Német jogvédők: Magyarországon verik a menekülteket

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 12., 12:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Gumibot, gázspray, elektrosokk, szabadjára engedett rendőrkutyák, illegális kitoloncolás, kiskorú áldozatok a magyar–szerb határon.

A Rigardu német jogvédő szervezet vasárnap hozta nyilvánosságra jelentését, amelyből többek között a Der Standard és az Al Jazeera is idézett.

A szervezet szerint Magyarországról és Horvátországból rendszeresen illegálisan toloncolják vissza a menekülteket Szerbiába. A menekülteket ráadásul durván meg is verik ebben a két országban, mielőtt visszakísérnék őket, írja a jelentés.

A jelentésből kiderül, hogy a határkerítésen könnyedén át lehet jutni, és a magyar hatóságok nagyon megbüntetik azokat, akiket megtalálnak. További probléma, hogy a menekülteket illegálisan kísérik vissza a kerítés túloldalára, és semmilyen jegyzőkönyv vagy hivatalos adatfelvétel nem történik, ez pedig ellentétes a nemzetközi joggal.

A Border Violence oldalon lehet elolvasni a részletes tanúvallomásokkal és fotókkal is dokumentált eseteket. Csak 2017-ben 857 erőszakos esetről tud a Rigardu, ahol rendőrök vagy határőrök vertek menekülteket Magyarországon vagy Horvátországban, közülük 52 kiskorú vált erőszak áldozatává.

A menekültek verésekről, rúgásokról, elektromos sokkoló használatáról számoltak be, de gyakoriak a kutyaharapások is.

false

Az egyik beszámoló szerint egy 20 fős csoport (pakisztániak, indiaiak, bangladesiek és nepáliak, köztük gyerekek) november 27-én jutott át a határkerítésen Mórahalomnál. Amikor a határőrök rájuk találtak, gumibotokkal verték őket, gázsprayt fújtak az arcukba, és rúgták őket, ahol érték. Még három szájkosaras kutyát is rájuk engedtek.

Lazara Marinkovic szerb újságíró több éve foglalkozik a menekültekkel. Ő azt nyilatkozta, a menekültek beszámolóit alátámasztják az általa látott sérülések. „Sok emberrel találkoztam, aki megmutatta a sérüléseit és az összetört telefonját.”

A magyar hatóságok tagadják a vádakat, azt mondják, a magyar határon minden a törvények betartásával történik.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 12., 12:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. december 12., kedd 14:46
  Az atrocitásokról beszámoló migránsok kb. fele hazudik ezekről. Az atrocitásokat eleve tagadó határvédők eleve hazudnak, ugyanis nem csak a határvédők egy részének hozzáállásából eleve láthatólag, hanem úgy a határon, mint a hot-spot koncentrációs tábor(ok)ban, bizonyítottan is számos olyan atrocitás történt, történik, amelyekről a migránsok beszámolnak.
 2. 3
  rworse
  2017. december 12., kedd 14:41
  A grrreselyű egy szemét monomániás tahó. (Nem egy monomániája van, hanem legalább három, de mindegyik monománia.
 3. 2
  galambocskám
  2017. december 12., kedd 13:36
  A muszlim kincsek menjenek más muszlim kincsekhez Szaúd-Arábiába. Az ottani határon nincs rendőri erőszak meg illegális visszakísérés. Tűzparancs van.
 4. 1
  galambocskám
  2017. december 12., kedd 13:19
  Van bennem kételkedésa német jogvédők szavahihetősége felől, ahogyan a helsinki és a tasz szavahihetősége felől is.

  Az áldozatok anonímek - senki sem vállalja névvel együtt hogy vele szemben erőszakot alkalmaztak a magyar határon.

  A rendőrök illegálisan kísérik vissza a határ túloldalára...miért lenne az illegális?

  Nem az az illegális tevékenység hogy a muszlim kincsek átjönnek az államhatáron?

  "..52 kiskorú gyerek vált erőszak áldozatává."

  Milyen erőszakra tetszenek gondolni? Netán a rendőrök miközben visszakísérik - illegálisan kísérik vissza - a határsértő muszlim kincseket, még meg is erőszakolják az 52 kiskorút?
  .

Komment írásához