Molotov-koktélokkal támadtak egy göteborgi zsinagógára

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 10., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hétvégén Malmöben és Stockholmban is voltak antiszemita incidensek.

Három embert vett őrizetbe a rendőrség, miután szombat éjjel egy csoport Molotov-koktélokkal dobált meg egy göteborgi zsinagógát – írja a The Local svéd kiadása. A zsinagóga melletti közösségi házban 20-30 fiatal részvételével zajlott rendezvény, de senki sem sérült meg, és komolyabb kár az épületben sem keletkezett.

Bár a hatóságok ezt egyelőre nem erősítették meg, az eset jó eséllyel összefüggésben áll azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök a héten elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A hétvégén Malmöben és Stockholmban is tüntetések voltak emiatt, utóbbin a résztvevők egy izraeli zászlót is elégettek.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök

Stefan Löfven svéd miniszterelnök

Fotó: Thomas Johansson/MTI/EPA

Stefan Löfven miniszterelnök a TT hírügynökségnek kiadott közleményében ítélte el az antiszemita támadásokat. „Az antiszemitizmusnak nincs helye Svédországban. Valamennyi demokratikus erőnek együtt kell dolgoznia egy toleráns és nyitott társadalomért, amelyben mindenki biztonságban érezheti magát” – írta.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 10., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  tiszapolgári
  2017. december 11., hétfő 09:53
  Nem akarom elbagatellizálni az esetet, de úgy tűnik, hogy a „terroristák” eléggé óvatosak voltak, mintha nagyon vigyáztak volna arra, hogy senki ne sérülhessen meg.
  Csak halkan és kizárólag viszonyításképpen mondom, hogy amikor a Fekete Szeptember 1981-ben az antwerpeni „Portugál Zsinagógánál” felrobbantott egy robbanószerrel megrakott teherautót, akkor három ember meghalt, és több mint százan megsérültek.
  Ha valakik igazán kárt akartak volna okozni, akkor nem Molotov-koktélt dobtak volna egy masszív épületre. Ezek nem kiképzett terroristák voltak, hanem magányos fiatalok.
 2. 2
  rworse
  2017. december 10., 21:03
  A grrreselyű szokásához híven hazudik.
 3. 1
  galambocskám
  2017. december 10., 19:16
  Érdekes kedves Narancs, hogy az Európában dúló antiszemitizmust csak akkor bírod észrevenni ha a Trump nyakába tudod sózni a felelősséget. Holott a muszlim kincseknek nem kell semmiféle ürügy az antiszemitizmushoz. Hozták magukkal.

Komment írásához