Magyarország már most Európa vezető államai közé tartozik… ami az emberkereskedelem áldozatainak számát illeti

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 29., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A további éllovasok: Románia, Bulgária, Lengyelország és Hollandia.

Holnap van az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja, melynek alkalmából az UNICEF és az Emberkereskedelem Elleni Ügynökségek Közötti Együttműködési Csoport (ICAT) közös jelentést adott ki a témában. Az adatokból kiderül, hogy a globális emberkereskedelem azonosított áldozatainak 28 százaléka gyermek – írja az MTI. Ez az arány  a fekete-afrikai, közép-amerikai és karibi térségben 62–64 százalék között mozog.

„Az emberkereskedelem nagyon is valóságos fenyegetés több millió gyermek számára a világon. Főleg azok érintettek, akik arra kényszerültek, hogy megfelelő védelem nélkül elhagyják otthonukat és közösségüket – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. – Ezeknek a gyerekeknek arra van szükségük, hogy a kormányok sürgősen cselekedjenek és megvédjék őket" – tette hozzá. A jelentést készítő két szervezet szerint a gyermek áldozatok valós száma nagyobb lehet a jelenlegi adatoknál, mert a gyermekeket ritkán tudják azonosítani, mivel többségük a kereskedőktől, illetve a segítségnyújtás elutasításától való félelmében, ismeretek hiányában vagy a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság okán nem mer segítséget kérni.

A jelentés rámutat arra is, hogy a gyermekkereskedelem áldozatai gyakran hátrányos helyzetű családokból származnak, közöttük számos roma származású, illetve olyan gyerek található, aki gyermekvédelmi intézményben vagy javítóintézetben nevelkedett. A gyermekkereskedelem jelentősebb arányban fordul elő az ország szegényebb területein és közösségeiben. Az Európai Bizottság emberkereskedelemről szóló 2016-os jelentése szerint 2013–2014-ben az uniós tagállamok közül Romániában, Bulgáriában, Hollandiában, Magyarországon és Lengyelországban volt a legmagasabb az emberkereskedelem áldozatainak száma.

Az UNICEF és az ICAT további kormányzati intézkedéseket és határokon átívelő megoldásokat sürget a gyerekek biztonsága megőrzéséért. Ezek közé tartozik a biztonságos és legális migrációs útvonalak bővítése, ahol a gyermekek a családjukkal tarthatnak, illetve a családegyesítést gátló törvényi akadályok feloldása.

Kép forrása: Reuters/Marko Djurica

 


szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 29., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához