Modern szerelem New Yorkban – 2. rész

szerző
Donáth Mirjam
publikálva
2014. febr. 18., 10:59
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mert ha fontos kérdéseket kap is New Yorkban az ember, válaszokat csak bizonyos távolságra tőle, a hétvégén elhagytam a várost. Benne a szerkesztőségi íróasztalomon pompázó két tucat fehér-rózsaszín rózsát, melyek leginkább zavarba hoztak, a piacokat mozgató hírekért felelős komoly kollégák általános derültségére. A rózsák a szerelmespárok ünnepe alkalmából érkeztek – így jár az ember, ha a világ ütődöttebb oldalán keresi a szerelmet. A Valentin-nap tautológia: a szerelem önmagában ünnep, azaz kivételesen boldog állapot, amelynek egy napját kiragadni emelt fokú ünneplésre leginkább giccs. Másfelől esély a férfi udvarlásának publikus kinyilvánítására. Ebből a szempontból odahaza leginkább a húsvét-pünkösd ünnepkörön belüli májusfaállítás szokta volt betölteni a Valentin-nap szerepét. Errefelé meg a szív alakú, vörös lufikkal való ünneplést popularizálják, kétségkívül legalább humorérzékkel. Péntek reggel az amerikai közszolgálati rádió lakonikus hangon „Boldog egyedülállóságra-emlékeztető-napot!“ köszöntéssel üdvözölte hallgatóit.

De hogy hogyan keveredtem a rózsák közé?

Mint aki életében először lottózik, és bízva saját szerencsétlenségében, kitölt egymillió szelvényt, majd a legelsővel megnyeri a főnyereményt. Így fizettem be egyéves társkereső tagságot, hogy azután az első randin kézen fogva elsétáljak a naplementében. Az eset annyira nem vall rám, „so out of character”, ahogy errefelé mondják, hogy olybá tűnik, mintha kivették volna a kezemből a történet írását, és erőltetnék a happy endet. Pedig utóbbinak kevés ízléses verziója létezik. Az amerikai „boldogan éltek mindörökké” befejezés egyenesen valóságidegen. Nálunk még a legkisebbek is fújják, hogy maximum addig, amíg meg nem haltak.

A New York-i feltaláló, mert főállásban a svéd Göteborgban „talál fel”, nem sokkal a találkozásunk után visszatért Európába. A medikussal épphogy a végére értünk az eHarmony-univerzum szigorúan irányított hétpróbáinak, így már levelezhettünk is egymással, amikor a brazil programozó az irányított beszélgetéseket megkerülve írt. (Ilyet is csak az tehet, akivel a rendszer már előzőleg kompatibilisnek talált.) Így jött a két levél egy időben. A medikusé: „Úgy tűnik, kicsit kiégtél a nagyvárosi élettől. Mit szólnál egy kiránduláshoz valahol Long Islanden?” A programozóé: „Gyönyörű vagy. Szép hétvégét!” Azon a hétvégén mégsem randiztam. Az amerikainak, gondoltam, nem árt, ha vár még egy hetet. A brazil rólam gondolhatta ugyanezt.

Az online társkeresés előnye épp a hátrányából fakad. Mint a „Nagy Ő” valóságshow főhőse válogatsz a csodaalgoritmus segítségével tálalt kliensek profiljai között. Jó játék, miközben épp a nagyszámú kínálattól tüzelt felszínes előítéleteid okán válogatóssá leszel, és mindig egy elképzelt „még jobb” után kutatsz. Valahogy úgy, mint a békási piacon karácsony délelőtt, ahol standról standra járod a köröket a legszebb és legjutányosabb mandarinért. A szakirodalom a jelenséget relationshoppingnak nevezi. Magamban mindezt úgy intéztem el, hogy a külön számomra válogatottak közül is csak azzal álltam szóba, aki kezdeményezett.

A programozó a rákövetkező héten vacsorázni hív. Azt ajánlom, előtte mintegy véletlenül üljünk le egy padra dumálni kicsit – banter, ahogy New Yorkban a könnyed flörtölő csevejt nevezik –, így ha csalódunk, nem kell végigülnünk egy estét. Mintegy véletlenül aztán egy East Village-i parkban találkozunk. A fiún sportcipő, ing, brazil mosoly. Látszik rajta, hogy örül nekem, ezt (még haza sem érek) megerősíti üzenetben is – ahogy a nagykönyvben meg van írva. Két napra rá a frissen vasalt amerikai sebész vár SUV-jának dőlve a parkolóban. Sötétszőke, visszafogott, amerikai mosoly. Ha nekem azon a héten ő volt a második randim, neki én a harmadik.

A társkereső oldalak algoritmusainak működési elve titkos, egy cég sem adta még ki. Ezért aztán senki sem tudja leellenőrizni, valóban működnek-e. De a társkeresésre specializált kutatók azt állítják, nem, és nem csak azért, mert például az amerikai 28 éves volt, pedig kikötöttem, hogy csak 30 fölöttiekkel akarok találkozni, a brazil pedig mulatt – félig fekete, félig fehér, mint a kindertojás –, pedig rasszista határozottsággal jelöltem meg a fehéret mint egyetlen elképzelhető bőrszínt ideális társamat illetően. De legfőképpen azért, mert Facebook-oldalunkhoz hasonlóan a társkereső profilunkon is ideális önmagunkat prezentáljuk a tesztek kitöltésekor. A statisztikák szerint a férfiak általában magasabbnak, a nők soványabbnak vallják magukat. Azaz a csodaalgoritmust tápláló adatok legjobb esetben is csak féligazságokból dolgoznak. Arról nem beszélve, hogy a hosszú távú párkapcsolat sikeréért felelős legjelentősebb tényezők – példának okáért a vonzalom – bekalkulálhatatlanok két ember valóságos találkozása előtt.

Az autóút vagy kétórás, a sebész srác a vallásomról faggat. Keresztanyámra gondolok, aki a Péterfy-kórházban haldoklik. Mire leülünk a fiúval a habos tortára emlékeztető ház előtti padon, ahol Saint-Exupéry A kis herceget írta, Kereszt már nem él. Persze, ezt akkor még nem tudom, mégis azt kérdezem a medikustól, aki napi kapcsolatban áll a halállal, veszített-e már el igazán fontos embert. Egy autóbalesetről mesél, amelyben két négyévesforma gyerek halt szörnyet: a kistestvérei. A volán mögött édesanyjuk ült. A kis herceg kertjében ejtett könnycseppek intim pillanatot teremtettek – a legutolsót köztünk. Azt a témát vettem elő, amelyről véletlenül sem szabad első randin szót ejteni. A fiút többet nem láttam – ahogy a nagykönyvben meg van írva. Hazaérve felfedezem, hogy a brazil programozó törölte a profilját.

Keresztanyámról mindig azt gondoltam, hogy saját történetem egyik lehetséges verzióját „éli” elém. Édesanyám húga, kettőjük közt, húgokra jellemző módon, ő volt a szebb, a jókedvűbb. Férfiakat kenterbe szorító humorérzéke volt, és amikor nevetett, valahol virágok nyíltak ki. Így képzeltem gyermekkoromban. Belső családi vicc volt, hogy amikor apám eldöntötte, elveszi édesanyámat, a nagyapám állítólag csak ennyit mondott: „Fiam, hova tetted a szemedet.” Keresztanyámat egy János nevű állatorvos jegyezte el, de az eljegyzést egy évvel később felbontották. Kereszt örökre egyedül maradt. Ezért is lett olyan szoros családtaggá, mintha a nővérem, egyben második édesanyám lett volna. Kereszttel lehetett mindent megbeszélni, amit senki mással, kivéve ezt az egyetlen félelmem, hogy létezik az a felállás, amelyben a „szupernő” egyedül marad. Vagy a szuperférfi. Tehát, hogy mindenkinek megvan a maga sorsa, amiben benne lehet, hogy egyedül marad. Nem azért, mert önző vagy mert nem szereti önmagát eléggé. Nem azért, mert válogatós vagy karriercentrikus. Nem azért, mert rágörcsöl. Hanem mert mindenkinek más happy end adatik.

Bántott nagyon, hogy nem lehettem keresztanyám mellett, hogy három héttel a hazautazásom előtt halt meg. Az Exupéry házához tett kirándulás másnapján úgy döntöttem, felhagyok a társkereséssel, egyúttal New Yorkkal, mielőtt mindenkit elveszítek, aki otthon öregedik. A brazil fiúnak írtam egy búcsúsort, hogy remélem, megtalálja, akit keres.

A társkereső oldalakban rejlő hatalmas lehetőségek kiaknázásáról nem mindenki mond le. Egy online társkereső szavaival: „Hol máshol tudsz 20 perc alatt 200 egyedülálló nőt mustrálni, aki randizni akar?” Amerikában két híres társkereső oldal meghekkelése is történt a közelmúltban. Amy Webb médiafuturista hamis férfiprofilokat hozott létre (melyek mindegyike saját álomférfi-elképzelésének egy-egy verzióját képviselte), ekképpen tanulmányozta az ezekre a férfiakra ugró nők, tehát legfőbb konkurenciájának stratégiáit. A doktoriján dolgozó matematikus, Chris McKinlay pedig unatkozó óráiban szó szerint meghekkelte az egyik társkereső oldalt: begyűjtötte az adatokat arról, hogy a számára érdekes nők milyen típusú kérdéseket választanak, és azokra hogyan felelnek, majd az adatok alapján választott, és felelte meg a kérdéseket. Mindkettejük online „talált” boldog párkapcsolatban él azóta is.

Egy óra sem telik belé, a brazil fiú válaszol. Legközelebb a Washington Square Parkban találkozunk – egy kis zenelejátszót kapok tőle, amelyre kedvenc zenéit gyűjtötte össze. Vigasztalni akarja a vigasztalhatatlant. Leginkább azzal a szívből jövő öleléssel, amivel elválunk a diadalív alatt. Aznap este álmodtam. Álmomban abban a csillaghegyi házban voltam, ahol tinédzserkoromban laktunk, egy szobában a három testvér, nekem a galéria jutott. Felmentem a galériára, és találkoztam Kereszttel megint. Pontosan tudom az álmomban is, hogy meghalt, de mégis valódi volt a találkozás, olyannyira, hogy valamin igen elkezdtünk nevetni, ahogy szoktunk, virágnyitogatóan. Keresztanyám megölelt. Azzal az ismerős, meleg, vigasztaló öleléssel, amiről csak felébredvén tudatosult, hogy előzőleg a brazil fiútól kaptam. Arra ébredtem fel, hogy nevetek. Valami mázsás súly esett le a vállamról azzal az álommal.

Amikor visszaérkezem Budapestről, kirándulni megyünk, a brazil fiú és én, a New York állam északi részében található Catskills hegyekbe. A hazafelé úton az autóban olyasmit magyaráz a délről hozott mosolyával, hogy arról ismerszik meg a jó üzletember, hogy képes gyors döntést hozni adott információ alapján. Példát is hoz. „A rendelkezésemre álló ismérvek alapján elvennélek feleségül.” „Persze” – felelem, és kibámulok a naplemente festette giccsbe, mert nem találom annyira viccesnek a hasonlatot. „Komolyan” – erősködik. Én meg komolyan szeretnék témát váltani. Egy kolumbiai emlék is beugrik arról, hogy a latinok milyen könnyedén éreznek nagyot, és még annál is könnyebben felejtenek, csak az zökkent ki, amikor meghallom a teljes nevem. „Donáth Eszter Mirjam – kezdi –, a lemenő nap sugarára kérdelek, hozzám jössz-e feleségül?” Nagyot nevetek. Az, aki képes visszaadni a humorérzékemet, máris családtag, de ezt nem mondom neki. Csak azt, hogy ami engem illet, a rendelkezésemre álló információk alapján nem tudok még a kérdésére válaszolni. Igaz, én nem is vagyok üzletasszony.

Nem gondolom, hogy az algoritmusokat reklámozó, méregdrága társkereső oldalak bármivel is közelebb járnának az ősi titok megfejtéséhez, hogy mikor és miért történik meg két ember között időnként a csoda. Az online találkozás éppolyan véletlen, ha tetszik, sorsszerű élmény, mint amilyen a fizikai. A tudomány mai állása szerint nincsen racionális érv, amiért bárkinek hasonló zsákbamacska-kísérletre kellene adnia a fejét, és 50 ezer forintot feltennie a kalandra. Miközben a teljes igazsághoz hozzátartozik a kéttucatnyi fehér-rózsaszínű rózsa, mely szemrehányón szemez velem, mi ellen is érvelek épp.

Szombat óta Brazíliában vagyok. Azért kerekedtem fel, hogy választ találjak a brazil fiú kérdésére. S mert ezt a sztorit nem én írom, nem tudom, hogyan végződik. Csak azt, hogy Brazíliában hogyan fejeződnek be a mesék: „Portanto, viveram felizes para sempre.”  És boldogan éltek. Örökké.

A szerző a Reuters hírügynökség munkatársa. A cikkben kifejtett álláspont a sajátja.

szerző
Donáth Mirjam
publikálva
2014. febr. 18., 10:59
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
szerelem
New York
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Rumata
  2014. február 20., csütörtök 21:49
  :-)
 2. 1
  pacsi
  2014. február 19., szerda 01:34
  egy élmény volt ... HAJRÁ!

Komment írásához

 • Édesanyám felvett az ünnepi levelezőlistájára. Harminc embert köszöntött, köztük rokonokat, barátokat, templomi orgonistát és a pszichológusát. És mert sosem volt a szavak embere, ez az üzenete is tömör: „Áldott ünnepeket kívánok.”

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. dec. 29., 13:00
  Kommentek
  1
  A mazsoláról
 • Egy időben azzal, hogy Brittany Maynard megjelent a People címlapján, egy harmincas éveiben járó amerikai fiatalember úgy döntött, megosztja a világgal, hogy nincsen kedve tovább élni.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. nov. 03., 06:15
  Kommentek
  1
  Meghalni nincs jogunk?
 • Azt kérdezi a barátném, aki egyedül él, pedig mással szeretne: át kellett-e ugranom az árnyékomat, hogy párra leljek. Olyan párra, amelyet egykor, gyermekként álmodunk magunknak.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. okt. 05., 12:20
  Kommentek
  1
  Modern szerelem New Yorkban – 4. rész: Egy csónakban
 • Ha az amerikai filmkritikusok többsége úgy véli, hogy egy Luc Besson-film „együgyű“, akkor az európai néző fogja magát, és már a bemutatón a moziban ül. Nem is téved: a New York-i mezőnyben a Lucy a nyár eddigi legélvezetesebb alkotása.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. aug. 05., 12:46
  Kommentek
  0
  Van úgy, hogy az ember már csak a moziba vágyik
 • Jelenleg 19 amerikai állam engedélyezi a melegházasságot. De az alapjában vallásos amerikai nép az elmúlt tíz évben többségében a melegházasságot támogatóvá vált.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jul. 05., 10:15
  Kommentek
  2
  A szivárvány másik végén
 • Így történt, hogy Indiana helyett Brazíliába utaztam, hogy fehér orvos helyett fekete programozó oldalán élek boldogan, amíg meg nem halok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jun. 05., 07:36
  Kommentek
  0
  Modern szerelem New Yorkban – 3. rész
 • Miért maradt itthon Rubik Ernő? New Jerseyben szerzőnk őt magát kérdezte erről.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. máj. 19., 09:42
  Kommentek
  0
  Generációs fejtörő
 • Ha akarjuk, kivehetjük a részünk az otthoni ügyekből. Az Amerikában élő magyarok szavazási szándékának számosított eredménye akár azt is mutathatja, hogy akarjuk.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. ápr. 03., 10:00
  Kommentek
  2
  A nyolcszázból egy biztos: New Yorkból szavazók
 • Mint aki kitölt egymillió szelvényt, majd a legelsővel megnyeri a főnyereményt. Így fizettem be egyéves társkereső tagságot, hogy azután az első randin kézen fogva elsétáljak a naplementében.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. febr. 18., 10:59
  Kommentek
  2
  Modern szerelem New Yorkban – 2. rész
 • Ne nézzük meg többet soha az Annie Hallt Woody Allen szexuális zaklatási botránya miatt? És mit gondol minderről Radnóti Sándor?

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. febr. 10., 11:03
  Kommentek
  4
  Művész keze által
 • Négy hónappal azelőtt, hogy a Catskills hegyekben megkérték a kezem, fizettem 52 ezer forintot egy e-Harmony nevű társkereső cégnek. Az ár az amerikai piacon is magasnak számít, de amiért a másik is fizet, azt talán komolyan is veszi.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jan. 30., 11:15
  Kommentek
  1
  Hogy néz ki a szerelem New Yorkban? 1. rész
 • Élt: 2 napot. Beszélt róla: egy egész világ. Gyászolja: 0.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jan. 09., 10:01
  Kommentek
  2
  A Sarki Örvény halálára
 • Ha megerőltetném magam, biztosan találnék tíz dolgot, amiben New York jobban működik, mint Budapest. Csak nem ezt a bizonyos tízet.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. dec. 13., 08:40
  Kommentek
  3
  Ama tíz dologról, ami New Yorkban sem működik jobban, mint Budapesten
 • Ha a New York Times ír az országunkról, akkor valami gáz van otthon. Most épp az, hogy ugyanabban a headline-ban szerepelnek a Magyarország és az antiszemitizmus szavak.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. nov. 28., 10:00
  Kommentek
  4
  Didchoo eat? Not, did you eat, but Jew eat? Jew. You get it?
 • Azt azért mégsem magyar asztrofizikusoktól várnánk, hogy moszkitókat keltessenek a föld alatt Amerikában. Pedig ez a helyzet, és milliók életét menthetik meg.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. nov. 07., 10:48
  Kommentek
  1
  De szabadíts meg a Gonosztól
 • Eljött hát az ideje, hogy megosszam a legfontosabb pozitívumot az országról, ahol elidegeníthetetlen jog boldogságra törekedni, és ahol ennek megfelelően az ember csak boldog lehet, boldogtalan legföljebb átmenetileg.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. okt. 22., 09:15
  Kommentek
  2
  Hogy taníts meg nevetni
 • Aki azt gondolja, hogy lehet „New York-inak” lenni Brooklynban, Queensben vagy urambocsá! New Jerseyben, az ne is üljön be a filmre: a poénok felét nem fogja érteni. Valamint ne üzenjen a Facebookon – engem sem fog soha érteni. Manhattanben még a hajléktalanok is sznobok. A szó legpozitívabb értelmében.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 27., 11:08
  Kommentek
  1
  Jázminság – Woody Allen negyvennyolcadszor
 • A francia pilóta, Antoine de Saint-Exupéry, éjjelente írt. Megvárta, amíg leszáll az este és csillagfényét felgyújtva karnyújtásnyira kerül az ég, épp, mint amikor a felhők között repült. Csakhogy Manhattanban nincsenek csillagok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 20., 20:08
  Kommentek
  0
  A kis herceg földjén
 • Hét évvel a zsebórás malac parlamenti beidézése után, a 2003-ban regnáló szocialista kormány ismét megkereste, hogy működőképes médiatörvényre rendeljen tőle javaslatot. Gellért Kis Gábor emlékezete.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 06., 10:48
  Kommentek
  0
  Egy kommunikátor halálára
 • Manhattanban egy egyszobás, harminc négyzetméteres dobozka átlagára 1900 dollár, azaz... nagyon sok forint. Szerződést akkor írnak alá, ha ennek vagy a negyvenszeresét megkeresi az ember egy évben.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jun. 12., 11:00
  Kommentek
  5
  New York: 25 éven felülieknek nem ajánlott
 • Jelentem, április 19-én, pénteken, meghalt a tulipánfa, amelyik a 6-os kapu mellett állt. Az, amelyik legalább harminchét tavasz óta tulipán alakú fehér virággal köszöntötte a munkába érkező parlamenti dolgozókat. Se beteg nem volt, se a járókelők biztonságát nem veszélyeztette.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. máj. 03., 13:14
  Kommentek
  1
  Twitter és tulipán
 • Tudta, hogy nem azért ragadt kívül az ünneplő emberek körén, mert azok ne akarták volna bevenni őt, hanem mert számára vesztették jelentőségüket a hagyományok az otthonától távol.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. ápr. 16., 12:09
  Kommentek
  0
  Én istenem, itt a tavasz
 • Ami azt illeti, a New York-iak sem repesnek attól, hogy a városban, amely az elérhető luxusból él, nincsen mosógép a lakásban. Sokan lefizetnek egy rakat embert, a mosógépárustól a portáson át a szerelőig, és titokban szereltetik be a masinát.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. márc. 24., 14:03
  Kommentek
  1
  Kosárral ölemben
 • Malik Bendjelloul dokumentumfilmje bizonyítéka az amerikai mitológia főtételének: bárkiből lehet sikertörténet, bárki a csúcsra érhet, ha a maximumot hozza ki magából, ha igaz szívvel küzd, és értéket teremt. Egy idős detroiti munkás éppúgy, mint egy fiatal svéd kalandor.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. febr. 25., 09:30
  Kommentek
  0
  Az Oscar-mezőny legjobb sztorija
 • „Hogy mi a bajom ezzel a 70 éves Gandalf-figurával, aki előbb kicsavarta Godard híres mondatát, úgy, hogy »a játékfilm másodpercenként 24 hazugság«, majd be is bizonyította? Az, hogy fekete mágus.” New York-i bloggerünk Hanekéről.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jan. 28., 08:01
  Kommentek
  0
  Egy filmről, amely Oscar-díjat fog nyerni
 • A Lower East Side-i tetőlakástól Draviczki Attila Keybárjáig („kulcs kocsma”, nem kéjbár) húsz sarok az út. Nincs Szex és New York: nem intek taxit, a sárga folyamban hömpölygő kocsik alig tudnak egymástól mozdulni, egyébként sem olyan mulatóba tartok, ami előtt tűsarokban kell sorban állni. Sétálok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jan. 17., 15:41
  Kommentek
  0
  Állítsátok meg a… New Yorkot!