Amnesty: az európai országok bűnrészesek a líbiai horrorban

szerző
MTI
publikálva
2017. dec. 12., 13:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az európai kormányok bűnrészesek a líbiai hatóságok által nyomorúságos körülmények között fogva tartott, több tízezer menekült és menedékkérő kínzásában és bántalmazásában – írja az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet kedden kiadott jelentésében.

A jelentés szerint az európai kormányok támogatják a líbiai parti őrség, a befogadótáborokat őrzők és az embercsempészek bántalmazásra és kizsákmányolásra épülő rendszerét azáltal, hogy megakadályozzák a menekülteket és menedékkérőket abban, hogy eljussanak Európába.
John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója szerint az európai kormányok tisztában vannak azzal, hogy Líbiában több százezer ember él a hatóságoknak, milíciáknak, különböző fegyveres csoportoknak és embercsempészeknek kiszolgáltatva. Azzal, hogy aktívan támogatják is a líbiai hatóságokat abban, hogy megakadályozzák ezeknek az embereknek az Európába jutását, bűnrészesek az elkövetett bűncselekményekben.
A jelentés szerint az illegális határátlépés büntethetővé tétele – kiegészülve az emberkereskedelem áldozatai és a menedékkérők védelmét garantáló szabályok teljes hiányával – tömeges, önkényes és határozatlan ideig tartó fogva tartást eredményez a líbiai területen. Jelenleg mintegy 20 ezer embert tartanak fogva a túlzsúfolt táborokban, ahol kínzásokról, kényszermunkáról, zsarolásokról és kivégzésekről számolnak be.
„Az európai kormányok egyértelművé tették prioritásaikat, amikor anélkül, hogy elvárnák a líbiai hatóságoktól a jogsértések felszámolását, támogatják az emberek csapdába esését. Számukra a legfontosabb a Földközi-tengeren vezető migrációs útvonal lezárása, az pedig egyáltalán nem érdekli őket, hogy ezzel milyen szenvedést okoznak” – fogalmazott Dalhuisen.
Az Amnesty szerint az európai országoknak újra kell gondolniuk a Líbiával kötött migrációs megállapodásaikat, és lehetővé kell tenniük, hogy az emberek legális csatornák igénybevételével eljuthassanak Európába, például áttelepítések révén. Követelniük kell, hogy a líbiai hatóságok vessenek véget az önkényes fogva tartásoknak, engedjék szabadon a táborokba zárt külföldieket, és engedjék az ENSZ-nek, hogy háborítatlanul végezhesse a munkáját.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy német jogvédő szervezet szerint a határkerítésen átjutó menekülteket Magyarországon is megverik, rugdossák és illegálisan visszatoloncolják őket Szerbiába.

Német jogvédők: Magyarországon verik a menekülteket

Gumibot, gázspray, elektrosokk, szabadjára engedett rendőrkutyák, illegális kitoloncolás, kiskorú áldozatok a magyar–szerb határon.

 

 

 

szerző
MTI
publikálva
2017. dec. 12., 13:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Kovacs
  2017. december 12., kedd 21:42
  Igen, az Amnestynek igaza van. Ha európa polgárai a demagóg sémákat részesítik előnyben (a politikusai pedig kielégítik őket , az az embertelenséghez vezet. (Ezt Európának kell tudnia a legjobban!)
 2. 1
  galambocskám
  2017. december 12., kedd 14:06
  A Líbiában történtekért az európai kormányok a felelősek. Hát persze.

  A magyar határon állítólag verik a menekülteket (illegális határsértő migránsokat). Mondom: állítólag.

  Ezért viszont az izlandi kormány a felelős.

Komment írásához