Mi lehet a legmeglepőbb egy kivágott fában? Egy denevér!

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sőt, nem is egy, hanem hatvan!

Apostagon kivágtak egy fát, nem lenne ebben semmi különös. Sok vihar volt mostanság arra. A játszótéren álló öreg fűzfa is megsínylette a cudar időt, balesetveszélyessé vált, ki kellett vágni. A meglepetés csak ezután következett. A favágók ugyanis egy egész denevérkolóniát találtak a kettévágott fatörzs odvában. A 60 rőt koraidenevért épp édes álmát aludta, mikor megbolygatták őket, s bár aktívabbak voltak a kelleténél (a bolygatás meg az enyhe idő miatt is), azért sikerült összeszedni és biztonságba helyezni őket.

false

 

A favágók riasztották is az illetékes természetvédelmi őrt, aki a denevéreket elvitte a Kolon-tóhoz, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság legközelebbi denevértornyába. Itt ugyanis  biztonságban tovább telelhetnek majd.

„Magammal vittem azt a tuskót is, amiben eredetileg voltak, és azt is betettem a denevértoronyba, így ha akarnak, akár abban is folytatni tudják a telelésüket” – mesélte Sápi Tamás, természetvédelmi őrkerület-vezető a Kiskunság Nemzeti Park honlapján megjelent beszámolóban.

A gyors reakciónak és áttelepítésnek köszönhetően a denevérek valószínűleg minden baj nélkül megúszták a kalandot.

Ez azért is fontos, mert Magyarországon minden denevérfaj védett vagy fokozottan védett, a fában talált rőt koraidenevérek is. Még többet olvashat róluk ebben a cikkünkben:

Nagyvárosi természetbúvár: Denevér

a városcímer, az FC Valencia hivatalos zászlaja, nem beszélve a csatornafedelekről, csupa-csupa denevér, Kínában pedig a denevér a szerencse és boldogság szimbóluma, de ez is csak afféle elvi állásfoglalás; a városcímer, az FC Valencia hivatalos zászlaja, nem beszélve a csatornafedelekről, csupa-csupa denevér, Kínában pedig a denevér a szerencse és boldogság szimbóluma, de ez is csak afféle elvi állásfoglalás; a gyakorlatban a kínaiak és a Valencia-drukkerek ugyanúgy iszonyodnak tőle.

http://knp.nemzetipark.gov.hu
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához