Nem volt piszmogás, szüttyögés

szerző
Szálinger Balázs
publikálva
2017. okt. 09., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szálinger Balázs írása.

2017 januárjában Cserna-Szabó András barátom találta ki, hogy mint a Hévíz folyóirat szerkesztői csináljunk egy jótékonysági estet a hajléktalanoknak, és hívjuk el a folyóirat szerzőit felolvasni. A műfaj: két bogrács + felolvasómaraton, az időpont egy hétvégi délután, a hely pedig szinte egyértelmű volt, hiszen az Üllői úti Kilián laktanya épületében van a Budapest Bike Maffia székhelye. Ők azok, akik embertelen munkával gyűjtik a begyűjthetőt, főzik a megfőzhetőt – és viszik ki télen a rászorulóknak autóval, biciklivel. A kezdeményezésbe a Magvető kiadóval együtt vágtunk bele. Mi elhoztuk Hévízről majdnem az összes megmaradt folyóiratszámot, a kiadó pedig (az élőerő mellett) pénzzel és rengeteg eladó könyvvel szállt be – ezeket jelentős kedvezménnyel árultuk. Kora délután kezdtünk húst vágni, krumplit pucolni. Rohadt mocsok hideg volt. És összegyűlt 331 050 forint, valamint elkészült 202 adag meleg étel.

Viszont. Gondolhattuk mi bármennyire, milyen vagány, hogy költők és írók eljönnek, hogy egy fél órát, órát együtt töltsenek a mínusz tízfokos udvaron, felolvassanak, megvegyenek valamennyi könyvet, hogy mekkora nagy szívünk van, milyen büszkék lehetünk magunkra – ezt mind gondolhattuk. A helyzet az, hogy a mi asztalunk, amit hatan-nyolcan körbeálltunk bicskával és húsvágó bárddal, ez az asztal elfért egyetlen sarokban. Aki körbejárta a Budapest Bike Maffia bázisát, megtudhatta, hol a helyünk. Ugyanis szerte az épületben több ugyanilyen asztal volt, körülötte ugyanúgy álltak összefagyott kezű emberek – hihetetlen nagy élet volt a valamikori laktanya földszintjén. Élelmiszerrel, takarókkal teli polcok stb. stb. Kicsit se lelkizős utasítások, szinte vezényszavak hangzottak el, nem volt piszmogás, szüttyögés, fejvakarás, cigiszünetezés, csakelőttemégezés. Időpontra kell elkészülnie a kajának, időpontra jön a kocsi, időpontra kell kivinni a kaját. Hogy miért? Azok, akiknek a BBM önkéntesei az ételt viszik, hajléktalanok. Nem jókedvükből vannak az utcán és az aluljárókban, nem szórakoznak, még csak nem is jótékonykodnak odakint – ők kint élnek.

Ezek a többnyire egyetemre járó fiatalok a hétvégéjükből adnak egy napot (vagy többet), és elfogadják, hogy a világon senki nem fogja sajnálni őket a nap végén, amikor nem éreznek semmit az ujjaikkal. És miután mi elmentünk, ők másnap és harmadnap és a következő hónapban is több napon tették a dolgukat a társadalom nevében. A Budapest Bike Maffia – per definitionem civil szervezet. Ha bárkinek kérdései lennének, mit jelent ez a kifejezés.

false

____

Ezen az oldalon írók és költők civilekkel kapcsolatos szövegei jelennek meg. Az írókat viszonylag nagy figyelem övezi, nyilatkoznak, kíváncsiak a véleményükre, megnyilvánulásaik gyakran komoly visszhangra találnak a médiában – miközben a civil szervezetek képviselői és az általuk elvégzett munka majdhogynem láthatatlan. A magunk eszközeivel szeretnénk tenni azért, hogy felhívjuk rájuk a figyelmet. Ezért jött létre a Civilekről írók oldal, ahol magyar írók, költők teszik közzé személyes élményeiket, történeteiket, gondolataikat a civil társadalommal, a civilség fogalmával kapcsolatban. A Civilekről írók projekt eredetileg a Facebookon indult, egészen pontosan itt.

szerző
Szálinger Balázs
publikálva
2017. okt. 09., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. október 09., hétfő 13:55
    Hajrá.

Komment írásához