Élettársával együtt gyilkoltak meg egy tényfeltáró újságírót

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 26., 14:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 27 éves Ján Kuciak adócsalással kapcsolatos ügyeket tárt fel.

Saját otthonában holtan találták Ján Kuciak szlovák újságírót és élettársát – írja az MTI. A szlovák rendőrség azt feltételezi, hogy a két fiatalt Ján munkája miatt gyilkolhatták meg, ugyanis az elmúlt időszakban a férfi több fenyegetést is kapott. Az áldozatokkal fegyverrel végeztek, a férfit mellkason, a nőt fejbe lőtték.

Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány példátlan támadásnak nevezte a kettős gyilkosságot, amelyhez hasonló még nem esett meg az ország fennállása alatt. A bűnügy miatt egyeztetést tart ma a szlovák miniszterelnök, a főügyész, a belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány és a titkosszolgálat (SIS) vezetője.

Robert Fico szlovák kormányfő szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy Ján Kuciakot a munkájával összefüggésben gyilkolták meg, akkor az eset a sajtószabadság és a demokrácia elleni támadásnak minősülne.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 26., 14:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  rworse
  2018. február 27., kedd 09:17
  Az újságírónő megveretésével egyébként szándékosan nem példálóztam, mert ott felmerültek gyanús jelek, hogy esetleg látszat, saját maga rendezte meg. Az kásás téma egyelőre - most már valószínűleg úgy is marad.
 2. 9
  tiszapolgári
  2018. február 27., kedd 09:07
  Igen, én az újságírók elleni gyilkosságokra értettem. Volt egy komolyabb eset, amikor megvertek egy újságírónőt, de szerencsére a szlovákiai (ráadásul kettős) gyilkossághoz hasonló nem történt, remélem, soha nem is fog.
 3. 8
  rworse
  2018. február 27., kedd 08:47
  7

  Az is Közép-Európa - általában.
  Egyébként, komolyra fordítva. Azt írtad, hogy nem történt "ilyen", ezt én nem feltétlenül kizárólag újságírókra vettem. Például Magyarországon ugyebár például nyomozórendőröket öltek-ölettek egy időben előszeretettel a politikusmaffiózók - például olajszőkítés körül szaglászó rendőröket. Az is ilyen. Bizonyos szempontból talán még "ilyenebb" is. El se jutott oda a tematika, hogy újságíró igazán szaglászhasson, szaglászni merjen körüle. Mert már a rendőri szinten leöldösték a renitenseket, ráadásul az illető rendőrök természetesen öngyilkosok lettek. Az ilyesmi még "ilyenebb", mint ez a szlovákiai eset, ahol egyelőre úgy néz ki, hogy talán olasz vagy mexikói... szál lehet a gyilkosság mögött, nem feltétlen szlovák. De mint éppen a neked szóló előtt írtam, persze, Szlovákiában kiugróan erős volt és erős a maffia hatása a civil szférára is, nem csak egymás között ügyködnek a maffiózók-politikusok.
  Mindazonáltal, hogy például Magyarországon esetleg éppen újságírót (mert hát te alapvetően újságíróra értetted, hogy "ilyen") éppen ilyenképpen esetleg még éppen meg nem öltek, az valószínűleg annak köszönhető csak, hogy a megfenyegetett újságírók alkalmasint megálltak egy bizonyos netovább fenyegetési határnál. Kuciak nem állt meg - ennyi a különbség. De mint mondom, ha példa kell, nyomozórendőrök szakmányban való megöngyilkolása legalább ilyen vagy még ilyenebb.
 4. 7
  tiszapolgári
  2018. február 27., kedd 08:10
  Jóember, Mohol nem Szlovákiában van, hanem Szerbiában.
 5. 6
  rworse
  2018. február 26., hétfő 23:42
  5

  Igen.
 6. 5
  tiszapolgári
  2018. február 26., hétfő 23:01
  Hol?
 7. 4
  rworse
  2018. február 26., hétfő 22:17
  tiszapolgári
  "Ilyen nemcsak Szlovákiában, hanem más közép-európai országban sem történt eddig."

  De.
 8. 3
  rworse
  2018. február 26., hétfő 22:16
  Szlovákiában a magyarországinál is erősebb volt és van a maffia működése, erőszakossága, és korábban összefonódása a politikával - utóbbi most már Magyarországon erősebb.
 9. 2
  tiszapolgári
  2018. február 26., hétfő 17:05
  Ilyen nemcsak Szlovákiában, hanem más közép-európai országban sem történt eddig.
  Azt olvastam, hogy korrupciógyanús ügyekről írt, nemrég egy helyi vállalkozóval volt vitája, aki meg is fenyegette.
 10. 1
  yoyo
  2018. február 26., hétfő 16:11
  Nagyon bátor dolog volt, amit ez a szlovák srác csinált, bár valószínűleg nem gondolta, hogy a világnak ezen a fertályán valóban az életével játszik.

  Belegondolni is szörnyű.

Komment írásához