Újabb konferenciát halasztanak el az MTA-ban politikai okokból

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 09., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Most egy Marx-emlékülést ítéltek kockázatosnak.

Hónapokkal ezelőtt felvetődött egy Marx-emlékülés ötlete az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályán. El is kezdték szervezni, ám a legutóbbi osztályülésen úgy döntöttek, elhalasztják, írja a hvg.hu.

Az emlékülés novemberben lett volna, ám „feszültségek és áthallások“ miatt elhalasztották azt, ám nem tudni mikorra. Az ülésen érdemi vita nem volt a kérdésről, szinte egyhangúlag szavazták meg a halasztást, írja a lap.

A cikk idéz több olyan akadémikust, aki helytelenítette a döntést. Egyikük szerint szerencsétlen a döntés, és attól, hogy valami egy emlékülés, még nem jelenti azt, hogy ott dicsőítenék Marxot. "A tudományos rendezvények tudományos tartalommal és mondanivalóval bírnak, nem közvetlenül van politikai jelentésük, jelentőségük" – fűzte hozzá egy másik, aki szerint "a tudomány szempontjai a politikai és társadalmi áthallásoknál fontosabbak".

Volt aki azt mondta, „iszonyatosan rossz üzenete van az Akadémia szempontjából, azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni“.

Október elején már öncenzúrába kezdett az MTA, ekkor két előadást tiltottak leA nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján című előadást a „társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt“, A közösségi média jogi oldala címűt pedig „annak politikai vonatkozásai miatt” nem engedélyezték.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 09., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. október 10., szerda 19:19
  Szóval, ha én akadémikus lennék, az utóbbi fejlemények miatt már legalább sztrájkot indítottam volna, ha ahhoz nem lett volna szolidaritás, felmondtam volna.
 2. 2
  naki
  2018. október 10., szerda 07:36
  Leköpte szotyolával az Orbánc, és a keze egészen biztosan zsebre volt vágva. Erre nevelte a gánti bányalopó, hogy így kell.
 3. 1
  rworse
  2018. október 10., szerda 00:09
  Na de nem látszik a hírből, hogy a Karl vagy a Groucho. Mert ha a léha Groucho, azt tényleg meg kéne hagyni a hanyatló Nyugat ópiumának.

Komment írásához