Világossá tette a Néppárt Orbán számára, vagy betartja a szabályokat, vagy mennie kell a Fidesznek

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 12., 18:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a kerítésépítéssel nincs baja, de a civilek vegzálásával és a lex CEU-val annál inkább.

Manfred Weber német politikussal, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével készített interjút a De Volkskrant holland lap, amelyben többször szó esik Orbán Viktorról is.

Weber elmondása szerint látja, hogy Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat, miközben a maga célkitűzése az, hogy az EU visszatérjen a valódi parlamenti demokráciához. Ezért harcolnak az autokratikus tendenciák ellen, közte Orbán Viktor jobboldali nacionalizmusa ellen is.

Az interjú első kérdése arra vonatkozik, hogy a Fidesz a Néppárt tagja, de sokan csodálkoznak azon, miért tolerálják még mindig ezt a tagságot. Weber szerint vannak olyan alapvető értékek, mint a jogállamiság, a joguralom, a szabad sajtó, a demokrácia, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. “Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről.” Szerinte Orbán a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja, mert “ezzel a tudomány szabadsága forog kockán” és ha a magyar kormányfő "nem tartja be ezeket a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol".

Az interjú készítője, Arie Elshout vissza is kérdez, nem lehet, hogy Orbán már rég átlépte azt a bizonyos vörös vonalat például mikor a Fidesz és a kormány plakátjain menekültekkel és Soros Györggyel riogatott, hisz' a magyar miniszterelnököt ezért sokan antiszemitizmussal és idegengyűlölettel vádolják.

Weber szerint a kampányt külön kell választani a valós politikai kérdésektől, ráadásul a magyar-szerb határra épített kerítéssel történetesen egyetért. "Meg kell védenünk a határainkat, ha szükséges, kerítést kell építenünk."

Az interjúból kiderül, Weber rendszeresen beszél Orbánnal, ezek a beszélgetések pedig egyre hangosabbak részéről, mivel “vannak olyan dolgok, amikről Orbán beszél és én nem fogadok el.” Az Európai Néppárt frakcióvezetője nyíltan elmondja, hogy nem szereti Orbánban, hogy sokszor úgy politizál, hogy erősen nekiront mindennek és mindenkinek a szavak szintjén, majd onnan szép csendben visszavonul. Hangsúlyozta, folyamatos kommunikációra van szükség Magyarországgal és Lengyelországgal, mert a Néppárt nem akarja, hogy Európa keleti és nyugati része újra eltávolodjon egymástól.

(De Volkskrant via hvg.hu)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 12., 18:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  rworse
  2018. május 13., 23:08
  Cyrano, 7

  Melyik Fidesz-bértroll nem szövegrobot? Melyik Fidesz-funkci, Fidesz-hívő nem szövegrobot? Már Orbán is szövegrobot.
 2. 9
  Kovacs
  2018. május 13., 20:04
  Ja, ja,
  menni kéne ringatózva
  teli pénzzel kofferolva
  hol találok ilyen helyet
  ahol ennyit lopni lehet, ó.
 3. 8
  jhamori
  2018. május 13., 18:13
  A megoldás kulcsa: egyetlen személy - orbán - eltávolítása a hatalomból. Minden más (parlament, ellenzék, jogállam, stb.) púder. Méltóztassanak a hölgyek (tényleg, hol van mostanában a mucus?) és urak bátrak és gerincesek lenni!
 4. 7
  Cyrano
  2018. május 13., 11:46
  Axxtro szerintem egy szövegrobot. Nincs az az ember, aki képes lenne nagy nyilvánosság előtt így szénné égetni magát. Márpedig ez a komment már olyan sötétségről szól, ami a fidesz hívők egy részénél is kiverné a biztosítékot. (Nem soknál, de akinek két bitnél többje van, annál tuti.)
 5. 6
  Cyrano
  2018. május 13., 11:43
  vilsi: baromság.
  A jobbik és az lmp minden körülmények között ott lett volna. (Az lmp biztos, hogy Orbán segédcsapata, de még Vonáról is tudható, hogy Orbán kedvenc polgári köröse volt.)
  Ne kend a pártokra az ország lakóinak gondolkodási képtelenségét.
 6. 5
  Axxtro
  2018. május 13., 11:08
  Elterelő hadművelet a véleménydiktatúrát produkáló liberális sajtó felé.

  Egyébként pedig üres fenyegetőzés, Orbán ugyanis betartja az EU-jobbszabályokat.

  A Magyarországgal kapcsolatos vádak, médiahekk, nettó hazugságok, és jogilag megalapozatlan rágalmak gyűjteménye.

  Ez akkor is így marad, ha a ballib sajtó ezekkel nyomul ezerrel.
 7. 4
  vilsi
  2018. május 13., 09:21
  Elegem van a Nyugat "aggódásából", "intelmeiből", "figyelmeztetéséből"! Az USA is csak handabandázik a vízummentesség megvonásáról...
  HAMIS ALKOTMÁNYRA NE ESKÜDJ! Ne légy bűntárs! Bűnözők kezére került az ország. Döntsd el: velük tartasz? Vagy Bibóval, Nagy Imrével, Göncz Árpáddal? Nem Orbánt kell elkergetni, hanem a kollaboráns ellenzéket!
  Hamiskártyással leülni játszani...
  Legkésőbb 2011-ben, az „alkotmányozáskor” és a választás átszabásakor kellett volna az ellenzéknek (és nekünk) fölkiáltani: EBBEN NEM VESZÜNK RÉSZT! Nem ülünk le egy csalóval, nem legitimáljuk ezt a rendszert, parlamenti bábfiguraként, hogy a Fidesz mondhassa: Mit akartok? Hát demokrácia van!
  8 év kutyakomédia után az ellenzék ismét beült. Köszöni szépen, jól elvan. Fölveszi a (megemelt) pénzeket, juttatásokat; fürdik a médiumokban, százával adja be a módosítókat és jól beolvas a miniszterelnöknek...
  VERJÜK KI AZ ELLENZÉKET A PARLAMENTBŐL! Ők hozták ismét a nyakunkra Orbánt!
  Mert képzeljük csak el: a parlamentben hónapokig csak egy párt... rögtön nyilvánvaló lenne az abszurditás és a parlament is megszűnne... (okobetyar.blog.hu)
 8. 3
  rworse
  2018. május 12., szombat 20:40
  "Weber szerint a kampányt külön kell választani a valós politikai kérdésektől..."

  Hja, ne azt figyeljétek, amit mondok, hanem amit teszek?! Ha már Weber: ilyen a protestáns etika?!
 9. 2
  rworse
  2018. május 12., szombat 20:37
  "...Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat,..."

  Mert még nem lépte át százszor?
 10. 1
  Pasinszki
  2018. május 12., szombat 20:30
  "nem lehet, hogy Orbán már rég átlépte azt a bizonyos vörös vonalat ... ?"
  Nem, mert a vörös vonalat mindig arrébb visszük.

Komment írásához