„Többen vagytok, mint a békemenet” – Új választást követeltek a tüntetők a Kossuth téren

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 14., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Viktátor, Viktátor!” – skandálták a Parlament előtt. A tüntetés még tart.

Sok idő kellett ahhoz, hogy az Opera környékén gyülekező tüntetők a Kossuth térre értek. A beszédek kezdetére megtelt az Országház előtti tér és a környező utcák is. Hét óra után bemelegítésként a Ligetvédőkkel híressé vált Ras rappelt, majd Gulyás Balázs és Lányi Örs beszélt; utóbbi elmondta, hogy szerinte a kormánynak csak addig fontosak az emberek, amíg azok rájuk szavaznak. Megemlítette: az ő apja is gázszerelő, de nem milliárdos, mert ő nem Orbán haverja. „Nem akarunk 150 éves megszállást, sem újabb 1849-es megtorlást” – mondta Lányi.

false

 

A volt KDNP-s Lukácsi Katalin kiemelte: a hatalom a vallásra hivatkozik, miközben éppen ők veszélyeztetik a hitet. Ott kell lenni a szegények között, segíteni kell őket, össze kell fogni és együtt küzdeni – mondta.

Szendrő-Németh Tamás szombathelyi ügyvéd arról beszélt, hogy „a szabadság olyan, mint az oxigén: nem tudunk és nem is akarunk szabadság nélkül élni. Sokakban mégis felmerül a kérdés, hogy fogunk túlélni újabb négy év fideszes diktatúrát? Vannak, akik csomagolnak már, vannak, akik becsukják a szemüket és a fülüket, és itt vagytok ti, elszántságban, egyenes gerinccel. Jól tudjuk, egyetlen igazi veszíteni valónk van, a becsületünk, de ezt nem adjuk” – hangsúlyozta. „Fel kell tennünk a kérdést, mit tenne ilyen helyzetben egy szabad ember? Cserbenhagynánk a hazánkat? Szolgái akartok lenni egy korrupt hatalomnak?”

false

Egy hét múlva ismét tüntetnek

Hugyecz Balázs, a korábbi netadós tüntetés egyik szervezője elmondta: Magyarországon névtelen trollok és Németh Szilárdok gyűlölködnek, ez ma a Fidesz. Kiemelte: a kormánypárt mára a hazugság, a gyűlölet és a félelem pártja lett, és a pénzé, a lopott vagyoné. Szerinte akkor, ha a Fidesznek van becsülete, feloszlatja a parlamentet és új választást írnak ki. A tömeg ekkor azt skandálta: „Új választást!” Bejelentette: jövő szombaton ismét tüntetés lesz, este hattól a Kossuth téren.

false

Márki-Zay Péter levelet küldött a tüntetőknek, ebben az állt: senki nem számított az ő hódmezővásárhelyi győzelmére, de arra sem, hogy áprilisban ennyire megsemmisítő vereséget szenved az ellenzék, amely képtelen volt összefogni. Arra kérte a fiatalokat, hogy maradjanak itthon, tartsanak ki, építsenek egy új hazát. Szerinte nem lehet tudni, mikor lesz vége ennek a rendszernek, de egyszer vége lesz, mint ahogy a kommunizmusnak is vége lett. Az a legfontosabb, hogy mindenki fogjon össze, aki demokráciát szeretne. „Fogjunk össze, bátorságunkból fognak mások is bátorságot nyerni!” – írta Márki-Zay, aki azt is közölte: „Ebben a rendszerben is lehet győzni.”

false

Homonnay Gergely, a tüntetés egyik szervezője azt skandáltatta a tömeggel, hogy „Mi nem félünk!”, majd így folytatta: „Nem félünk, mert Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja, az is marad, és nem félünk, mert mi már megtapasztaltuk, mit jelent a szabadság. Nem kérünk sokat a dölyfös nagyuraktól, csak azt, hogy a választási törvényt módosítsák, Polt Péter főügyészt küldjék el, és fidesztelenítsék a közmédiát.” Szerinte fontos, hogy a jövő héten ugyanennyien vagy még többen jöjjenek el tüntetni, mert ettől a hatalom megijed.

false

„Vesszen a kétharmad!”

Ezek után Gyetvai Viktor diáktüntető beszélt: „Csodálatos körülnézni a Kossuth téren, amely tele tenni akaró demokratákkal” – mondta, majd hozzátette: ez a tüntetés az első reménye annak, hogy egy normális országban élhessünk, ott, ahol egy gátlástalan propaganda nem hoz össze egy kisebbségben lévő kétharmadot.

false

„Lássunk tisztán, nekünk dolgunk van ebben az országban, meg kell fogadnunk, hogy nem hagyjuk elveszni az országunkat. Tegyünk esküt erre!” – hangsúlyozta. Azt mondta: kivétel nélkül, minden ellenzéki pártnak közösen kell tenni, el kell indulnia az egyeztetéseknek az ellenzéki pártok között arról, miként tudnak a következő évekre közös stratégiát alkotni. Legközelebb egyetlen ellenzéki jelöltnek kell indulni a Fidesszel szemben a választásokon – közölte, miközben arra kérte a tüntetőket, hogy tegyék fel a kezüket, ha ezzel egyetértenek. Természetesen mindenki feltette a kezét, majd a telefonok vakuival világított szinte minden tüntető. „Ellenzék, halljátok meg a nép szavát!” – szólt Gyetvai, aztán az emberek ezt skandálták: „Mi vagyunk a többség”, majd jött az „Orbán, takarodj!” és a „Viktátor”.

false

Gyetvai felszólított minden ellenzéki pártot és mozgalmat arra, hogy menjenek el vidékre, és beszéljenek az ottani emberekkel is, hallgassák meg őket, azokat, „akik nem tudják, hogy a holnapi napon a számlát fizessék ki vagy a kenyeret vegyék meg”, és akik rettegésben és megfélemlítésben élnek. „Ne azt nézzük, mi az, ami szétválaszt bennünket, hanem azt, mi mit vagyunk képesek tenni ezért az országért” – hangsúlyozta. „Már most is többen vagytok, mint a békemenet, mutassuk meg jövő héten is. Vesszen a kétharmad!” – zárta beszédét.

A beszédek végén közösen énekelték el a Himnuszt, a tömeg egy része a Kossuth téren maradt. Gyanítható, hogy nem így ér véget a mai tüntetés.

Fotók: Bogdán Réka, Pál Péter

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 14., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  keglovics
  2018. április 14., szombat 22:32
  De, így ért véget. Tüntetgettek, sétálgattak, vonulgattak, hazamentek. Orbán köszöni szépen a potya hatalomerősítő hozzájárulást. Bár szüksége nem volt rá, de legalább jót röhögött.

  Az is valami.

 2. 2
  Niki
  2018. április 15., 07:13
  100 ezer Soros bérenc a választási eredmény ellen

  https://youtu.be/Y3WNeMuLz-Y
 3. 3
  tiszapolgári
  2018. április 15., 07:47
  keglovics

  Igen, az ellenzéki tüntetések ilyenek szoktak lenni, séta, vonulgatás, semmi kukaborogatás, TV-székház felgyújtás.
  Egészen biztos vagyok benne, hogy Orbán nem röhögött.
 4. 4
  rworse
  2018. április 15., 08:02
  Szerintem se röhögött Orbán. A médiája próbált uszítani és félelmet kelteni előre a leendő tüntetéssel kapcsolatban, közben és utólag persze nem nagyon számoltak be, hogy volt egy tüntetés.
 5. 5
  Pikkelő
  2018. április 15., 09:18
  És mennyivel kevesebb busz kellett a résztvevők szállítására!
 6. 6
  hóvarjú
  2018. április 15., 09:31
  Nem tudom, hogy Orbán röhögött-e, mivel azonban már többször kinyilvánította, hogy 2,5 millió "magyar ember" miniszterelnöke, nem lephette meg, hogy a másik 2,5 millió ellene tüntet. Leszarja. A rendszere kiépült, teljes a politikai, gazdasági hatalma, a vidéki társadalmat pedig pórázra kötve uralja.
 7. 7
  Juliusz
  2018. április 16., hétfő 08:45
  Annyira, de annyira nem tudtak mit kezdeni a szervező gyerekek a palackból kieresztett százezres szellemmel. Félő, hogy az elunja magát és visszahúzódik a palackba - négy évre?
  Nem autók fölgyujtását, kirakatok beverését hiányoltam, hanem a gimnazista szóvirágoknál konkrétabb "cselekvési tervet". Olyat, mint Márki-Zay fölvetése az uniós ügyészségi népszavazásról.

Komment írásához