volt, ahogy mészáros lőrinc se a ner-maffia intézője, hanem egyszerű, ám annál tehetségesebb magánszemély.

  Ez megint olyan ügy, amiért az igazi felelősségrevonáshoz vezető utat egy elsöprő erejű, szűnni nem akaró demonstrációhullám tudna jelenteni, egy nagy országos felháborodás.

  ENNYI.

Komment írásához