Kis mennyiségben is halálos: rafinált drogok okoznak járványt

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. okt. 06., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A tengerentúlon tomboló opioidjárvány egyik fő okozója egy rendkívül veszélyes hatóanyag, amely Magyarországon sem ismeretlen.

Nemrégiben egy nő és egy férfi került rendőrkézre Magyarországon, akik postán rendeltek Kínából fél kilogrammnyi Fentanilt, egy új, könnyen előállítható drogot, amiből már pár száz mikrogramm (a gramm milliomod része) is halálos lehet. Az e heti Magyar Narancsban bemutatjuk ezt az veszélyes anyagot, ami miatt komoly opioidkrízis tombol Észak-Amerikában.

Az emberiség régóta ismeri a kerti mák áldásos és átkos hatásait. Az éretlenül megmetszett mákgubó nedve számos, központi idegrendszerre ható vegyületet, opioid alkaloidokat tartalmaz, ilyen például a legismertebb morfium. Ahogy a vegyészet fejlődött, képessé váltak elkülöníteni az ópium hatóanyagait, így jött a késztetés, hogy létrehozzanak egy új anyagot, ami mentes a morfium gyorsan kialakuló függőségétől. A tudomány először félszintetikus opioidokat tudott előállítani, mostanra azonban szükségtelenné vált a természetes alapanyag.

A legnevezetesebb és legkockázatosabb ilyen szintetikus anyagot először 1960-ban szintetizálta egy neves belga gyógyszervegyész, Paul Janssen és csapata. A szer nem csupán a fájdalmat csillapítja, hanem eufóriát is okoz, azonban túladagolva légzési nehézségekhez, sőt súlyos esetben a légzés leállásához vezethet.

A visszaélések azonban csupán az elmúlt évtizedekben kezdődtek, párhuzamosan a hasonló vegyületek kiterjedt rekreációs használatával.

További részletek a friss Magyar Narancsban, a lap a standokon kapható, illetve itt előfizethető digitális formában is:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

 

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. okt. 06., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához