Két rendőrrel és egy civillel végzett egy fegyveres Liège-ben

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. máj. 29., 13:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A támadót lelőtték, indítékát egyelőre nem közölték a hatóságok.

Két rendőrrel és egy civillel végzett egy lövöldöző kedd délelőtt a belgiumi Liège-ben, a támadót később agyonlőtték.

Az RTBF belga közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a férfi az ország keleti részében fekvő Liège központjában tüzet nyitott a járőröző rendőrökre, majd bemenekült egy közeli iskolába, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.

A lövöldözésben két rendőr és egy civil életét vesztette, két másik rendőr pedig megsebesült. A különleges egységek kivezényelt tagjai végül agyonlőtték a támadót.

A környező utcákat kiürítették, a helyi média tudósításai szerint többtucatnyi rendőrautó van a helyszínen, és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Catherine Collignon, a városi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című napilap mindazonáltal azt közölte névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a feltételezett merénylő azt kiáltotta, „Allahu Akbar!”, mielőtt lelőtték. Ezt Collignon nem erősítette meg, később azonban a belga szövetségi ügyészség terrorcselekmény miatt indított nyomozást

„Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak” – nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az elkövető a 33 éves Benjamin Hermann volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és kijelentette, hogy mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

(A leadkép egy korábbi, 2011-es liège-i támadás utáni megemlékezésen készült. Fotó: MTI/EPA – Robin Utrecht)

 


szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. máj. 29., 13:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2018. május 29., kedd 17:23
  A Benjamin Hermann nem egy tipikusan iszlamista név, inkább zsidósnak mondanám.
 2. 1
  rworse
  2018. május 29., kedd 16:49
  Benjamin Hermann... A fehérkeresztény ősbelga frissen szabadult, késsel mászkáló köztörvényes börtöntölteléket a hírek szerint két rendőr állította meg, vagy eleve ő támadt rájuk,, megszerezte egyikük fegyverét, és lelőtte őket, meg egy járókelőt - mindhárom nő a hírek szerint. Majd túszul ejtett egy újabb nőt egy iskolában. Egyes hírek szerint eszébe jutott egy Allahu Akbar-t ordítani a végén - szegény Orbánmédia most ebbe kapaszkodik.

Komment írásához