Techet Péter: Svarcgelb

Szabad Budapest, független Dunántúl
szerző
Techet Péter
publikálva
2017/47. (11. 23.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A migrációs válság mellett Európát a következő években az új szeparatista mozgalmak állíthatják súlyos kihívások elé.

Szeparatizmus és szeparatizmus közt is lehet persze különbség: láttunk már olyan elszakadási, önállósodási mozgalmat, aminek a célja éppenséggel a nemzetállamiság meghaladása lenne, a betagozódás a „régiók Európájába”. A mostani katalán példa éppen nem erre mutat: a barcelonai vezetés nem erős régiót, csupán új nemzetállamot akar. Ám nem mindegyik európai szeparatizmus mögött áll ilyen etnicista gondolkodás. Az autonóm Erdély, az autonóm Vajdaság, Trieszt, Veneto vagy Isztria ügyét éppen az köti össze, hogy nem egyetlen etnikum kirekesztő vágyáról van szó (mint a katalán vagy székely autonómiatörekvések esetében), hanem történelmileg kialakult, többnyelvű, multikulturális régiók jogos lázadásáról – a bukaresti, belgrádi, római vagy zágrábi nemzetállami centralizmussal szemben.

Számos szomszédos országban a regionalizmus gondolata meghatározó, s megjelenik a pártpolitikában is. Horvátországban és Szerbiában regionális erők is ülnek a törvényhozásban, különféle politikai színezetű isztriai, baranyai, vajdasági, szandzsáki pártok. A szlovák-magyar Most/Híd párt is tekinthető egyfajta délszlovák regionális formációnak, amely éppen a térség soknyelvűségét, multikulturalizmusát akarja – a szlovák vagy magyar sovinizmussal szemben is – megőrizni. Noha egyelőre a transzszilvánizmusnak vagy a trieszti szabadság ügyének nincs erős pártpolitikai képviselete, a gondolat és a vágy, hogy e területek nagyobb önállóságot nyerjenek, szintén jelen van.

A mi hazánk a közép- és kelet-európai térség szinte egyetlen olyan állama, ahol nem csupán hiányoznak a regionális pártok, de a regionális identitások sem játszanak jelentős szerepet a politikai életben. Ez összefügg azzal is, hogy Magyarország egykoron épp azokat a területeket veszítette el, ahol a regionális vagy kisebbségi követelések megjelenhetnének. Trianon, a holokauszt és a németek kitelepítése után a szellemileg is kicsinnyé vált Magyarország sok tekintetben unalmas, homogén nemzetállam lett, amelynek sorsa a gazdasági és kulturális elszegényedés. Ám a regionalizmus hiánya összefügg a rendszerváltáskor rosszul összerakott választási törvénnyel is, az ugyanis semmiféle teret nem hagy az ilyen szervezeteknek. Míg Horvátországban az isztriai vagy baranyai elköteleződésű pártoknak nem kell országosan 5 százalékot elérniük, a 3-4 parlamenti helyhez elég, ha a saját régiójukban jól szerepelnek, addig Magyarországon az 5 százalékos küszöb megöli a helyi kezdeményezéseket. Hiába szavaznának a somogyiak vagy a zempléniek saját pártjukra – a küszöböt csupán egy megyéből megugrani nem lehet.

Mivel a regionalizmus sokszor gazdasági indíttatású – az elszakadni vágyó területek sokallják a befizetéseket és keveslik a juttatásokat –, Magyarországon például a budapesti autonómiáért harcoló pártnak kifejezetten jó esélye és létjogosultsága lehetne. Az ellenzék számára is egyszerűbb lenne a rezsimváltás, ha az ország nem lenne annyira centralizált, mint most.

Ugyanakkor a magyarországi központosítás a tévhitekkel ellentétben nem Budapestnek kedvez: sőt, a főváros talán a legnagyobb áldozata, gazdaságilag és kulturálisan egyaránt, a magyar nemzetállami centralizmusnak. A vád, hogy Magyarország Budapest-központú, legfeljebb földrajzilag igaz. Budapest tartja el a magyar vidék nagy részét, az ország politikája viszont a legkevésbé sem felel meg Budapest érdekeinek. Ha az adóbevételek nagyobb hányada maradhatna Budapesten, a főváros jobb gazdasági helyzetben lenne. Ma viszont kétszeres diszkrimináció elszenvedője: az uniós forrásokból a relatív jóléte miatt alig részesül, de a központosítás és a belső újraelosztás miatt az adóbevételei sem maradhatnak helyben.

Miért ne alakulhatna hát párt, amely Budapestnek nagyobb önállóságot követelne? A Budapest–vidék ellentét ráadásul nemcsak gazdasági természetű, hanem kulturális is: a konzervatívabb vidék és a mindig is liberálisabb főváros (Magyarország egyetlen igazi városa) között feszül. A Budapest–vidék szembenállás kijelölhetné a politikához elengedhetetlenül szükséges barát-ellenség koordinátákat is. Bizonyosan számos budapesti polgár nem csupán pragmatikus okokból értene egyet azzal, hogy ne az ő pénzéből tartsák el Borsodot vagy Szabolcsot, hanem kulturális és identitáspolitikai kategóriák szerint is kész lenne elsősorban budapestiként definiálni önmagát. A budapesti párt akár 20 százalékos, s így országos erő is lehetne. Ehhez persze először meg kéne szüntetni azt a választójogi kényszert, hogy egy pártnak gyakorlatilag több megyében is jelen kell lennie, ha sikeresen akar indulni.

És miért ne alakulhatnának másutt is helyi pártok? Nyugat-Dunántúl netán ne tudná jobban önmaga beosztani a helyben beszedett adóforintokat? Nincs elég történelmi és kulturális különbség a katolikus, nyugatos, labanc Dunántúl és a protestáns, keleties, kuruc Alföld között? Ne akarna Zemplén esetleg elszakadni Borsodtól? S a balatoni térség ugyan miért ne válhatna önálló régióvá? Az egyéni választókörzetek sem viszik közel a politikát a helyi ügyekhez – ma helyben szinte mindenütt az országos pártok futtatják jelöltjeiket és embereiket, és általában a pártlogó a döntő, nem a személy. A regionális pártok és követelések viszont életet lehelnének a helyi közéletbe, vitákat kavarnának – és így plurálisabbá tennék az egész magyarországi politikát. Hajrá, Budapest! Hajrá, Dunántúl! Hajrá, Zemplén, hajrá, Baranya! Hajrá, Viharsarok! Hajrá, regionalizmus!

szerző
Techet Péter
publikálva
2017/47. (11. 23.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  tiszapolgári
  2017. december 27., szerda 18:53
  Kedves Techet Péter,

  régen a házasulandóknak nyilatkozniuk kellett, hogy ha az egyikük katolikus, a másikuk református (vagy még annál is rosszabb), akkor a születendő gyerekek milyen vallásúak lesznek.
  Ha egy viharsarki fiú és egy baranyai lány össze akarna házasodni, szintén nyilatkozniuk kell, hogy a gyerek melyik régiós párt szavazóbázisához fog tartozni, a viharsarkiéra vagy a baranyaiéra? Vagy tetszőleges régiós pártot is választhatnak?
  És ha Csongrádba költöznek, és az Csongrád-Csanádra változik, akkor dobhatják a tagkönyvet a kukába?
  És mi van, ha a házaspár néhány év múlva elköltözik egy másik megyébe? Új régió, új párt? Az ország fele a damaszkuszi úton fog tolongani.
 2. 8
  rworse
  2017. december 27., szerda 15:56
  Nincsen többféle rworse. Rworse maga az eredendő és végső eleve teljesség.
 3. 7
  tiszapolgári
  2017. december 27., szerda 12:38
  6

  rworse netán ne tudná jobban önmaga beosztani a helyi rworse-régióban beszedett adóforintokat?
  Dehogynem tudná.
  Nincs elég történelmi és kulturális különbség a katolikus, nyugatos, labanc rworse és a protestáns, keleties, kuruc rworse között?
  De van. Még több is, mint kéne.
 4. 6
  rworse
  2017. december 27., szerda 12:03
  A maradék Magyarországot már homogenizálták annyira etnikailag, hogy nem nagyon várható regionális törekvés - hacsaknem az erősödő romák részéről Észak-Kelet Magyarországon vagy Budapest egyes részeiben. Pedig nem lenne rossz ilyesmivel meggyakni az Orbán nemzetállami propagandáját - ebben az országban már a kozmopolitizmus is szitokszóvá vált, igaz volt erre példa régebbi korszakokban is. Mindenesetre, én ugyebár megalakítottam a magam egyszemélyes régióját.
 5. 5
  galambocskám
  2017. december 27., szerda 10:59
  Túloz, cica...izé.

  A migránsokat - ahogy gyurcsincsi megmondta annak idején még 2015-ben mingyár a határon kell ellenőrizni.

  A gyurcsincsi féle szerv: Neve?
  Musztafa: Musztafa.
  Született?
  Igen születtem. Szíriában születtem amelynek partjait országot három tenger mossa. Jobb napokon négy is. Január elsején születtem egy napon a húgommal,. az öcsémmel és a nagybácsikámmal.
  Életkora?
  Én még csak tizennégy.
  Ahhoz képest szép hosszú szakálla van. Ha jól látom térdig ér.
  Mink ottan Szíriában korán érünk. A magas hegyek miatt van.
  Szándékai?
  Hát bemennék itten. Jól tenné ha félreállna különben dühbe jövünk.
  Csak egy pár pillanat. Dolgozni akar-e?
  Nanáhogy. Csakis. Azért jöttünk. Dolgozás végett.
  Robbantani akar-e?
  Hát nemigen. Mondjuk úgy hébe-hóba, Lazításképpen, tudja hogy van az.
  Na, úgy látom hogy Ön nem veszélyes. Kicsit azért mintha ketyegne.
  Az az én hű ébresztőórám. Nagyon a szívemhez nőtt.

 6. 4
  tiszapolgári
  2017. december 27., szerda 10:11
  „Ne akarna Zemplén esetleg elszakadni Borsodtól?”
  De, akarjon, csak ne felülről irányítva, hanem helyi kezdeményezésre, népszavazás útján. És ha mondjuk a két vármegye határán lévő zempléni Gesztely úgy dönt, hogy mégsem Zemplénhez, hanem Borsodhoz akar tartozni, akkor kapja meg Miskolctól a kitüntető Hűség városa címet.
 7. 3
  tiszapolgári
  2017. december 27., szerda 10:08
  Az autonóm Erdély és az autonóm Vajdaság mellé odaírhatjuk az autonóm Kárpátalját is: itt sem egyetlen etnikum elszakadási vágyáról van szó, hanem egy földrajzilag nagyon is behatárolható, történelmileg kialakult, többnyelvű, multikulturális régió jogos követeléséről – a kijevi nemzetállami centralizmussal szemben.
  Semmi esély rá, hogy valaha is létrejöjjön, de tiszta szívből támogatom Kárpátalja autonómiáját.
 8. 2
  Cyrano
  2017. december 27., szerda 08:48
  Van migránsválság, az 150 ezer, akiket Orbán ellenőrizetlenül zúdított Európára.
  Van migránsválság, az a többszázezer, akik Görögországban, Olaszországban várnak segítségre, de akikből szaros 1300-at sem akarunk ellenőrizni, mert (szerintem) ehhez is impotens a kormányunk. (Bezzeg, ha fizetnének a letelepedésért, maga is kinyalná még a seggüket is - ahogy kormánya teszi.)

  A veszélyforrás az ELLENŐRIZETLEN menekült, ebben játszik szerepet imádott kormánya.

  Szövegértési gondjai nem először világlanak ki.
  De idehoztam magának a tambliról egy kis szösszenetet, hátha legalább EZ eljut az agyáig:

  "stickalittle

  Eddig stadiont építettek, a jövőben templomokat fognak felújítani.
  A János kórház egy mocskos, szaros putri, valahogy így képzeli el az ember az afrikai kórházakat. A épületek fele zárva van, nem működik benne semmi, rohad szét. Nem új szuperkórházat kell építeni, ezeket kell felújítani, rendbe hozni. Már régen ezzel kellett volna kezdeni. Egyetlen stadion árából elkészülhetett volna egyetlen nagyobb kórház.
  Három naponta egyszer mosnak fel egy olyan kórteremben, ahol naponta a földre dobják a szaros pelenkát, de oda csepeg a szar is, ha befosik valaki. A felmosásról is annyit, hogy a padló sarkában pókháló van, az ágyak alatt kenyérdarabok, és felismerhetetlen szenny. A nővérhívót kikapcsolják, a “majd jövök” itt tényleg “majd jövök”-öt jelent, minimum egy órát, ha valaki nem döglött meg közben, és tud még egyszer szólni valakinek. Ezért akinek sürgősen szarnia kell, az beszarik, és fekszik a saját szarában egy órát minimum. Hogy a falakról mállik a vakolat, hogy lóg a plafonról a szenny, hogy a kézmosónál nincs se szappan, de fertőtlenítőszer, hogy a WC alapból nincs takarítva, nincs WC-papír, ott sincs nem hogy fertőtlenítő, de még szappan se, az épületben megülő szarszag alap. És minden nap van vizit, kurvára ne mondja senki, hogy ezekről a gondokról nem tudnak az orvosok, a főorvos. Bemennek a szobákba, látják. De nyilván nincs semmire pénz.
  A jó kurva anyját a focibuzi Orbán Viktoréknak, és annak is aki rájuk szavaz.
  És ez nem csak amolyan szófordulat, tényleg úgy gondolom, hogy a jó büdös kurva anyját minden fideszesnek. Ha a Fideszre szavaztál, akkor neked is a jó büdös kurva anyád. Zabáljátok két pofára a migránsozást, a sorosozást, a nagy magyarkodást, a nagy kereszténykedést, aztán kerüljetek be ezekbe a kórházakba, és feküdjetek a fosotokban, ti agyatlan szarjankók!"
 9. 1
  galambocskám
  2017. december 27., szerda 07:48
  "A migrációs válság mellett Európát a következő években az új szeparatista mozgalmak állíthatják súlyos kihívások elé."

  Miféle, migrációs válság, könyörgöm?!

  Hun van itt ilyen? Mert én nem látok egy migránsot se, ezt csak afféle szófia beszéd, kormánypropaganda aminek kifinomull magyar liberál nem dől be.

  Hohóhó!

  Egy. Nincsenek migránsok.
  Kettő. Ha mégis vannak azok boldogságok, örömforrások, muszlim kincsek akik a kultúrájukkal gazdagítják. Főleg a tűzszerészeknek nyújtanak szakmai továbbképzést és erőteljes ösztönzéssel bírnak az betoniparra.

  Mondtam én hogy nagyon oda kell figyelni. Kis szórakozottság, kis elkalandozása az figyelemnek és -
  hopp! - máris az van leírva ami igaz.

Komment írásához

 • A migrációs válság mellett Európát a következő években az új szeparatista mozgalmak állíthatják súlyos kihívások elé.

  Szerző
  Techet Péter
  Posztolva
  2017/47. (11. 23.)
  Kommentek
  9
  Techet Péter: Svarcgelb
 • Az egészségügyi törvény szerint embriónak tekinthető minden élő emberi embrió a megtermékenyítés befejeződése után a terhesség 12. hetéig.

  Szerző
  Sándor Judit
  Posztolva
  2016/28. (07. 14.)
  Kommentek
  0
  Sándor Judit: Testbeszéd
 • Mindenekelőtt szerződtetnék néhány nagy tanár­egyéniséget. Kerül, amibe kerül – és nem is kerülne annyira sokba.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/34. (08. 19.)
  Kommentek
  7
  Mérő László: Ha én iskolaigazgató lennék
 • Egy évvel ezelőtt még nem hittem volna, hogy a hozzánk képest jóval gazdagabb európai országok egyik fő politikai témája, a bevándorlás ilyen viharos gyorsasággal nálunk is központi probléma lesz.

  Szerző
  Balázs Zoltán
  Posztolva
  2015/31. (07. 30.)
  Kommentek
  41
  Balázs Zoltán: A jobb lázadása
 • Ha elég erős a kísértés, még Mátyás király sem tud erőt venni magán, libidója eksztázisában elissza Pestet és Budát...

  Szerző
  Takács Ferenc
  Posztolva
  2015/30. (07. 23.)
  Kommentek
  0
  Takács Ferenc: Kapirgáló
 • Egotrip

  Maga itt a tánctanár?

  Mérő László: Sokfajta játék

  Úgy negyven évvel ezelőtt a beszervezőtiszt azzal érvelt, hogy Róbert barátunk nyugati kém, ezért hazafias kötelesség jelenteni róla. Elhűlve kérdeztem, miből gondolják, hogy kém? A tiszt válasza: tudjuk, hogy sokkal többet költ, mint amennyit keres. Ezt csak a kémkedésért kapott pénzből finanszírozhatja.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/28. (07. 09.)
  Kommentek
  2
  Mérő László: Sokfajta játék
 • „A polgári kormány az adócsökkentés kormánya volt az elmúlt években, és azt szeretnénk, ha az maradna a jövőben is” – mondta Rogán Antal a 2016-os büdzsé beterjesztésekor.

  Szerző
  Várhegyi Éva
  Posztolva
  2015/25. (06. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Ne a mesterséges intelligenciától féljünk!

  A mesterséges intelligencia fejlődésénél sokkal félelmetesebb az, hogy időről időre olyan természetes intelligenciákat ültetünk a saját fejünkre, amelyek lopnak, csalnak, átvernek.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/23. (06. 04.)
  Kommentek
  8
  Ne a mesterséges intelligenciától féljünk!
 • Miről ismerszik meg az európai még néhány pohár sligovica után is? Miért jobb ma egy unió, mint holnap egy háború? És mi köze az európaiságnak a savanyú pudinghoz?

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/16. (04. 16.)
  Kommentek
  7
  Mérő László: Miért éppen Európa?
 • Egotrip

  Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Tizenötödik számla – Putyin után Schwarzenegger

  Farsang utóján, ahogy az antialkoholista Kálnoky László írta, meglehetősen vonszolt léptekkel közeledem törzsasztalom felé a „Kicsit szomorkás a hangulatom máma” című slágert maga elé dúdoló romkocsma-övezetben, ám elhatározásom az elmúlt évben magamba döntött hordók ellenére továbbra is sziklaszilárd: ma végre belekezdek sorsdöntő előadás-sorozatomban a Magyar Mámor történetéről.

  Szerző
  Bán Zoltán András
  Posztolva
  2015/9. (02. 26.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Várhegyi Éva: Ekotrip

  És a hajó megy

  Ha a KSH „első becslése” megerősítést nyer, akkor a GDP 3,5 százalékos tavalyi bővülésével Magyarország az uniós élmezőnybe kerülhet.

  Szerző
  Várhegyi Éva
  Posztolva
  2015/8. (02. 19.)
  Kommentek
  0
 • A magyar politika egyik legérdekesebb kérdésévé a baloldal jövője vált. Sok okosat lehet erről olvasni mindenfelé.

  Szerző
  Balázs Zoltán
  Posztolva
  2015/7. (02. 12.)
  Kommentek
  11
  Balázs Zoltán: A jobb lázadása - Ki látott már szocialistát?
 • Egotrip

  Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  25/40

  Mérő László az Orbán–Simicska-konfliktusról Mózes népének negyven éves bolyongásán keresztül.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/8. (02. 19.)
  Kommentek
  9
  25/40
 • Tüntethetünk-e a saját, adott esetben rasszista bunkóink mellett, ha aljas módon legyilkolják őket? Mérő László különvéleménye a terrortámadásról.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/3. (01. 15.)
  Kommentek
  19
  Mérő László: Je suis Ahmed
 • Egotrip

  Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Testvéri tankok

  A magyar közpolitika mostanában nemcsak csüggesztő, de végtelenül provinciális is. Amikor azt próbáljuk bemutatni és megérteni, mi zajlik körülöttünk, alaptörvényestül, stadionostul, hajléktalanüldözésestül, áfacsalásostul, hajlamosak vagyunk kézlegyintéssel elintézni azokat a körülményeket, amelyek éle­tünk színterén, ezen a kilencvenháromezer négyzetkilométeren kívül esnek.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  László Géza: Visszajátszás

  Rögtönzések kora

  Lehet a rögtönzésben valami nagyszerű érzés: nekünk ösztönösen is sikerül, ami másoknak csak erőlködés árán, vagy még úgy sem. Nem kellenek ide hatástanulmányok és egyéb apparátusi hókuszpókusz! 2010 óta sok meglepő döntés született, gyakran előkészítetlennek is tűntek, de volt bennük logika. Még ha nem is szerettük e logikát, de volt.

  Szerző
  László Géza
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Amint az utóbbi hetekben örömtelien sokasodó számú egyik tüntetés végeztével befordulok a kocsmámat rejtő romsikátorba, azon kapom magam, hogy akaratlanul is a „Sej, a mi lobogónkat” kezdetű dalt dúdolom magam elé, különös tekintettel a „fényes szellők fújják” sorra.

  Szerző
  Bán Zoltán András
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • A karácsonyelő logisztikai műveletei (ajándékok vásárlása stb.) során nyilván sokan megfordulnak a német–osztrák drogéria-üzletlánc, a dm (a logó kisbetűs írásmódú!) magyarországi leányvállalatának valamelyik boltjában. Illatszerek és egyéb piperecikkek között válogatva alighanem átsiklik a tekintetük az üzletbelső falán olvasható feliraton, mely a dm jelmondatának (mottójának vagy szlogenjének) magyar nyelvű változata: ITT VAGYOK ÖNMAGAM ITT VÁSÁROLOK.

  Szerző
  Takács Ferenc
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Barátok között

  A barátot ritkán választjuk – vagy éppen soha. Leginkább rátalálunk, vagy még inkább egymásra találunk. Lehet egy pillanat, amikor ráeszmélünk, hogy van egy barátunk, de ez a pillanat nem a döntésé, hanem a fölismerésé. Furcsa módon viszont a barátságnak olykor nagyon is tudatos döntéssel vetünk véget.

  Szerző
  Balázs Zoltán
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Nyelveken szólunk

  A többnyelvű emberre jószerivel úgy néznek nálunk, mint a különféle hangszerek igazi művészei közé keveredett zenebohócra vagy mint Kazinczy „szép ismeretekkel bíró szerecsenjére”, akit (miután megüté a guta), kitömtek, s a Természeti Dolgok Múzeumában állítottak ki (Pályám emlékezete, II).

  Szerző
  Cseresnyési László
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Crony capitalism

  Egy nagyjából tízmilliós, Nyugat-Európától nem túl távol fekvő országról fogok most mesélni.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2014/45. (11. 06.)
  Kommentek
  3
  Crony capitalism
 • Egotrip

  Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Matematikai istenbizonyíték

  Van néhány olyan tudományos téma, amely időről időre a világlapok címoldalaira kerül mint nagy felfedezés, majd elül.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2014/44. (10. 30.)
  Kommentek
  6
  Matematikai istenbizonyíték
 • Egotrip

  Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Zsidózásunk alapjai

  "Modern zsidózásunk retorikája annyiban különbözik a hagyományostól, hogy utána illik eljátszani: Nem is ezt mondtam! Közben lehet kacsintani."

  Szerző
  Cseresnyési László
  Posztolva
  2014/42. (10. 16.)
  Kommentek
  5
  Zsidózásunk alapjai
 • Egotrip

  Sándor Judit:Testbeszéd

  Lehet-e gyógyítani a szerelmet?

  Miért ne lehetne a vágy vagy akár a reménytelen szerelem is gyógyítható?

  Szerző
  Sándor Judit
  Posztolva
  2014/41. (10. 09.)
  Kommentek
  1
  Lehet-e gyógyítani a szerelmet?
 • Egotrip

  Sajó László: Öt és feles

  Betűk az elporladt álmoskönyvből

  Az élet álom (Pedro Calderón de la Barca) álmaim is cenzúrázom (K. Dezső)

  Szerző
  Sajó László
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Itt élned, halnod

  Kérem az olvasót, tegye le az újságot, ragadjon színes ceruzát, A4-es papírt, és raj­zoljon. Ha ember lenne a magyar állam, hogy nézne ki?

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0