Sándor Judit

Testbeszéd

Légcső a pokolba
szerző
Sándor Judit
publikálva
2018/26. (06. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Paolo Macchiarini légcsőbeültetési kísérleteit az elmúlt évek legnagyobb orvosi botrányai között tartjuk számon.

A sármos olasz sebész hírneves kórházakat nyert meg veszélyes kísérleteinek, neves szaklapok publikálták az írásait, s a média is rajongott érte. Pedig működéséhez több halállal végződő eset fűződik, s e végzetes sorozat számos orvosetikai kérdést is felvet. Mellbevágó, ahogy a hírnév hajszolása a „sztársebészt” a betegek reményeinek gátlástalan kihasználására vezette – de meghökkentő az is, hogy Macchiarini számára több egészségügyi intézmény milyen hamar és milyen hosszú ideig engedélyezte a veszélyes légcső-beültetési műtéteket. A híres svédországi Karolinska Intézet oktató kórházában 2011 és 2012 között Macchiarini mindhárom páciense hosszabb-rövidebb időn belül meghalt, ám az orvost csak 2016-ban figyelmeztették, hogy megszűnhet a kutatói státusza.

Felemelkedése 2008-ban kezdődött, amikor egy kétgyermekes fiatalasszonyon új sebészeti eljárást végzett el. A barcelonai Claudia Castillo légcsöve tuberkulózisfertőzés után ment tönkre, Macchiarini pedig rendhagyó műtétet ajánlott neki. Egy elhalt donorból vett légcsövet, eltávolította belőle a porcos részeket, és Castillo csontvelőből vett sejtjeivel vonta be. Bár nem tudunk olyan őssejtterápiáról, amely reményt adott volna arra, hogy a légcső így működőképessé váljon, Macchiarini mégis elvégezte az operációt. Ezek után még vakmerőbb ötlettel állt elő. A következő alkalommal műanyagból készült tracheát használt, amelyet a University College London egyik tudósa gyártott. A szintetikus „testrészt” először 2011 júniusában hosszú, nehéz műtét során ültette be egy légcsőrákban szenvedő eritreai diáknak. Macchiarini ekkor is azt állította, hogy a páciens súlyos állapota miatt a beavatkozás nem tűr halasztást. Nem sokkal később ő és munkatársai a The Lancetben publikálták az eredményeiket.

Voltak persze, akik már az elején gyanút fogtak. Pierre Delaere, a Leuveni Katolikus Egyetem professzora például arra hívta fel a figyelmet, hogy nem igazolja megalapozott tudományos kutatás a mesterséges légcső működőképességét. „Nem kell orvosnak lenni annak a belátásához, hogy a szintetikus trachea nem alakulhat át működő légcsővé csupán csontvelőből nyert őssejtek alkalmazásával” – írta. Delaere a Karolinska Intézetet arra is figyelmeztette, hogy a betegekre szenvedéssel teli halál várhat, de ellenvetéseit elutasították.

Nem sokkal később Macchiarini Oroszországban kapott engedélyt hasonló műtétre. Videós jelentkezés alapján választotta ki a következő páciensét; a „győztes” Julia Tuulik lett. A fiatal szentpétervári tanár és egykori táncos autóbalesete után beszédnehézségekkel küzdött, de nem szenvedett más alapbetegségben, s hosszú életnek nézett volna elébe, ha Macchiarini nem végzi el a fatális operációt. A szintetikus légcsövet 2012 júniusában, Krasznodarban ültette be – de már ekkor tudta, hogy a protézis túl rövid lesz. S bár az orvosok két diadalmas sajtótájékoztatón számoltak be az operációról, Tuulik állapota kisvártatva romlani kezdett. A beültetett légcső ugyanis nem volt stabil, bedőlt, s emiatt a beteget gyakori köhögőrohamok gyötörték; néha órákon át alig kapott levegőt. Macchiarini új szintetikus légcsövet ültetett be, de ez sem működött – Julia Tuulik pedig sok szenvedés után, két és fél év múlva elhunyt. A halálát követő vizsgálat kiderítette: Macchiarini már a műtét előtt is tudta, hogy a szintetikus tracheák hibásak.

Időközben pedig a maga teljes valójában kezdett kibontakozni a tragikus eseménysorozat – még ha a leleplezésben nem is az orvosszakma járt elöl. A fordulat akkor következett be, amikor Macchiarani egy női szívet is összetört. A hírnévre szomjazó sebészről az NBC készített portréfilmet, s Macchiarini elcsavarta a producer, Benita Alexander fejét. Amikor Macchiarini megkérte a kezét, a fülig szerelmes nő még azt is elhitte neki, hogy a Castel Gandolfó-i Apostoli Palotában maga Ferenc pápa esketi majd őket össze, s a 2015 júliusára tervezett eseményen Andrea Bocelli énekel majd, a meghívottak között pedig ott lesz Vlagyimir Putyin, de még Elton John is; Obamáékról, Sarkozyékről és a Clinton házaspárról nem is beszélve. A pár ki is küldte a szépen gravírozott esküvői meghívókat. Ám amikor az arát egy barátnője figyelmeztette, hogy Ferenc pápa az állítólagos esküvő időpontjában a világ másik felén tartózkodik majd, az gyanakodni kezdett. Magándetektívet fogadott, aki kiderítette, hogy Macchiarini házas ember, s az esküvő is csak mese volt.

Bár a házasságszédelgőket nehéz törvény elé citálni, a páciense életéért felelősséggel tartozik az orvos. Ám Macchiarini mindeddig nem részesült komoly szankcióban. Leginkább azért, mert a betegek állapotát már előre életveszélyesnek ítélte, a műtétet pedig olyan könyörületes beavatkozásnak állította be, amely reményt adhat a felépülésükre. A páciensek nem a műtét után azonnal, hanem később hunytak el, és mivel ilyen rendhagyó beavatkozásokat más nem végzett, a kivizsgálás is döcögősen ment. Az ügy egyetemi kancellárok, kutatási igazgatók karrierjébe is került, többeket leváltottak, mások önként távoztak posztjukról. Az etikai és jogi tisztánlátást az is nehezíti, hogy egyes törekvések szerint el kell ismerni a haldokló jogát ahhoz, hogy utolsó reményként még vizsgálat alatt álló gyógyszert vagy terápiát próbáljon ki. Macchiarini épp ezt a kétségbeesett vágyat használta ki azzal, hogy páciensei állapotát reménytelennek nyilvánította. A könyörületességből kapott kezeléssel szemben sokak szerint nem ugyanazok a szigorú jogi és etikai feltételek állnak fenn, mint a kevésbé súlyos állapotú pácienseken végzett beavatkozások esetében. A még be nem jegyzett gyógyszeres és egyéb terápiák könyörületes használatával foglalkozó nemzetközi munkabizottság (Working Group on Compassionate Use and Pre-Approval Access) 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy feltárja mindazokat az etikai problémákat, amelyek a vizsgálati termékekhez kapcsolódnak. A cél az volt, hogy ilyen rendkívüli esetekben is átláthatók legyenek a döntések. A „kipróbálás jogát” (right to try) biztosító törvények egyre nagyobb teret hódítanak az Egyesült Államokban, ma már közel negyven tagállamban létezik olyan törvény vagy javaslat, amely a haldoklók számára hozzáférhetővé teszi a még nem engedélyezett gyógyszereket.

Macchiarinit a túlzás emelte szédítő magaslatokra és az is taszította le – de a teljes erkölcsi összeomláshoz kellett egy becsapott nő is. A megalázott Benita Alexander hősiesen viselkedett a szélhámosság feltárásában. De ijesztő perspektíva, hogy az áltudomány a könyörületesség álcájában beosonhat a műtőajtón, és szétfeszíti nehezen kiharcolt etikai elveinket.

szerző
Sándor Judit
publikálva
2018/26. (06. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • A migrációs válság mellett Európát a következő években az új szeparatista mozgalmak állíthatják súlyos kihívások elé.

  Szerző
  Techet Péter
  Posztolva
  2017/47. (11. 23.)
  Kommentek
  9
  Techet Péter: Svarcgelb
 • Az egészségügyi törvény szerint embriónak tekinthető minden élő emberi embrió a megtermékenyítés befejeződése után a terhesség 12. hetéig.

  Szerző
  Sándor Judit
  Posztolva
  2016/28. (07. 14.)
  Kommentek
  0
  Sándor Judit: Testbeszéd
 • Mindenekelőtt szerződtetnék néhány nagy tanár­egyéniséget. Kerül, amibe kerül – és nem is kerülne annyira sokba.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/34. (08. 19.)
  Kommentek
  7
  Mérő László: Ha én iskolaigazgató lennék
 • Egy évvel ezelőtt még nem hittem volna, hogy a hozzánk képest jóval gazdagabb európai országok egyik fő politikai témája, a bevándorlás ilyen viharos gyorsasággal nálunk is központi probléma lesz.

  Szerző
  Balázs Zoltán
  Posztolva
  2015/31. (07. 30.)
  Kommentek
  41
  Balázs Zoltán: A jobb lázadása
 • Ha elég erős a kísértés, még Mátyás király sem tud erőt venni magán, libidója eksztázisában elissza Pestet és Budát...

  Szerző
  Takács Ferenc
  Posztolva
  2015/30. (07. 23.)
  Kommentek
  0
  Takács Ferenc: Kapirgáló
 • Egotrip

  Maga itt a tánctanár?

  Mérő László: Sokfajta játék

  Úgy negyven évvel ezelőtt a beszervezőtiszt azzal érvelt, hogy Róbert barátunk nyugati kém, ezért hazafias kötelesség jelenteni róla. Elhűlve kérdeztem, miből gondolják, hogy kém? A tiszt válasza: tudjuk, hogy sokkal többet költ, mint amennyit keres. Ezt csak a kémkedésért kapott pénzből finanszírozhatja.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/28. (07. 09.)
  Kommentek
  2
  Mérő László: Sokfajta játék
 • „A polgári kormány az adócsökkentés kormánya volt az elmúlt években, és azt szeretnénk, ha az maradna a jövőben is” – mondta Rogán Antal a 2016-os büdzsé beterjesztésekor.

  Szerző
  Várhegyi Éva
  Posztolva
  2015/25. (06. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Ne a mesterséges intelligenciától féljünk!

  A mesterséges intelligencia fejlődésénél sokkal félelmetesebb az, hogy időről időre olyan természetes intelligenciákat ültetünk a saját fejünkre, amelyek lopnak, csalnak, átvernek.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/23. (06. 04.)
  Kommentek
  8
  Ne a mesterséges intelligenciától féljünk!
 • Miről ismerszik meg az európai még néhány pohár sligovica után is? Miért jobb ma egy unió, mint holnap egy háború? És mi köze az európaiságnak a savanyú pudinghoz?

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/16. (04. 16.)
  Kommentek
  7
  Mérő László: Miért éppen Európa?
 • Egotrip

  Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Tizenötödik számla – Putyin után Schwarzenegger

  Farsang utóján, ahogy az antialkoholista Kálnoky László írta, meglehetősen vonszolt léptekkel közeledem törzsasztalom felé a „Kicsit szomorkás a hangulatom máma” című slágert maga elé dúdoló romkocsma-övezetben, ám elhatározásom az elmúlt évben magamba döntött hordók ellenére továbbra is sziklaszilárd: ma végre belekezdek sorsdöntő előadás-sorozatomban a Magyar Mámor történetéről.

  Szerző
  Bán Zoltán András
  Posztolva
  2015/9. (02. 26.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Várhegyi Éva: Ekotrip

  És a hajó megy

  Ha a KSH „első becslése” megerősítést nyer, akkor a GDP 3,5 százalékos tavalyi bővülésével Magyarország az uniós élmezőnybe kerülhet.

  Szerző
  Várhegyi Éva
  Posztolva
  2015/8. (02. 19.)
  Kommentek
  0
 • A magyar politika egyik legérdekesebb kérdésévé a baloldal jövője vált. Sok okosat lehet erről olvasni mindenfelé.

  Szerző
  Balázs Zoltán
  Posztolva
  2015/7. (02. 12.)
  Kommentek
  11
  Balázs Zoltán: A jobb lázadása - Ki látott már szocialistát?
 • Egotrip

  Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  25/40

  Mérő László az Orbán–Simicska-konfliktusról Mózes népének negyven éves bolyongásán keresztül.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/8. (02. 19.)
  Kommentek
  9
  25/40
 • Tüntethetünk-e a saját, adott esetben rasszista bunkóink mellett, ha aljas módon legyilkolják őket? Mérő László különvéleménye a terrortámadásról.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2015/3. (01. 15.)
  Kommentek
  19
  Mérő László: Je suis Ahmed
 • Egotrip

  Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Testvéri tankok

  A magyar közpolitika mostanában nemcsak csüggesztő, de végtelenül provinciális is. Amikor azt próbáljuk bemutatni és megérteni, mi zajlik körülöttünk, alaptörvényestül, stadionostul, hajléktalanüldözésestül, áfacsalásostul, hajlamosak vagyunk kézlegyintéssel elintézni azokat a körülményeket, amelyek éle­tünk színterén, ezen a kilencvenháromezer négyzetkilométeren kívül esnek.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  László Géza: Visszajátszás

  Rögtönzések kora

  Lehet a rögtönzésben valami nagyszerű érzés: nekünk ösztönösen is sikerül, ami másoknak csak erőlködés árán, vagy még úgy sem. Nem kellenek ide hatástanulmányok és egyéb apparátusi hókuszpókusz! 2010 óta sok meglepő döntés született, gyakran előkészítetlennek is tűntek, de volt bennük logika. Még ha nem is szerettük e logikát, de volt.

  Szerző
  László Géza
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Amint az utóbbi hetekben örömtelien sokasodó számú egyik tüntetés végeztével befordulok a kocsmámat rejtő romsikátorba, azon kapom magam, hogy akaratlanul is a „Sej, a mi lobogónkat” kezdetű dalt dúdolom magam elé, különös tekintettel a „fényes szellők fújják” sorra.

  Szerző
  Bán Zoltán András
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • A karácsonyelő logisztikai műveletei (ajándékok vásárlása stb.) során nyilván sokan megfordulnak a német–osztrák drogéria-üzletlánc, a dm (a logó kisbetűs írásmódú!) magyarországi leányvállalatának valamelyik boltjában. Illatszerek és egyéb piperecikkek között válogatva alighanem átsiklik a tekintetük az üzletbelső falán olvasható feliraton, mely a dm jelmondatának (mottójának vagy szlogenjének) magyar nyelvű változata: ITT VAGYOK ÖNMAGAM ITT VÁSÁROLOK.

  Szerző
  Takács Ferenc
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Barátok között

  A barátot ritkán választjuk – vagy éppen soha. Leginkább rátalálunk, vagy még inkább egymásra találunk. Lehet egy pillanat, amikor ráeszmélünk, hogy van egy barátunk, de ez a pillanat nem a döntésé, hanem a fölismerésé. Furcsa módon viszont a barátságnak olykor nagyon is tudatos döntéssel vetünk véget.

  Szerző
  Balázs Zoltán
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Nyelveken szólunk

  A többnyelvű emberre jószerivel úgy néznek nálunk, mint a különféle hangszerek igazi művészei közé keveredett zenebohócra vagy mint Kazinczy „szép ismeretekkel bíró szerecsenjére”, akit (miután megüté a guta), kitömtek, s a Természeti Dolgok Múzeumában állítottak ki (Pályám emlékezete, II).

  Szerző
  Cseresnyési László
  Posztolva
  2014/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Crony capitalism

  Egy nagyjából tízmilliós, Nyugat-Európától nem túl távol fekvő országról fogok most mesélni.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2014/45. (11. 06.)
  Kommentek
  3
  Crony capitalism
 • Egotrip

  Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Matematikai istenbizonyíték

  Van néhány olyan tudományos téma, amely időről időre a világlapok címoldalaira kerül mint nagy felfedezés, majd elül.

  Szerző
  Mérő László
  Posztolva
  2014/44. (10. 30.)
  Kommentek
  6
  Matematikai istenbizonyíték
 • Egotrip

  Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Zsidózásunk alapjai

  "Modern zsidózásunk retorikája annyiban különbözik a hagyományostól, hogy utána illik eljátszani: Nem is ezt mondtam! Közben lehet kacsintani."

  Szerző
  Cseresnyési László
  Posztolva
  2014/42. (10. 16.)
  Kommentek
  5
  Zsidózásunk alapjai
 • Egotrip

  Sándor Judit:Testbeszéd

  Lehet-e gyógyítani a szerelmet?

  Miért ne lehetne a vágy vagy akár a reménytelen szerelem is gyógyítható?

  Szerző
  Sándor Judit
  Posztolva
  2014/41. (10. 09.)
  Kommentek
  1
  Lehet-e gyógyítani a szerelmet?
 • Egotrip

  Sajó László: Öt és feles

  Betűk az elporladt álmoskönyvből

  Az élet álom (Pedro Calderón de la Barca) álmaim is cenzúrázom (K. Dezső)

  Szerző
  Sajó László
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0
 • Egotrip

  Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Itt élned, halnod

  Kérem az olvasót, tegye le az újságot, ragadjon színes ceruzát, A4-es papírt, és raj­zoljon. Ha ember lenne a magyar állam, hogy nézne ki?

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0