Nemzeti minimum

publikálva
2017. okt. 13., 11:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Németh Gábor írása.

Ezek, bazmeg, mindig fölbontanak valamit. Fölbontják, kicserélnek egy kék vagy piros kábelt, vagy a kéket a pirossal, aztán úgy marad a luk hetekig. Mész mondjuk a Nyugati téren, nekem reflexből Marx, később lesz Nyugati, kicsi spéttel, ahogy rájavítok. Megyek a Deák felé, a járdán megint ott van az árok keresztbe, fölötte kicsi híd, palló, korláttal, mellette áll egy ember, hivatalos, fekete nadrág, ún. vakítóan fehér ing, nyakkendő, áll, cigizik, néz a szemembe, ahogy jövök, és azt mondja, vigyázzon. Vigyázzak, de mire, vigyázzak általában, a hangja tárgyilagos, azt veszik le a zsigerek, hogy nem fenyegető, hanem éppen figyelmeztet valamire. Van egy luk a deszkán, mondja, és tényleg, ahogy közeledek, látszik, tényleg van rajta egy luk, ha mondjuk, iszonyatosan elálmodoznék járás közben, ahogy egyébként szoktam, pont bele lehetne fél lábbal masírozni, és akkorát esni, mint, tisztesség ne essék szólván, a télikabát. Télijózsi, jön elő valahonnan ez a naftalinos szó. Megköszönöm, hogy figyelmeztetett, lépek át a luk fölött, és jön fölfele a keserű epe, hogy nem igaz, hogy ilyen nincs, tényleg, ilyen egy kibaszott országot, hogy nem az van, hogy betömik az árkot, vagy ha azt nem, akkor hibátlan pallót tesznek oda, vagy legalább, ha kilukad, kicserélik a lukas pallót luktalanra, hanem, hogy ideáll a faszi, ideállították a felbontók, óránként nyolcszázért, szóljon mindenkinek, aki arra jár. És cigizik közben, ez is mennyire proli. Ezt, hogy mindenkinek szól, azért lecsekkolom. Megállok pár méterrel odébb, tényleg nem én voltam az ellenállhatatlanul rokonszenves, érettségizett munkaerő, hibátlanul látja el a dolgát, megfelelő ember kényes feladatra. Hetven körüli nő, cekkerrel, vigyázzon. Vigyázzon a lakli kamasz, a hülyegyerek a hátizsákkal, a kalapos nő, vigyázzon mindenki. Lakik bennem egy ilyen izgága faszkalap, az ilyenkor nem bír nem odamenni, és a lehető legnagyobb hülyeséget csinálni, a hivatalos felület elérhető, amúgy az egészben teljesen ártatlan elemének megmondja, hogy mekkora baromság, amit csinál, amit csinálnak, amit a vállalat csinál, erre általában mentegetőzés jön, hogy ők csak a dolgukat végzik, mire a faszkalap előáll a reprezentációs teóriájával, hogy mindenki, aki egy intézmény alkalmazottjaként az ún. lakossággal szembesül, tetszik neki, avagy sem, a nagy egészet, a céget képviseli, tehát igenis, hogy számon kérhető rajta, amit amúgy az egészen kéne. Szép, kerek mondatok, ilyenkor agyban lejátszom az egészet, mit mondok, mire ő, mire én, mire ő, mire aztán én, erre ő megsemmisül, és aztán jöhet a győztes elvonulás, fanfárok satöbbi. Akkor ezzel meg is volnánk előre, már csak át kell tenni a virtuálisból a 3D-be, ellököm magam a villanyoszloptól, indulok a csávó felé. Pont végzett a cigivel, eltapossa. A közelben ott van egy taxiállomás, arrafelé indul. Nyilván vége a munkaidőnek, és túl lehet fizetve, taxival megy a Gellértbe vagy a lóversenyre. De nem, a sofőrülésre száll be, a kormány mögé, egyszemélyes civil társadalom.

false

 

Fotó: MTI


___

Az írókat viszonylag nagy figyelem övezi, nyilatkoznak, kíváncsiak a véleményükre, megnyilvánulásaik gyakran komoly visszhangra találnak a médiában – miközben a civil szervezetek képviselői és az általuk elvégzett munka majdhogynem láthatatlan. A magunk eszközeivel szeretnénk tenni azért, hogy felhívjuk rájuk a figyelmet. Ezért jött létre a Civilekről írók oldal, ahol magyar írók, költők teszik közzé személyes élményeiket, történeteiket, gondolataikat a civil társadalommal, a civilség fogalmával kapcsolatban. A Civilekről írók projekt eredetileg a Facebookon indult, egészen pontosan itt.


publikálva
2017. okt. 13., 11:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 24
  rworse
  2017. október 14., szombat 15:22
  A grrreselyű persze megint hazudik, megint úgy tesz, mintha. Például, mintha az ostoba "kérdése" összefüggne a témával. Folyton úgy tesz, mintha a kommentje hozzá-szólás lenne, pedig szinte sosem az. Most sem. Megint valami teljesen másról beszél, ami nem ide tartozik. Hogy jön ide, amit például a 23-ban ír? Sehogy. Aminthogy szinte mindig ezt csinálja, nem odaillő dolgokat vezet elő, hátha egyszer valaki azt hiszi, hogy odaillenek. Ennyire persze nem hülye, kb. fele-fele lehet a hülyesége és az aktív gonosz troll hazudozási szándéka között az arány.
 2. 23
  galambocskám
  2017. október 14., szombat 13:22
  Egek ura, a Narancs fölhatalmazta akármilyen rworsét az őhelyette való szólásra?

  Na akkor ha ilyen jóban vagy a Naranccsal akármilyen rworse, akkor kérdezd már meg tőlük hogy miért nem rúgtak ki amikor a nyakukba estem galambocskaként és jól letoltam őket amit bőven meg is érdemeltek.

  Deméghogy!

  Nem titkolám egy percig sem hogy galambocska azonos grrr nénivel - én csodálkoztam a legjobban hogy nem rúgtak ki rögvest.

  Máig sem értem.
 3. 22
  rworse
  2017. október 14., szombat 10:37
  tiszapolgári, 18

  Ó, azt én nagyon jól tudom, hogy a vice te vagy, hiszen kezdettől látom én, hogy hetek óta megy a téma, eszembe se jutna elvitatni tőled a viceséget, én bőven megelégszem az akármilyenség kivívásával. A 15-öst csak azért vettem oda a megválaszolandók közé, mert éppen beleillett a grrreselyű egyre inkább kiterjesztett leidegesezős módszerébe. Láthatod, a Narancs és sokan mások nevében is szóltam, nem csak a magaméban.
 4. 21
  Hóvarjú
  2017. október 14., szombat 10:05
  Fasza kis írás.
 5. 20
  harcolj
  2017. október 14., szombat 10:00
  Galambocskáj amit maga itt összehord az nem trágár persze, hanem fos. De ha kicsit javít rajta még lehet szar.
 6. 19
  galambocskám
  2017. október 14., szombat 06:51
  Akámilyen rworse, örömmel hallom hogy nyugodt vagy továbbá teljesen higgadt is mivel egy pillanatra átfutott rajtam a gondolat hogy talán nem.

  "rworse

  Grrrgrrrgrrrúúúáúúúúáúúúrrrrrrrrrriiiáiiiáiiisteeeáeeeáeeennnnnnnn"
 7. 18
  tiszapolgári
  2017. október 13., péntek 23:31
  rworse

  Nem szívesen vesznék össze veled egy nő miatt, de a vice én vagyok. Néhány napja a feljelentgetős kommentjeimben viceházmesternek neveztem magam, és mivel Bégetőgalambnak még annyi sütnivalója sincs, hogy saját poént találjon ki, hát az enyémet ismételgeti most már napok óta. Ez nem öröm, hiszen ha Demszkynek járhat egy demszkáj, akkor én is megérdemelnék minimum egy vicájt, de nem, Búgatógalambot újabban gyakran cserben hagyja a legendás humorérzéke. Talán szerelmi bánata van, L. János nem akarja neki odaadni a beígért trafikot.
 8. 17
  rworse
  2017. október 13., péntek 21:26
  grrreselyű, 10, 15 és korábbiak.

  A leidegesezés ugyanúgy tiltott, mint a lekedvesezés. Aminthogy nem kedves neked rworse (amint a Narancs sem, és sokan mások sem, akiket lekedvesezel), úgy ezt az idegesezést is befejezed, már csak azért is, mert rworse nem ideges sose, ami amúgy nyilvánvaló. Főleg nem ideges miattad. Rworse nyugodt, mindig. Ha te ideges vagy, ne akard másra kenni. Tehát befejezendő az idegesezős állandó szófordulat is. Ergo, lelkiállapot ügyben is LEGFELJEBB az "akármilyen" használható, ha más mindenáron kavarni akarsz, és nem akarod a végletekig nyugodt vagy a szenvtelen vagy a kynikosz vagy a mindig higgadt vagy a... szófordulatokat alkalmazni, - ha már mindenáron lelkiállapotra vonatkozó szófordulatokat akarsz alkalmazni. Nem ideges rworse. Sose, hát még miattad nem. Tehát nem mondogatod rá mostantól - a saját érdekedben.
 9. 16
  galambocskám
  2017. október 13., péntek 19:59
  Ugyan, Cyrano. Egy kis balhétól csak szórakoztatóbb az élet.


 10. 15
  galambocskám
  2017. október 13., péntek 19:56
  Milyen ideges a vice.

  Nyughass mert jön a tömbházfelügyelő!

  Nix ugribugri.

Komment írásához