Hat medvét emelnek ki Tusnádfürdőről

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 08., 19:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A közelmúltban négyen sebesültek meg medvetámadásban.

A román környezetvédelmi minisztérium hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelését (áttelepítését, illetve kilövését) hagyta jóvá szerdán – közölte a Hargita megyei önkormányzat.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy vélte: eredményesnek bizonyult a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának hétfői ülése, amelyet azt követően hívtak össze, hogy vasárnap két embert sebesített meg a medve Tusnádfürdőn. Az ülés után a tanácselnök közölte, 12 veszélyes tusnádfürdői medve kilövésére, illetve áttelepítésére állították össze a kért dokumentációt Tusnádfürdőn.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerdai gyulafehérvári sajtótájékoztatóján elmondta: a bocsos anyamedvéknek csak az áthelyezését hagyhatja jóvá a minisztérium. Négy ilyen kérésből hármat hagyott jóvá a tárca.

A miniszter arra is kitért, hogy Romániában körülbelül 7000 medvét tartanak számon, de feltételezik, hogy a nagyragadozók száma ennél sokkal nagyobb. Hozzátette: a tárca jóváhagyta a medvékre és farkasokra vonatkozó cselekvési tervet, amelynek a végrehajtását készítik elő.

Graţiela Gavrilescu szerint egy egész sor, medvékkel kapcsolatos intézkedésre kértek EU-s támogatást, és hamarosan közbeszerzési eljárást indítanak a medvék megszámolására, azonosítóval való ellátására, medvemegőrzők építésére, és a turisták biztonságát szavatoló tájékoztatásra.

Július közepe óta négy személyt sebesített meg medve a székelyföldi Tusnádfürdőn.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 08., 19:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    tiszapolgári
    2018. augusztus 10., péntek 08:15
    A „medvekiemelés” ugyanolyan szakkifejezés, mint az idegenrendészeti eljárás.

Komment írásához