Szigorítják a Btk.-t, 20 évet is kaphatnak a gyerekekkel erőszakoskodók

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 28., 12:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

12 éves kor alatt nem számít, „beleegyezett-e az áldozat.”

Az Országgyűlés kedden módosította a büntető törvénykönyvet, januártól szigorúbban büntethető a 12 évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak. A fideszes Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert és Horváth László javaslatát 173 igen szavazattal fogadták el a képviselők.

A törvénymódosítás alapján a 12 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális cselekményeket - ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése vagy egyéb módon a hatalma, befolyása alatt áll - ezentúl 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a Btk. függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el.

Selmeczi Gabriella tájékoztat

Selmeczi Gabriella tájékoztat

Fotó: Kovács Attila / MTI

A parlament elfogadta azt a további módosítást is - a szocialista Bárándy Gergely kezdeményezése alapján -, hogy 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék, ha az elkövetők a szexuális erőszakot a velük függőségi viszonyban lévő, 12 évesnél fiatalabb gyermek sérelmére testi fenyegetéssel vagy védekezésre képtelen állapotát kihasználva, továbbá azonos alkalommal, egymás tevékenységéről tudva, közösen követik el.

Eddig a Btk. 12 év alatti gyermek sérelmére elkövetett szexuális cselekmény esetén  a szankcióban különbséget tett aszerint, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el. Az előbbi esetben a büntetés 5-től 15 évig, beleegyezés esetén 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés volt.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 28., 12:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    galambocskám
    2017. november 28., kedd 13:53
    Helyes.

Komment írásához