Jázminság – Woody Allen negyvennyolcadszor

szerző
Donáth Mirjam
publikálva
2013. aug. 27., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Amikor Cate Blanchett, a szőke, kék szemű szépség királykék ruhában beült Charlie Rose, az amerikai Baló György fekete stúdiójába, hogy Woody Allen új filmjében játszott főszerepéről meséljen, valami történt abban a stúdióban. Mintha még egy lámpát felgyújtottak volna, és a néző kezébe tettek volna egy nutellás kalácsot. A karizmatikus és érzékeny Blanchett gondolataiba a mégoly gyakorlott újságíró sem tudott úgy belekérdezni, hogy az ember ne akarta volna őt ezért a legjobb lenne ezt a beszélgetést négyszemközt folytatni felkiáltással kizárni a stúdióból. Blanchett a legmegbízhatóbb forrása a Kék Jázmin kulisszatitkainak. Nem szerénységből, tényszerűen állítja, hogy Mr. Allen a komplex nagy női karakterek alkotója, és az a színésznő, akit egy-egy karaktere eljátszásával megajándékoz, élete egyik legnagyobb lehetőségét kapja. Azt is, hogy a forgatókönyv olyan ritmusban s oly gonddal van megírva, melyhez csak felnőhet a színész – benne van minden instrukció. Ami tiszta szerencse, mert Mr. Allen, amíg csak teheti, nem szólal meg a forgatáson.

Most, hogy New York attól hangos, hogy Woody Allen remekművel állt elő, Cate Blanchett véleménye a legmérvadóbb a miérteket illetően. Ami a kritikusokat illeti, akiket Mr. Allen arra a stréber szemüvegesre emlékeztet az általánosból, akit csak kiközösíteni esett jól, az elmúlt évtizedben két-három évenként menetrendszerűen fejet hajtanak: „Hosszú évek óta a legütősebb műve.” „A legjobban eltalált filmje a Match Point óta.” „Igazi meglepetés” – dicsérik, ahogy tették ezt két évvel ezelőtt az Éjfélkor Párizsban vagy öt éve a Vicky, Christina, Barcelona bemutatójakor. Kreatív kritikát utoljára – jaj, szó szerint utoljára – Roger Eberttől olvastam róla. Talán, mert évente kell neki előállni újabbal? Mit nem mondtak még el? Például azt, hogy ha kiegyensúlyozatlan a 48 alkotást felmutató életmű, melyek többsége box office kudarc, miért mégis, hogy majd minden szakmabeli a fél karját adná azért, ha legalább egyszer dolgozhatna vele? Miért szerződnek szerény költségvetésű filmjeihez a legnagyobbak? A Kék Jázminhoz Cate Blanchett?

Blanchett alakítja a középkorú és gyönyörű főhősnőt, aki beleroppan abba, hogy férjét és vagyonát elveszítve teljes létbizonytalanságba csöppen. Proletár környezetben élő húgánál keres menedéket, de nem restelli kritizálni az alantas életvitelt és a húgával boldogan élő, egyszerű férfit. A megalázott férfiban kegyetlen ellenségre lel, aki mindenre kész, hogy eltapossa.

Ez az alaphelyzet. Nem Woody Allen írta. Ismerős a gondolat, hogy „orvos szerettem volna lenni, épp csak nem bírom a vér látványát”? Woody Allen világéletében grandiózus tragédiaíró szeretett volna lenni, épp csak nem bírja az abszurd hiányát. Most az egyik legnagyobb amerikai tragédiaíróhoz, Tennessee Williamshez fordult alapanyagért: A vágy villamosa elé tart görbe tükröt. A főszereplőt New York-ivá tette, miközben a város maga – a  Park Avenue és a luxuskülvárosi Hamptons – csak múltbeli emlékkép. Egy világ, amire jó emlékezni, ha mint az önámító főhősnő gondolunk rá vissza – de ami a 21. századi realitásban nem több, mint a korrupt Wall Street uralta csillogó morális szeméttelep. Amíg Annie Hall lógó férfiruhákban a divat előtt járt, és boldog volt a Queensboro híd lábánál egy lökött komikussal lődörögni, addig Jázmin harmóniáját a Louis Vuitton táska, a naponta csináltatott frizura és manikűr biztosítja, meg a pezsgőfürdő a 30. emeleti penthouse-ban. A férfi? Wall Street-i arc. Természetesen svihák. Manhattan az Annie Hall óta sokat, a gazdasági világválság okainak feltárása után azonban semmit sem változott: itt az boldog, akinek van mit a tejbe aprítania. A többiek csak addig, amíg fent tudják tartani a majdnem látszatát. Erre külön üzletág épül – hamisított márkák, olcsó szépségipar, valamint önámítók ezrei, akik harmadmagukkal bérelnek 30 négyzetmétert, csak hogy a downtowni Greenwich Village-ben élhessenek. (Aki azt gondolja, hogy lehet „New York-inak” lenni Brooklynban, Queensben vagy urambocsá! New Jerseyben, az ne is üljön be a filmre: a poénok felét nem fogja érteni. Valamint ne üzenjen a Facebookon – engem sem fog soha érteni. Manhattanben még a hajléktalanok is sznobok. A szó legpozitívabb értelmében.)

Mai programok
Bárki rajongót megkérdezünk, azt feleli, hogy nincs az a Woody Allen-film, amelyről az ember ne azzal a harmonikus érzéssel jönne ki, hogy végre igaz mesét hallott erről az életnek nevezett vidám küzdelemről. Rajongókból van kevesebb. Egy amerikai vagy boldog, vagy átmenetileg boldogtalan. Az átmenetileg boldog státusz, amellyel Woody Allen operál, befogadhatatlan koncepció. Csakhogy ezúttal a főhős, ha vicces is, mégis egyértelműen boldogtalan. Talán azért szeretik a Kék Jázmint itt a tengerentúl, mert a nevettetéssel együtt is komolyan tudják venni. Jázmin megmarad tragikus hősnek, de hogy valóban az, hogy van tragikus vétség, az a filmbeli csavar, és aki tudja, hogy mi hozza a tragédiában a katarzist, az nem lepődik meg a film végén, mint sok New York-i („Soha nem fejezett még be így filmet!”), csak nyel egyet csendesen.

A július végi premiert követő partiról tudósítva azt írta a New York Times, hogy az estéről csak a rendező hiányzott. Sajtósa a következő SMS-t kapta: „Dél-Franciaországban vagyok, ezért nem tudok ma este ott lenni. Bárcsak New Yorkban lennék, de hát nem vagyok.”

Hogy Mr. Allen már a levendulamezők szomszédságában forgat, azt is jelenti, hogy a következő filmjében sem tér vissza New Yorkba. Merthogy ugyan könnyedén nevet a város ellenpontjául választott játék városon, San Franciscón (Kivel kell itt ágyba bújni ahhoz, hogy kapjak egy vodka-martinit?), vagy Los Angelesen, ahol kizárt, hogy felbukkan tavasszal, még ha Cate Blanchett veszi is át a Kék Jázminért az Oscart. (A városban, ahol „az egyetlen kulturális élmény, hogy piros lámpánál lehet jobb kanyart tenni”?) Csak New York kemény dió mostanában. Cate Blanchett, akinek feltűnt Woody Allen mély empátiája Jázmin karaktere iránt, megkérdezte, nem gondolt-e arra, hogy neki kellene Jázmint játszania. Mr. Allen, aki Jázminhoz hasonlóan egy családot elveszített New Yorkban, elgondolkodott. Majd megrázta a fejét: „Túl vicces lett volna.”

A szerző a Reuters hírügynökség munkatársa. A cikkben kifejtett álláspont a sajátja.

szerző
Donáth Mirjam
publikálva
2013. aug. 27., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Cheyenne
  2013. augusztus 27., kedd 16:23
  Kedves cikkíró,
  Kívánok minden filmrendezőnek (és minden alkotó embernek az életművéhez) olyan kiegyensúlyozatlanságot életművében, mint amit Woody összehozott magának. Pláne 48 (!!!) nagyjátékfilm esetén...
  Szóval, ez egy Allen-i kiegyensúlyozatlanság. Egye fene.

Komment írásához

 • Édesanyám felvett az ünnepi levelezőlistájára. Harminc embert köszöntött, köztük rokonokat, barátokat, templomi orgonistát és a pszichológusát. És mert sosem volt a szavak embere, ez az üzenete is tömör: „Áldott ünnepeket kívánok.”

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. dec. 29., 13:00
  Kommentek
  1
  A mazsoláról
 • Egy időben azzal, hogy Brittany Maynard megjelent a People címlapján, egy harmincas éveiben járó amerikai fiatalember úgy döntött, megosztja a világgal, hogy nincsen kedve tovább élni.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. nov. 03., 06:15
  Kommentek
  1
  Meghalni nincs jogunk?
 • Azt kérdezi a barátném, aki egyedül él, pedig mással szeretne: át kellett-e ugranom az árnyékomat, hogy párra leljek. Olyan párra, amelyet egykor, gyermekként álmodunk magunknak.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. okt. 05., 12:20
  Kommentek
  1
  Modern szerelem New Yorkban – 4. rész: Egy csónakban
 • Ha az amerikai filmkritikusok többsége úgy véli, hogy egy Luc Besson-film „együgyű“, akkor az európai néző fogja magát, és már a bemutatón a moziban ül. Nem is téved: a New York-i mezőnyben a Lucy a nyár eddigi legélvezetesebb alkotása.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. aug. 05., 12:46
  Kommentek
  0
  Van úgy, hogy az ember már csak a moziba vágyik
 • Jelenleg 19 amerikai állam engedélyezi a melegházasságot. De az alapjában vallásos amerikai nép az elmúlt tíz évben többségében a melegházasságot támogatóvá vált.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jul. 05., 10:15
  Kommentek
  2
  A szivárvány másik végén
 • Így történt, hogy Indiana helyett Brazíliába utaztam, hogy fehér orvos helyett fekete programozó oldalán élek boldogan, amíg meg nem halok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jun. 05., 07:36
  Kommentek
  0
  Modern szerelem New Yorkban – 3. rész
 • Miért maradt itthon Rubik Ernő? New Jerseyben szerzőnk őt magát kérdezte erről.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. máj. 19., 09:42
  Kommentek
  0
  Generációs fejtörő
 • Ha akarjuk, kivehetjük a részünk az otthoni ügyekből. Az Amerikában élő magyarok szavazási szándékának számosított eredménye akár azt is mutathatja, hogy akarjuk.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. ápr. 03., 10:00
  Kommentek
  2
  A nyolcszázból egy biztos: New Yorkból szavazók
 • Mint aki kitölt egymillió szelvényt, majd a legelsővel megnyeri a főnyereményt. Így fizettem be egyéves társkereső tagságot, hogy azután az első randin kézen fogva elsétáljak a naplementében.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. febr. 18., 10:59
  Kommentek
  2
  Modern szerelem New Yorkban – 2. rész
 • Ne nézzük meg többet soha az Annie Hallt Woody Allen szexuális zaklatási botránya miatt? És mit gondol minderről Radnóti Sándor?

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. febr. 10., 11:03
  Kommentek
  4
  Művész keze által
 • Négy hónappal azelőtt, hogy a Catskills hegyekben megkérték a kezem, fizettem 52 ezer forintot egy e-Harmony nevű társkereső cégnek. Az ár az amerikai piacon is magasnak számít, de amiért a másik is fizet, azt talán komolyan is veszi.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jan. 30., 11:15
  Kommentek
  1
  Hogy néz ki a szerelem New Yorkban? 1. rész
 • Élt: 2 napot. Beszélt róla: egy egész világ. Gyászolja: 0.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jan. 09., 10:01
  Kommentek
  2
  A Sarki Örvény halálára
 • Ha megerőltetném magam, biztosan találnék tíz dolgot, amiben New York jobban működik, mint Budapest. Csak nem ezt a bizonyos tízet.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. dec. 13., 08:40
  Kommentek
  3
  Ama tíz dologról, ami New Yorkban sem működik jobban, mint Budapesten
 • Ha a New York Times ír az országunkról, akkor valami gáz van otthon. Most épp az, hogy ugyanabban a headline-ban szerepelnek a Magyarország és az antiszemitizmus szavak.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. nov. 28., 10:00
  Kommentek
  4
  Didchoo eat? Not, did you eat, but Jew eat? Jew. You get it?
 • Azt azért mégsem magyar asztrofizikusoktól várnánk, hogy moszkitókat keltessenek a föld alatt Amerikában. Pedig ez a helyzet, és milliók életét menthetik meg.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. nov. 07., 10:48
  Kommentek
  1
  De szabadíts meg a Gonosztól
 • Eljött hát az ideje, hogy megosszam a legfontosabb pozitívumot az országról, ahol elidegeníthetetlen jog boldogságra törekedni, és ahol ennek megfelelően az ember csak boldog lehet, boldogtalan legföljebb átmenetileg.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. okt. 22., 09:15
  Kommentek
  2
  Hogy taníts meg nevetni
 • Aki azt gondolja, hogy lehet „New York-inak” lenni Brooklynban, Queensben vagy urambocsá! New Jerseyben, az ne is üljön be a filmre: a poénok felét nem fogja érteni. Valamint ne üzenjen a Facebookon – engem sem fog soha érteni. Manhattanben még a hajléktalanok is sznobok. A szó legpozitívabb értelmében.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 27., 11:08
  Kommentek
  1
  Jázminság – Woody Allen negyvennyolcadszor
 • A francia pilóta, Antoine de Saint-Exupéry, éjjelente írt. Megvárta, amíg leszáll az este és csillagfényét felgyújtva karnyújtásnyira kerül az ég, épp, mint amikor a felhők között repült. Csakhogy Manhattanban nincsenek csillagok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 20., 20:08
  Kommentek
  0
  A kis herceg földjén
 • Hét évvel a zsebórás malac parlamenti beidézése után, a 2003-ban regnáló szocialista kormány ismét megkereste, hogy működőképes médiatörvényre rendeljen tőle javaslatot. Gellért Kis Gábor emlékezete.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 06., 10:48
  Kommentek
  0
  Egy kommunikátor halálára
 • Manhattanban egy egyszobás, harminc négyzetméteres dobozka átlagára 1900 dollár, azaz... nagyon sok forint. Szerződést akkor írnak alá, ha ennek vagy a negyvenszeresét megkeresi az ember egy évben.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jun. 12., 11:00
  Kommentek
  5
  New York: 25 éven felülieknek nem ajánlott
 • Jelentem, április 19-én, pénteken, meghalt a tulipánfa, amelyik a 6-os kapu mellett állt. Az, amelyik legalább harminchét tavasz óta tulipán alakú fehér virággal köszöntötte a munkába érkező parlamenti dolgozókat. Se beteg nem volt, se a járókelők biztonságát nem veszélyeztette.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. máj. 03., 13:14
  Kommentek
  1
  Twitter és tulipán
 • Tudta, hogy nem azért ragadt kívül az ünneplő emberek körén, mert azok ne akarták volna bevenni őt, hanem mert számára vesztették jelentőségüket a hagyományok az otthonától távol.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. ápr. 16., 12:09
  Kommentek
  0
  Én istenem, itt a tavasz
 • Ami azt illeti, a New York-iak sem repesnek attól, hogy a városban, amely az elérhető luxusból él, nincsen mosógép a lakásban. Sokan lefizetnek egy rakat embert, a mosógépárustól a portáson át a szerelőig, és titokban szereltetik be a masinát.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. márc. 24., 14:03
  Kommentek
  1
  Kosárral ölemben
 • Malik Bendjelloul dokumentumfilmje bizonyítéka az amerikai mitológia főtételének: bárkiből lehet sikertörténet, bárki a csúcsra érhet, ha a maximumot hozza ki magából, ha igaz szívvel küzd, és értéket teremt. Egy idős detroiti munkás éppúgy, mint egy fiatal svéd kalandor.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. febr. 25., 09:30
  Kommentek
  0
  Az Oscar-mezőny legjobb sztorija
 • „Hogy mi a bajom ezzel a 70 éves Gandalf-figurával, aki előbb kicsavarta Godard híres mondatát, úgy, hogy »a játékfilm másodpercenként 24 hazugság«, majd be is bizonyította? Az, hogy fekete mágus.” New York-i bloggerünk Hanekéről.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jan. 28., 08:01
  Kommentek
  0
  Egy filmről, amely Oscar-díjat fog nyerni
 • A Lower East Side-i tetőlakástól Draviczki Attila Keybárjáig („kulcs kocsma”, nem kéjbár) húsz sarok az út. Nincs Szex és New York: nem intek taxit, a sárga folyamban hömpölygő kocsik alig tudnak egymástól mozdulni, egyébként sem olyan mulatóba tartok, ami előtt tűsarokban kell sorban állni. Sétálok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jan. 17., 15:41
  Kommentek
  0
  Állítsátok meg a… New Yorkot!