Kocsis Máté nem zaklatott, immár papírja is van róla

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 14., 15:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A bíróság szerint nincs hatással a migránsok helyzetére az, ha egy polgármester késelő tolvajként hivatkozik rájuk.

A Magyar Helsinki Bizottság azután fordult bírósághoz, miután 2015-ben Kocsis Máté a következő módon nyilvánult meg Facebook-oldalán a kerületében tartózkodó migránsokról:

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen... Meg fogjuk védeni a közvagyont, és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát.”

Ezután a Helsinki Bizottság peres úton azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg az önkormányzat, illetve a polgármester részéről a migránsokkal szemben elkövetett zaklatás tényét. A Bizottság szerint ezenkívül Kocsis Máté kijelentéseivel megsértette a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát is. Az önkormányzat azzal védekezett, hogy Kocsis Máté mint magánszemély nyilvánult meg az ügyben. A törvényszék pedig kétszer is elutasította a civil szervezet keresetét. Az indoklás szerint ugyan vannak a szövegnek olyan elemei, amelyek valóban alkalmasak az emberi méltóság megsértésére. „Ezeknek a kifejezéseknek egy része ugyanis bűncselekmény elkövetésére utal, más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. A bíróság álláspontja szerint ezek egyértelműen tényállítások és nem tekinthetők véleménynyilvánításnak” – áll az MTI összefoglalójában.

Ezenkívül a bíróság megállapította, hogy Kocsis Máté bejegyzése „eleve nem valósít meg zaklatást”. Álláspontjuk szerint a kommentek, megosztások és like-ok száma alapján nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna a migránsok helyzetére.

A Helsinki Bizottság továbbra is meg van győződve arról, hogy a bejegyzés nemcsak hatásában, hanem céljában is gyűlöletkeltő volt, ezért a szervezet fellebbezni fog az elsőfokú ítélet ellen.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 14., 15:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  harcolj
  2017. november 15., szerda 16:58
  galambocskáj azt a maga popómókusa tette tönkre maga szerencsétlen insidemigrant !
 2. 4
  rworse
  2017. november 15., szerda 02:42
  3

  Szerintem csak saccolt.
 3. 3
  tiszapolgári
  2017. november 14., kedd 21:50
  Kocsis Máté: „Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen”

  Kocsis Máté Budapest utcáit járja. Egyik kezében centi, a másikban konyhai mérleg. Ha lát valami érdekeset a közterületen, akkor megáll, fölé hajol, és előbb a nagyságát, azután a súlyát is megméri. Az adatokat beírja a noteszébe.
  Sohasem saccol, mindig pontos méréseket végez.
  Minden hónap végén összesítő jelentést ír, amit személyesen visz a Főpolgármesteri Hivatal Ürüléknyilvántartó Főosztályára. A többi kerületből is befutnak a jelentések, de azok csak semmitmondó számsorok, Kocsis Máté viszont fényképeket is mellékel az összesítőhöz. Az Ürüléknyilvántartó hivatalnokai úgy emlegetik őt, hogy „Máté, a kakihuszár”.

 4. 2
  Kovacs
  2017. november 14., kedd 20:31
  Az 1-es bejegyzést én most önkényesen törlöm, mint véleményem megnyilvánulását. Önként és önkényesen. Indoklás nélkül. (mert káromkodni még nem tudok, és itt bizony indok káromkodás nélkül...
 5. 1
  galambocskám
  2017. november 14., kedd 16:46
  Na és hogy nézett ki a II.János Pápa tér?

  "...más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. "

  Hülye helsinki.

Komment írásához