New York: 25 éven felülieknek nem ajánlott

szerző
Donáth Mirjam
publikálva
2013. jún. 12., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Manhattanban egy egyszobás, harminc négyzetméteres dobozka átlagára 1900 dollár, azaz... nagyon sok forint. Szerződést akkor írnak alá, ha ennek vagy a negyvenszeresét megkeresi az ember egy évben.

Két hét múlva költözni kell megint. Jó alkalom, hogy New York város élhetetlenségére mondjak egy racionális érvet. Egyetlen észérvet arra, hogy miért felejtse el minden fruska, aki a Felicity című sorozattól kábán álmodik magának egy életet, amelyben a Washington Square Park mellett jár suliba, hogy mindezt meg is valósítsa. Az álmokat legjobb nem bolygatni. Olyan megmosolyognivalók a valóságban. A szerkesztőm szerint nekem ez a sztori nem kerül többe harminc percnél, ti pedig kíváncsiak lennétek rá – hát, ennyit tudnak a szerkesztők mirólunk.

Van a költözésben valami szomorú. Még úgy is, ha kicsi koromban hozzászoktam, hogy épp amikor otthonossá válnak az utcakövek, amikor már szorongás nélkül lépek be az iskolakapun, van párom sorakozókor, kedvenc ösvényem az uszodához, és saját sarkom a könyvtárban, akkor búcsúzni kell – megyünk tovább. Az „oda kell menni, ahová rendelnek” sorsban a kezdő igehirdetők osztoznak a diplomatákkal, így esett. Édesapám lelkész. Ha egy gyülekezet ideiglenesen pap nélkül maradt, menni kellett, neki is, nekünk is. Hét budapesti kerületet hívtam otthonomnak, három általános iskolám volt, óvodám csak egy, de az Miskolcon. Nyilván mindennek szerepe volt abban, hogy 17 éves koromban bolygó hollandi vált belőlem, ahogy Balázs barátom hív, és Balázs barátom már csak tudja, mert ő is az, még ha évtizedek óta ugyanazon a rámpán koptatja is a görkorija kerekét.

Ahhoz, hogy az ember New Yorkban lakást béreljen, sok pénzre van szükség, s e sok pénznek havonkénti gyakorisággal meg kell jelennie a bankszámláján. Nem érdekes, ha egyébként a nagybácsink, az amerikai, billiókat hagyott ránk: ha nincs havi magas bevétel, nem bíznak az emberre lakást. Hogy mennyi az a sok? Manhattanban egy egyszobás, harminc négyzetméteres dobozka átlagára 1900 dollár, azaz... nagyon sok forint. Szerződést akkor írnak alá, ha ennek vagy a negyvenszeresét megkeresi az ember egy évben. A főbérlő sokszorosan védi magát, mert ha egyszer a lakás ki van adva, onnantól kezdve a New York-i jog még azt is megnehezíti, hogy a tovább maradó lakót ki lehessen penderíteni, arról nem is beszélve, hogy akkor sem tehet sokat a tulajdonos, ha az albérlő nem fizet. Ezekről a dolgokról keveset tudok, mert mielőtt a Lower East Side-i kis lakásba költöztem, korábbi öt lakásomat albérlőktől alalbéreltem, kvázi illegálisan, akik többször le is nyúlták a foglalót. Néha megkérdezik, kiraboltak-e már New Yokban. Igen. Csak nem fegyverrel. Az elmúlt három év alatt 4000 dollárral. Pedig van érettségim.

És akkor az ember méregbe gurul, törvényesíteni akarja magát, és ahhoz sok pénz kell. Volt egy jó barátom, aki a Wall Streeten dolgozott. Egy évvel ezelőtt boldogan újságoltam neki, hogy sikerült meggyőznöm a Lower East Side-i ház menedzsmentjét, adják ki nekem és két barátomnak a lakást anélkül, hogy hárman együtt megkerestük volna a bérleti ár (2400 dollár) negyvenszeresét. Nevettem, hogy ő biztosan megkeresi 3400 dolláros, kétszobás lakásának a negyvenszeresét. Mondta, hogy igen. „Az ötvenszeresét is?” „Persze.” „Tovább is kérdezhetnék?” Ettől zavarba jött, és nem kérdeztem. Valamelyik metrós újság írta még tavaly, hogy a nem szűkös lét New Yorkban évi 70 ezer dolláros fizetésnél kezdődik. Ennél az összegnél egy átlag gyakornok a Wall Streeten többet keres.

A lakástulajdonosok helyzete sem rózsás, ha magyar sorstársaikéval vetjük egybe. Lujzi 110 négyzetméteres Washington Square parki lakására havi „közös költségként” – amelybe New Yorkban benne foglaltatik a lakástulajdonosi adó – 2400 dollár körüli összeget fizet. Susan az Upper East Side-on 55 négyzetméterre havi 1400 dollárt. Anto 60 négyzetméterre havi 800 dollárt az Upper West Side-on. Az a veszély legalább nem fenyeget, hogy lakástulajdonos leszek New Yorkban. Marad a költözés.

Van a költözésben valami reményteli. (Kezdődik a cikk befejezésének amerikai verziója.)

Hogy New York nem maradandó városom. A költözés, édesapám szavajárásával, elővételezi a szükségszerűt, közelebb visz az eltűnt otthonhoz: a nádtetős parasztházhoz a Balaton partján.

„Ezt a reményteli jelzőt még át kell gondolni”, mondom magamnak – csak magyar befejezés lesz –, a felismeréssel, hogy fogalmam sincs, hol hajtom álomra a fejem két hét múlva. Ami az észérvet illeti: nem élhető az a város, amelyben halandó fizetéssel valaki, aki egyedül áll a lábán, nem találhat a Times Square-től egyórányi járásra saját lakást. Hacsak nem akar kollégista módjára a szobányi személyes téren is társakkal osztozni. Egyébként, ha belegondolok, ez, az együttélés kényszere az, ami hiányozni fog nekem New Yorkból. Ez a nem felnőtt élet.

A szerző a Reuters hírügynökség munkatársa. A cikkben kifejtett álláspont a sajátja.

szerző
Donáth Mirjam
publikálva
2013. jún. 12., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  2014. július 09., szerda 23:14
  ok, ez regi komment, de ha barkinek Mo-rol kell segitseg en broker vagyok itt New Yorkban, segitek berlesben/vetelben ha kell. www.facebook.com/nowyourcity
 2. 4
  ilagi
  2013. június 29., szombat 06:04
  varoslod - teljesen egyet ertek. En is Times Square-en dolgozom mint a cikk iroja de nem lakom Manhattan-ben, hanem Astoria, Queens. Nem feltetlenul azert mert ne tehetnem meg - laktam is egy evet Manhattan-ben, hanem inkabb a lakhatas ar-ertek aranya miatt. Most a napi commute 30 perc ajtotol-ajtoig, jobb lakasom van es ugyanazert a lakasert kb felet - 1/3-at fizetem mint Manhattan-ben fizetnem. Ugyanakkor sok baratom van aki semmiert sem koltozne ki Manhattanbol, meg akkor se ha a fizetese 80%-at alberletre kolti es emiatt honaprol - honapra kenytelen elni es retteg az eves alberleti dij emelestol (amit Manhattanben 6-10%, mig a fizetesek 1-2%-al emelkednek atlagosan)
 3. 3
  yoyo
  2013. június 14., péntek 06:01
  varoslod -
  hogy "miért kell"? Ez a "luxus" - ha az ember képes arra, hogy összehozza -, igazán megéri: lakni valahol Amerikában vagy lakni Manhattanben, ugye nem ugyanaz?!
 4. 2
  varoslod
  2013. június 13., csütörtök 23:07
  A cikkel kapcsolatban gy mozzanatot nem értek: miért kell a világ egyik legdrágább városának pont a méregdrága belvárosában lakást bérelni? Ügyvédként dolgozó New York-i barátom Queensben, Bayside-on bérel egy ugyancsak elég pici lakást, miközben Manhattanban dolgozik - gondolom, nem azért teszi, mert nem tudná elképzelni magát Manhattanben, hanem mert nem fér bele a büdzséjébe.
 5. 1
  zakzag
  2013. június 12., szerda 21:49
  London sem jobb egy fokkal sem, ezt gondolom több magyar is meg fogja erősíteni. Én 36évesen felnőttnek érzem már magam, ezért saját lakást béreltem, igaz nem is rossz helyen (West Hampstead). 30m2, 866font + council tax (66)+rezsi = kb 950font ami átszámítva dollárra kb 1400-1500. De ezek a túlnépesedett nagyvárosok mindig ilyen drágák lesznek, amíg van benne ember, aki ki akar venni lakást.

Komment írásához

 • Édesanyám felvett az ünnepi levelezőlistájára. Harminc embert köszöntött, köztük rokonokat, barátokat, templomi orgonistát és a pszichológusát. És mert sosem volt a szavak embere, ez az üzenete is tömör: „Áldott ünnepeket kívánok.”

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. dec. 29., 13:00
  Kommentek
  1
  A mazsoláról
 • Egy időben azzal, hogy Brittany Maynard megjelent a People címlapján, egy harmincas éveiben járó amerikai fiatalember úgy döntött, megosztja a világgal, hogy nincsen kedve tovább élni.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. nov. 03., 06:15
  Kommentek
  1
  Meghalni nincs jogunk?
 • Azt kérdezi a barátném, aki egyedül él, pedig mással szeretne: át kellett-e ugranom az árnyékomat, hogy párra leljek. Olyan párra, amelyet egykor, gyermekként álmodunk magunknak.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. okt. 05., 12:20
  Kommentek
  1
  Modern szerelem New Yorkban – 4. rész: Egy csónakban
 • Ha az amerikai filmkritikusok többsége úgy véli, hogy egy Luc Besson-film „együgyű“, akkor az európai néző fogja magát, és már a bemutatón a moziban ül. Nem is téved: a New York-i mezőnyben a Lucy a nyár eddigi legélvezetesebb alkotása.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. aug. 05., 12:46
  Kommentek
  0
  Van úgy, hogy az ember már csak a moziba vágyik
 • Jelenleg 19 amerikai állam engedélyezi a melegházasságot. De az alapjában vallásos amerikai nép az elmúlt tíz évben többségében a melegházasságot támogatóvá vált.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jul. 05., 10:15
  Kommentek
  2
  A szivárvány másik végén
 • Így történt, hogy Indiana helyett Brazíliába utaztam, hogy fehér orvos helyett fekete programozó oldalán élek boldogan, amíg meg nem halok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jun. 05., 07:36
  Kommentek
  0
  Modern szerelem New Yorkban – 3. rész
 • Miért maradt itthon Rubik Ernő? New Jerseyben szerzőnk őt magát kérdezte erről.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. máj. 19., 09:42
  Kommentek
  0
  Generációs fejtörő
 • Ha akarjuk, kivehetjük a részünk az otthoni ügyekből. Az Amerikában élő magyarok szavazási szándékának számosított eredménye akár azt is mutathatja, hogy akarjuk.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. ápr. 03., 10:00
  Kommentek
  2
  A nyolcszázból egy biztos: New Yorkból szavazók
 • Mint aki kitölt egymillió szelvényt, majd a legelsővel megnyeri a főnyereményt. Így fizettem be egyéves társkereső tagságot, hogy azután az első randin kézen fogva elsétáljak a naplementében.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. febr. 18., 10:59
  Kommentek
  2
  Modern szerelem New Yorkban – 2. rész
 • Ne nézzük meg többet soha az Annie Hallt Woody Allen szexuális zaklatási botránya miatt? És mit gondol minderről Radnóti Sándor?

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. febr. 10., 11:03
  Kommentek
  4
  Művész keze által
 • Négy hónappal azelőtt, hogy a Catskills hegyekben megkérték a kezem, fizettem 52 ezer forintot egy e-Harmony nevű társkereső cégnek. Az ár az amerikai piacon is magasnak számít, de amiért a másik is fizet, azt talán komolyan is veszi.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jan. 30., 11:15
  Kommentek
  1
  Hogy néz ki a szerelem New Yorkban? 1. rész
 • Élt: 2 napot. Beszélt róla: egy egész világ. Gyászolja: 0.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2014. jan. 09., 10:01
  Kommentek
  2
  A Sarki Örvény halálára
 • Ha megerőltetném magam, biztosan találnék tíz dolgot, amiben New York jobban működik, mint Budapest. Csak nem ezt a bizonyos tízet.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. dec. 13., 08:40
  Kommentek
  3
  Ama tíz dologról, ami New Yorkban sem működik jobban, mint Budapesten
 • Ha a New York Times ír az országunkról, akkor valami gáz van otthon. Most épp az, hogy ugyanabban a headline-ban szerepelnek a Magyarország és az antiszemitizmus szavak.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. nov. 28., 10:00
  Kommentek
  4
  Didchoo eat? Not, did you eat, but Jew eat? Jew. You get it?
 • Azt azért mégsem magyar asztrofizikusoktól várnánk, hogy moszkitókat keltessenek a föld alatt Amerikában. Pedig ez a helyzet, és milliók életét menthetik meg.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. nov. 07., 10:48
  Kommentek
  1
  De szabadíts meg a Gonosztól
 • Eljött hát az ideje, hogy megosszam a legfontosabb pozitívumot az országról, ahol elidegeníthetetlen jog boldogságra törekedni, és ahol ennek megfelelően az ember csak boldog lehet, boldogtalan legföljebb átmenetileg.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. okt. 22., 09:15
  Kommentek
  2
  Hogy taníts meg nevetni
 • Aki azt gondolja, hogy lehet „New York-inak” lenni Brooklynban, Queensben vagy urambocsá! New Jerseyben, az ne is üljön be a filmre: a poénok felét nem fogja érteni. Valamint ne üzenjen a Facebookon – engem sem fog soha érteni. Manhattanben még a hajléktalanok is sznobok. A szó legpozitívabb értelmében.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 27., 11:08
  Kommentek
  1
  Jázminság – Woody Allen negyvennyolcadszor
 • A francia pilóta, Antoine de Saint-Exupéry, éjjelente írt. Megvárta, amíg leszáll az este és csillagfényét felgyújtva karnyújtásnyira kerül az ég, épp, mint amikor a felhők között repült. Csakhogy Manhattanban nincsenek csillagok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 20., 20:08
  Kommentek
  0
  A kis herceg földjén
 • Hét évvel a zsebórás malac parlamenti beidézése után, a 2003-ban regnáló szocialista kormány ismét megkereste, hogy működőképes médiatörvényre rendeljen tőle javaslatot. Gellért Kis Gábor emlékezete.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. aug. 06., 10:48
  Kommentek
  0
  Egy kommunikátor halálára
 • Manhattanban egy egyszobás, harminc négyzetméteres dobozka átlagára 1900 dollár, azaz... nagyon sok forint. Szerződést akkor írnak alá, ha ennek vagy a negyvenszeresét megkeresi az ember egy évben.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jun. 12., 11:00
  Kommentek
  5
  New York: 25 éven felülieknek nem ajánlott
 • Jelentem, április 19-én, pénteken, meghalt a tulipánfa, amelyik a 6-os kapu mellett állt. Az, amelyik legalább harminchét tavasz óta tulipán alakú fehér virággal köszöntötte a munkába érkező parlamenti dolgozókat. Se beteg nem volt, se a járókelők biztonságát nem veszélyeztette.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. máj. 03., 13:14
  Kommentek
  1
  Twitter és tulipán
 • Tudta, hogy nem azért ragadt kívül az ünneplő emberek körén, mert azok ne akarták volna bevenni őt, hanem mert számára vesztették jelentőségüket a hagyományok az otthonától távol.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. ápr. 16., 12:09
  Kommentek
  0
  Én istenem, itt a tavasz
 • Ami azt illeti, a New York-iak sem repesnek attól, hogy a városban, amely az elérhető luxusból él, nincsen mosógép a lakásban. Sokan lefizetnek egy rakat embert, a mosógépárustól a portáson át a szerelőig, és titokban szereltetik be a masinát.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. márc. 24., 14:03
  Kommentek
  1
  Kosárral ölemben
 • Malik Bendjelloul dokumentumfilmje bizonyítéka az amerikai mitológia főtételének: bárkiből lehet sikertörténet, bárki a csúcsra érhet, ha a maximumot hozza ki magából, ha igaz szívvel küzd, és értéket teremt. Egy idős detroiti munkás éppúgy, mint egy fiatal svéd kalandor.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. febr. 25., 09:30
  Kommentek
  0
  Az Oscar-mezőny legjobb sztorija
 • „Hogy mi a bajom ezzel a 70 éves Gandalf-figurával, aki előbb kicsavarta Godard híres mondatát, úgy, hogy »a játékfilm másodpercenként 24 hazugság«, majd be is bizonyította? Az, hogy fekete mágus.” New York-i bloggerünk Hanekéről.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jan. 28., 08:01
  Kommentek
  0
  Egy filmről, amely Oscar-díjat fog nyerni
 • A Lower East Side-i tetőlakástól Draviczki Attila Keybárjáig („kulcs kocsma”, nem kéjbár) húsz sarok az út. Nincs Szex és New York: nem intek taxit, a sárga folyamban hömpölygő kocsik alig tudnak egymástól mozdulni, egyébként sem olyan mulatóba tartok, ami előtt tűsarokban kell sorban állni. Sétálok.

  Szerző
  Donáth Mirjam
  Posztolva
  2013. jan. 17., 15:41
  Kommentek
  0
  Állítsátok meg a… New Yorkot!