A nemzetiségi tantárgyakkal kezdődik ma az érettségi szezon: 240 percig tart az első menet

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 04., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Csokit, vizet muszáj csomagolni.

A mai nap sokaknak még inkább a szerenád utáni ébredezésé meg a ballagásé, de menthetetlenül elkezdődnek az érettségik is. Ma a nemzetiségi tárgyak nyitják a sort, 8-kor elkezdődnek a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgái. Hétfőn a magyar írásbelivel lehet folytatni.

Mindez 1183 helyszínen várhatóan mintegy 110 700 tanulót érint, az összes érettségi, szóbelikkel együtt május 4. és június 29. között kell, hogy megtörténjen. Pontosabban: az írásbeli vizsgákat május 4. és 28., az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják. A lebonyolításban 3197 érettségi vizsgabizottság működik közre. Fontos, hogy csak azok a diákok érettségizhetnek, akiknek megvan az igazolásuk az elvégzett 50 óra közösségi szolgálatról.

A mai nemzetiségi írásbeli vizsga (emelt és középszinten is) 240 percig tart, az írásbelin szokás szerint központi feladatsort kell megoldani.

A diákoknak az I. feladatlap megoldására 90 percük van, ez egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatot tartalmaz. 
Ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyre 150 percet kapnak a diákok. A megoldáshoz helyesírási szótár, valamint egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótár használható.

A vizsgázók helyzetét a kinti napsütés sem könnyíti majd meg, úgyhogy a mindig ajánlott víz és csoki most is jól fog jönni vizsga közben.

MTI
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 04., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához