Kimutatja a foga fehérjét az orbáni költészet... vagy a paródiája

szerző
- palosm -
publikálva
2018. jan. 07., 18:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az EU nevű gazdasági terrorszervezet mikor tanulja meg, mit jelent az, hogy szeretet? Ilyen egy ünnepi vers az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által támogatott irodalmi lapban.

Érdekes költeményre bukkantunk az Orbán János Dénes-féle állami írónevelde, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. által kiadott, Habony Árpád korábbi ügyintézője által főszerkesztett mellékletben, az Előretolt Helyőrség karácsonyi számában. Az Emmi által is támogatott kiadványt mintegy negyedmilliós példányban szórják, azokhoz a megyei napilapokhoz jár, amelyek Mészáros Lőrinc tulajdonában vannak. A tehetséggondozónak decemberben 1,4 milliárd forintos támogatást ítélt meg a kormány.

Címlap, vezérverssel

Címlap, vezérverssel

 

A Makkai Ádám-költemény nemcsak tripla fenekű fricskája a mostani geopolitikai helyzetnek, illetve a körúton belüli klikk-költészetnek, hanem a kétségtelenül virágzó rezsimhű irodalom, sőt az egész orbáni világkép gyilkos paródiája is egyben. (Vagy nem, de erről később.)

false

Már az alcím gyanút ébreszt – „karácsonyi meditáció Hawaiiból” –, de aztán az első blikkre szimpla helyesírási hibának tűnő írásmódok egyértelművé teszik: cseles posztmodern gegről van itt szó, és nem is az egyszerűbb fajtából, ahogyan az „Aleppo-i”, a „Damaszkusz-i” szavak helytelen írásmódja is nyilvánvalóan valamiféle vágyott, de a valóságban sajnos soha el nem érhető univerzális egyenlőségre hívja fel a figyelmet.

Hasonlóan a „hevenyészett menekült táborok”-hoz, ami véletlenül sem összekeverendő a „hevenyészett menekülttáborokkal”, mert ugye a költő itt minden bizonnyal elmenekült táborokról ír, és ez a módosítás a reveláció erejével hat. A „motoros szerencsétlenség” frappáns különírásáról már szót sem ejtünk, az is zseniális ötlet, bár nem tudjuk, mit jelenthet pontosan.

Aztán itt van még a zsaruzsargon beemelése is a versnyelvbe: „meg van rablás is, sőt olykor / egy bedrogozott vagy beszeszelt egyén / gyilkosságot követ el”. Bántóan egyszerűnek tűnhet ez a bőbeszédű semmitmondás, de nem az.

Aztán elemelkedik a talajról a vers, bár nem mondhatnánk, hogy eddig két lábbal a földön állt volna: a kisdedtől (emlékeztetnék az újszerű címre: Csendes éj, szentséges éj) azonnal eljutunk az „Allah Akbart-t” rikoltozó „megszállott, fanatikus emberek”-ig.

És érkezik a valaha magyar nyelven leírt legironikusabb költői kérdés, ami szolidan, de szeretetteljes határozottsággal a teljes keresztény kultúrkincset pellengérre állítja: „Mi keresztények a béke vallása voltunk valamikor / a kezdetek legkezdetén. Mi csúszhatott félre / kétezer esztendő alatt?”

false

Brutális szembesítés ez, akárhonnan nézzük: a kereszténység nem a béke vallása immár.

És tovább sorjáznak a kérdések, a posztmodern létállapot bizonytalanságának költői jelzéseként, de egyben parodizálva a széles körben terjedő rettegéskultuszt is: „Hogyan tudjuk szeretni a vad turbánost, / aki elvágná a torkunkat?" Illetve: „Hány karácsonyt élünk még meg? / És lesz folyóvíz, villany és étel?”

Végül a politikusok kapják meg a magukét, és ha szimatunk nem csal, a vers itt konkrétan Orbán Viktor EU-ellenes szabadságharcának néhol militáns, néhol tanárbácsis nyelvezetének tart görbe tükröt: „Az EU nevű gazdasági terrorszervezet / mikor tanulja meg, mit jelent az, hogy »szeretet«?”

(Zárójelben jegyezzük meg a következőket.) Értelmezésünk csupán szubjektív interpretáció. Természetesen egy olyan értelmezés is elképzelhető, hogy a vers teljesen másról szól, mint ahogyan mi leírtuk, és a költő az egészet komolyan gondolta. De hát az értelmezés éppúgy szabad, mint a művészet maga, és ez akkor is így lenne, ha ez a költészet a legócskább állami propaganda gúnyáját öltené magára.

szerző
- palosm -
publikálva
2018. jan. 07., 18:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
irónia
irodalom
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  harcolj
  2018. január 08., hétfő 11:07
  Krempltörpénk már első királysága alatt bizonyítékát adta arra, hogy nem szívleli a kultúrát. Persze ez érthető, ha a galambocskájfélék művészeti vonzalmát nézzük oda bizony rengeteg pénz szükségeltetik, hogy hozzájuk közelebb lehessen juttatni a kultúrát. A kultúra itt nem azt jelenti, hogy nehezen befogadható nívós művekben kéne elmélyedni, nem. Már ez ott kezdődne - legyen példa ismét Galambocskáj -, hogy pl. a személyneveket, mégha az illető nem szimpatikus is, nagy kezdőbetűvel írjuk. Netán köszönünk, ha valaki bejön hozzánk egy irodába, boltba- stb. Ez itt kezdődne. Aki pedig a fönti förmedvényt megírta pedig már nyilván leszámolt azzal, hogy ember legyen. Pénzért vagy pozícióért - mindegy.
 2. 6
  yoyo
  2018. január 08., hétfő 10:17
  Szar verseket mindig írtak lelkes alattvalók. Az viszont a hatalom minőségét mutatja, hogy az általa ihletett műveket kiteszi-e a faliújságra.
 3. 5
  tiszapolgári
  2018. január 07., 23:12
  Költés közben Márai Sándor Mennyből az angyal c. verse lebegett a szeme előtt.
 4. 4
  PanteraRoz
  2018. január 07., 22:47
  Nagyon kényszeredett ez a "verselemzés". Olyan, mintha valaki kalapáccsal akarná a fejedbe verni, hogy a május elsejei munkásdal nem giccs, hanem a kommunizmus posztmodern performansza. Xar a vers, ez van.
 5. 3
  szegedi789
  2018. január 07., 19:59
  Akkor az uniós pénzek miatt Mész.Lő. egy "gazdasági terrorista" ... ? (vö. Átlátszó " 2100 milliárdosos " cikkével)

  Ez még Nagy Gáspár - féle NIs végződésnél is tökösebb rendszerkritika lenne . . .

  Persze, csak lenne. Ha nem lenne szörnyen gagyi és amatőr.
 6. 2
  galambocskám
  2018. január 07., 19:57
  Ah minő szépséges sorok! Bezzeg amikor én azt a gyönyörű festményt hoztam ide akkor az alkotás röpült. Pedig az se kutya.
 7. 1
  szegedi789
  2018. január 07., 19:53
  Hát, ööö, szerintem, minden roppantul értékes és mélyen szántó értelmezés dacára, Makkai úr lecsúszott a Szép Versekről.

  Inkább a legendásan rövid életű napi szar verses blogra fért volna fel...

Komment írásához