A kis herceg földjén

szerző
Donáth Mirjam
publikálva
2013. aug. 20., 20:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A francia pilóta, Antoine de Saint-Exupéry, éjjelente írt. Megvárta, amíg leszáll az este és csillagfényét felgyújtva karnyújtásnyira kerül az ég, épp, mint amikor a felhők között repült. Csakhogy Manhattanban nincsenek csillagok.

Erre nem gondolt, amikor 1940 telén hajóra szállt, hogy németek megszállta hazájából Amerikába meneküljön, segítségért közbenjárva. Útját egyhónaposra tervezte és készen állt, hogy a visszautat egy vadászbombázó flotta élén tegye meg.

Éjfél múlt. Az Upper East Side-i toronyház 27. emeletén az egész falat borító ablakon keresztül hasonló látvány tárul elém, mint amelyet Exupéry látott vagy hetven évvel ezelőtt, harminc utcával és négy emelettel lejjebb: a szomszédos felhőkarcolók szintén faltól falig érő ablakain át ömlő fényeket: New York csillagait. A jelenséget, amely kioltja a csillagokat a város felett, a tudósok fényszennyezésnek hívják. Ettől is, miként a visszautasítástól, hogy nem repülhet az amerikai hadseregben hazája megmentésére, Exupéry igencsak elkeseredett. A négyhetes látogatásból több mint kétéves New York-i tartózkodás lett, amíg visszavették a francia légierőbe. Addig azonban ismerős ellenérzéseket táplált a zaj ölelte, eszetlenül robogó metropolis iránt, melyben magányosabbnak érezte magát, mint kényszerleszállóként a Szaharában. Feleség, szeretők, illusztris látogatók ezen segíteni nem tudtak. Ahogy a kígyó mondja a sivatagban az emberek után kutató kis hercegnek: „Nincs kevésbé egyedül az ember az emberek közt sem.” New York csupán szelete az Egyesült Államoknak, bátorította az írót de Gaulle egyik kiküldöttje. „Igaz – felelte Exupéry –, de az ország szíve. És ez a szív kőből van.” Ezért aztán a világsikerű novella, mely a vulkánoktól kezdve, amelyek felett Patagóniában repült, a dakari majomkenyérfákon át a lyoni szülőföld kútjáig életének megannyi állomását megjeleníti, csak New Yorkról hallgat: a városról, ahol A kis herceg született.

Long Island, Amerika egyik legnagyobb és legnépesebb szigete, Manhattantől keletre fekszik az Atlanti-óceánban. Közigazgatásilag két New York-i kerület tartozik hozzá: Bronx és Queens. A maradék külvárosi rész. Itt, egy belőle ágazó piciny félszigetnyelven található Asharoken, a falu, ahol Exupéry művét és illusztrálását befejezte, vagy 80 kilométerre attól a Central Parkra néző felhőkarcolótól, ahol a történetbe belekezdett.

Asharoken, Long Island, NY, 2013. augusztus

Asharoken, Long Island, NY, 2013. augusztus

Fotó: A szerző felvételei

 

A szigetnyelvet tehetős villák díszítik, a kertek végében megannyi homokkal fedett magánstrand és stég. De a látogató csak akkor irigykedhet, ha előbb törvényt szeg, és lábujjhegyen keresztüllopakodik az őzek által látogatott kerteken, fittyet hányva a magánterületre figyelmeztető táblákra. Ha így tesz, rátalálhat a félsziget délkeleti csücskében búvó, esküvői tortára emlékeztető hófehér Bevin-villára. Ebbe az idillbe menekült Exupéry a manhattani cirkusz ricsajából. Állítása szerint „kunyhót” keresett, és végül „versailles-i palotát” bérelt a feleségével, amelynek teraszos könyvtárából a kis herceg bolygójához hasonlatosan egyaránt gyönyörködhetett napfelkeltében és naplementében. És hát a szeretett csillagok. A fejezethez – amelyben komoly üzletember vezet komoly számításokat a birtokában lévő „aranyos kis izékről, amin a semmittevők ábrándozni szoktak” – Exupéry a New York Timesnál dolgozó barátját hívta fel, hogy a csillagok számát kinyomoztassa. Azt az ötszázegymillió-hatszázhuszonkétezer-hétszázharmincegyet.

false

 

Csupán néhány újságcikk árulkodik arról, hogy Asharoken lakói büszkék nagy nevű vendégükre. A házat nem reklámozzák, még emléktábla sem jelzi, hogy itt járt a francia. A falu egyszemélyes rendőrőrse gondosan figyelmezteti a kíváncsiskodót a magánterület szentségére. Még szerencse, hogy a Bevin-villa közvetlen szomszédságában évtizedek óta élő idősebbek nem bánják, ha idegenek pihennek meg a kertjük padján. Mégiscsak falusi emberekről van szó. És mindannyiuk őriz egy példányt A kis hercegből.

false

 

Ők azok az amerikaiak, akik ismerik a sztorit. Sem a fiatal indianai sebész, aki kivitt a félszigetre, sem kaliforniai újságíró kollégám, sem a New York University dokumentumfilmes szakán végzett oregoni barátném, de még a szomszédos Brooklynban élő, tiszteletre méltó tudós barátom, Yitzhak Schonfeld sem hallotta hírét A kis hercegnek. A remekműnek nincs helye az amerikai közkultúrában, még ha egymillió példányt adnak is el évente belőle a világban. Még ha James Dean is a rajongótábor tagja volt. Mindez nemcsak azért különös, mert épp Amerika „szíve” provokálta ki Exupéryből a művet, hanem mert a több mint 40 nyelvre lefordított történet a világ bármely más pontjából érkező, akár épp New Yorkban egymásba botló emberek között valóságos találkozás. Közös nyelvet, közös univerzumot teremt anélkül, hogy bárkinek folyékonyan kellene beszélnie angolul, vagy bármely más nyelven. Hiszen a beszéd úgyis csak félreértések forrása:

– Jaj! – mondta a róka. – Sírni fogok…

– Te tehetsz róla – mondotta a kis herceg –, én nem akartam neked semmi rosszat, te kívántad, hogy megszelídítselek…

– Igaz, igaz – mondta a róka.

– Mégis sírni fogsz! – mondta a kis herceg.

– Sírni… – mondta a róka.

– Akkor semmit sem nyertél az egésszel.

– De nyertem – mondta a róka. – A búza színe miatt.

A szerző a Reuters hírügynökség munkatársa. A cikkben kifejtett álláspont a sajátja.

szerző
Donáth Mirjam
publikálva
2013. aug. 20., 20:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Édesanyám felvett az ünnepi levelezőlistájára. Harminc embert köszöntött, köztük rokonokat, barátokat, templomi orgonistát és a pszichológusát. És mert sosem volt a szavak embere, ez az üzenete is tömör: „Áldott ünnepeket kívánok.”

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. dec. 29., 13:00
  Kommentek
  1
  A mazsoláról
 • Egy időben azzal, hogy Brittany Maynard megjelent a People címlapján, egy harmincas éveiben járó amerikai fiatalember úgy döntött, megosztja a világgal, hogy nincsen kedve tovább élni.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. nov. 03., 06:15
  Kommentek
  1
  Meghalni nincs jogunk?
 • Azt kérdezi a barátném, aki egyedül él, pedig mással szeretne: át kellett-e ugranom az árnyékomat, hogy párra leljek. Olyan párra, amelyet egykor, gyermekként álmodunk magunknak.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. okt. 05., 12:20
  Kommentek
  1
  Modern szerelem New Yorkban – 4. rész: Egy csónakban
 • Ha az amerikai filmkritikusok többsége úgy véli, hogy egy Luc Besson-film „együgyű“, akkor az európai néző fogja magát, és már a bemutatón a moziban ül. Nem is téved: a New York-i mezőnyben a Lucy a nyár eddigi legélvezetesebb alkotása.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. aug. 05., 12:46
  Kommentek
  0
  Van úgy, hogy az ember már csak a moziba vágyik
 • Jelenleg 19 amerikai állam engedélyezi a melegházasságot. De az alapjában vallásos amerikai nép az elmúlt tíz évben többségében a melegházasságot támogatóvá vált.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jul. 05., 10:15
  Kommentek
  2
  A szivárvány másik végén
 • Így történt, hogy Indiana helyett Brazíliába utaztam, hogy fehér orvos helyett fekete programozó oldalán élek boldogan, amíg meg nem halok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jun. 05., 07:36
  Kommentek
  0
  Modern szerelem New Yorkban – 3. rész
 • Miért maradt itthon Rubik Ernő? New Jerseyben szerzőnk őt magát kérdezte erről.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. máj. 19., 09:42
  Kommentek
  0
  Generációs fejtörő
 • Ha akarjuk, kivehetjük a részünk az otthoni ügyekből. Az Amerikában élő magyarok szavazási szándékának számosított eredménye akár azt is mutathatja, hogy akarjuk.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. ápr. 03., 10:00
  Kommentek
  2
  A nyolcszázból egy biztos: New Yorkból szavazók
 • Mint aki kitölt egymillió szelvényt, majd a legelsővel megnyeri a főnyereményt. Így fizettem be egyéves társkereső tagságot, hogy azután az első randin kézen fogva elsétáljak a naplementében.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. febr. 18., 10:59
  Kommentek
  2
  Modern szerelem New Yorkban – 2. rész
 • Ne nézzük meg többet soha az Annie Hallt Woody Allen szexuális zaklatási botránya miatt? És mit gondol minderről Radnóti Sándor?

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. febr. 10., 11:03
  Kommentek
  4
  Művész keze által
 • Négy hónappal azelőtt, hogy a Catskills hegyekben megkérték a kezem, fizettem 52 ezer forintot egy e-Harmony nevű társkereső cégnek. Az ár az amerikai piacon is magasnak számít, de amiért a másik is fizet, azt talán komolyan is veszi.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jan. 30., 11:15
  Kommentek
  1
  Hogy néz ki a szerelem New Yorkban? 1. rész
 • Élt: 2 napot. Beszélt róla: egy egész világ. Gyászolja: 0.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jan. 09., 10:01
  Kommentek
  2
  A Sarki Örvény halálára
 • Ha megerőltetném magam, biztosan találnék tíz dolgot, amiben New York jobban működik, mint Budapest. Csak nem ezt a bizonyos tízet.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. dec. 13., 08:40
  Kommentek
  3
  Ama tíz dologról, ami New Yorkban sem működik jobban, mint Budapesten
 • Ha a New York Times ír az országunkról, akkor valami gáz van otthon. Most épp az, hogy ugyanabban a headline-ban szerepelnek a Magyarország és az antiszemitizmus szavak.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. nov. 28., 10:00
  Kommentek
  4
  Didchoo eat? Not, did you eat, but Jew eat? Jew. You get it?
 • Azt azért mégsem magyar asztrofizikusoktól várnánk, hogy moszkitókat keltessenek a föld alatt Amerikában. Pedig ez a helyzet, és milliók életét menthetik meg.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. nov. 07., 10:48
  Kommentek
  1
  De szabadíts meg a Gonosztól
 • Eljött hát az ideje, hogy megosszam a legfontosabb pozitívumot az országról, ahol elidegeníthetetlen jog boldogságra törekedni, és ahol ennek megfelelően az ember csak boldog lehet, boldogtalan legföljebb átmenetileg.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. okt. 22., 09:15
  Kommentek
  2
  Hogy taníts meg nevetni
 • Aki azt gondolja, hogy lehet „New York-inak” lenni Brooklynban, Queensben vagy urambocsá! New Jerseyben, az ne is üljön be a filmre: a poénok felét nem fogja érteni. Valamint ne üzenjen a Facebookon – engem sem fog soha érteni. Manhattanben még a hajléktalanok is sznobok. A szó legpozitívabb értelmében.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 27., 11:08
  Kommentek
  1
  Jázminság – Woody Allen negyvennyolcadszor
 • A francia pilóta, Antoine de Saint-Exupéry, éjjelente írt. Megvárta, amíg leszáll az este és csillagfényét felgyújtva karnyújtásnyira kerül az ég, épp, mint amikor a felhők között repült. Csakhogy Manhattanban nincsenek csillagok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 20., 20:08
  Kommentek
  0
  A kis herceg földjén
 • Hét évvel a zsebórás malac parlamenti beidézése után, a 2003-ban regnáló szocialista kormány ismét megkereste, hogy működőképes médiatörvényre rendeljen tőle javaslatot. Gellért Kis Gábor emlékezete.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 06., 10:48
  Kommentek
  0
  Egy kommunikátor halálára
 • Manhattanban egy egyszobás, harminc négyzetméteres dobozka átlagára 1900 dollár, azaz... nagyon sok forint. Szerződést akkor írnak alá, ha ennek vagy a negyvenszeresét megkeresi az ember egy évben.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jun. 12., 11:00
  Kommentek
  5
  New York: 25 éven felülieknek nem ajánlott
 • Jelentem, április 19-én, pénteken, meghalt a tulipánfa, amelyik a 6-os kapu mellett állt. Az, amelyik legalább harminchét tavasz óta tulipán alakú fehér virággal köszöntötte a munkába érkező parlamenti dolgozókat. Se beteg nem volt, se a járókelők biztonságát nem veszélyeztette.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. máj. 03., 13:14
  Kommentek
  1
  Twitter és tulipán
 • Tudta, hogy nem azért ragadt kívül az ünneplő emberek körén, mert azok ne akarták volna bevenni őt, hanem mert számára vesztették jelentőségüket a hagyományok az otthonától távol.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. ápr. 16., 12:09
  Kommentek
  0
  Én istenem, itt a tavasz
 • Ami azt illeti, a New York-iak sem repesnek attól, hogy a városban, amely az elérhető luxusból él, nincsen mosógép a lakásban. Sokan lefizetnek egy rakat embert, a mosógépárustól a portáson át a szerelőig, és titokban szereltetik be a masinát.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. márc. 24., 14:03
  Kommentek
  1
  Kosárral ölemben
 • Malik Bendjelloul dokumentumfilmje bizonyítéka az amerikai mitológia főtételének: bárkiből lehet sikertörténet, bárki a csúcsra érhet, ha a maximumot hozza ki magából, ha igaz szívvel küzd, és értéket teremt. Egy idős detroiti munkás éppúgy, mint egy fiatal svéd kalandor.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. febr. 25., 09:30
  Kommentek
  0
  Az Oscar-mezőny legjobb sztorija
 • „Hogy mi a bajom ezzel a 70 éves Gandalf-figurával, aki előbb kicsavarta Godard híres mondatát, úgy, hogy »a játékfilm másodpercenként 24 hazugság«, majd be is bizonyította? Az, hogy fekete mágus.” New York-i bloggerünk Hanekéről.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jan. 28., 08:01
  Kommentek
  0
  Egy filmről, amely Oscar-díjat fog nyerni
 • A Lower East Side-i tetőlakástól Draviczki Attila Keybárjáig („kulcs kocsma”, nem kéjbár) húsz sarok az út. Nincs Szex és New York: nem intek taxit, a sárga folyamban hömpölygő kocsik alig tudnak egymástól mozdulni, egyébként sem olyan mulatóba tartok, ami előtt tűsarokban kell sorban állni. Sétálok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jan. 17., 15:41
  Kommentek
  0
  Állítsátok meg a… New Yorkot!