Súlyos adócsalással vádolják az IKEA-t

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 18., 17:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Európai Bizottság (EB) vizsgálatot indított a svéd bútorgyártó ellen.

Előzetes vizsgálatok alapján az EB úgy véli, hogy a svéd óriáscég trükközhetett annak érdekében, hogy csökkentse a más országokban keletkezett adóterheket – írja az MTI. Az EB hétfőn jelentette be, hogy további vizsgálatokat indítanak, egészen pontosan az IKEA-csoporthoz tartozó Inter IKEA nevű leányvállalat könyvelése miatt. Az eddigi információk szerint egy 2006-ban és egy 2011-ben kiadott holland adóhatározat is lehetővé tette az Inter IKEA számára, hogy Hollandiában a cég lényegesen kevesebb adót fizessen. Az EB közlése szerint az adóhatározatok tisztességtelen előnyt biztosítottak az IKEA számára más vállalatokkal szemben, ez pedig uniós állami támogatási szabályokat sértett.

Az Európai Parlament idén közzétett zöldpárti jelentése szerint az IKEA 2009 és 2014 között mintegy 1 milliárd euró (310 milliárd forint) uniós adó befizetését kerülte el. Az 1943 óta magántulajdonban lévő IKEA-csoportnak meglehetősen összetett a vállalati struktúrája, és a különböző országokban működő alapítványai lehetővé teszik számára, hogy elkerülje a svédországi magas adókat – közölte az EP.

A multinacionális vállalatok esetleges adóelkerülésének kivizsgálása céljából hozott uniós jogszabályok segítségével az Európai Bizottság az idén többek között eljárást indított az Apple, az Amazon és a McDonald’s ellen is.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 18., 17:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2017. december 19., kedd 13:35
  Ez a húzd meg ereszd meg modoroskodás egészen addig tart, amíg nem hozunk létre végre az Unión belül egységes adórendszert, egységes társadalmi-gazdasági szabályozást, egységes pénzt... Az egységes adórendszer és társadalmi-gazdasági szabályozás minél közelebb kellene álljon a svéd modellhez.
 2. 1
  tiszapolgári
  2017. december 19., kedd 10:26
  Tállai Andrásé az érdem, ő szúrta ki, hogy a svéd húsgolyó a fasírtot koppintja.

Komment írásához