Az új emberminiszter szerint a neveletlen gyerekeket meg kell nevelni, a hit- és erkölcstan nagyon jó, a műhiba pedig relatív dolog

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 28., 07:49
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sikerült megtalálni Balog Zoltán méltó utódját.

Tegnap hivatalossá vált az új Orbán-kormány összetétele, és a miniszterekkel kapcsolatos pletykák jelentős része be is igazolódott. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) élére például valóban Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója került, akinek korábbi kijelentései a napokban bejárták az internetet. Kiderült például, hogy az új miniszter nem hisz az ősrobbanásban, ahogy szerinte a halálos betegségek többségét el tudjuk kerülni, ha betartjuk a Tízparancsolatot.

Most a 168 Óra Online szemlézte Kásler egy korábbi fellépését, ahol a leendő miniszter megint érdekeseket mondott.

Szerinte például az emberi gondolkodás egy fikarcnyit sem fejlődik, a világ pedig nem megismerhető, „mert nagyon sok olyan dolog van, amire egyetlenegy válasz van, az az Isten léte, nincs egyéb”. Kásler szerint akkor sincs olyan nagy gond, ha valaki se otthon, se az iskolában nem ismeri fel, hogy „mi a szép élet”, mivel az egyház ott van:

„Önök eldönthetik azt, hogy akarnak élni, és lehet élni szépen is, csak meg kell hallgatniuk, hogy lehet szépen élni, fel kell ismerni, hogy mi a szép élet. És ezt otthon, ha nem kapja meg valaki, és még az iskolában sem kapja meg valaki, akkor van nehéz helyzetben, de akkor még mindig támaszkodhat az egyházra, meg támaszkodhat saját magára.”

false

 

Fotó: YouTube/Echo Televízió


De Kásler kifejtette a műhibáról szóló véleményét is:

„Az, hogy műhiba, ez rendkívül relatív dolog. (...) Biztos, hogy a gyermekkel, aki meghalt vagy műhiba áldozata lett, egészen biztos, hogy ott volt mellette a Jóisten, és egészen biztos, hogy ez a kisgyermek megkapta a Jóisten segítségét, legfeljebb mi erről nem tudunk. Az, hogy az orvos megkapja-e a Jóistentől a feláldozást (sic!), vagy segítséget, hogy ezen túllépjen, az egy másik kérdés.

Bár az Emmiben vélhetőleg továbbra is lesz oktatási államtitkárság, végső soron ez a terület is a miniszter alá fog tartozni, így egyáltalán nem mindegy, mit gondol Kásler az oktatásról. Ezt gondolja:

„Az iskolában pedig nem folyik nevelés. Oktatni még úgy, ahogy oktatnak, többé-kevésbé tényszerűen oktatnak, ebben se vagyok biztos. A társadalomtudományokat rendkívül masszívan eltorzítva oktatják. Tehát azok a klasszikus értékek, ami az identitás részeit képezik, tehát ember vagyok, magyar vagyok, hívő vagyok, ésatöbbi, ésatöbbi, és a magyar kultúrának az elképesztő kincsestárát nem ismertetik meg a diákokkal. Na most a magyar nyelv nagyon plasztikus, akit nem nevelnek, az neveletlen. (...) Döntő fordulat volt, amikor az etika és a hittan oktatását visszaállították, mert legalább ízelítőt kap abból, hogy ilyen létezik.”

Kásler Miklósról szóló korábbi portrénkat itt lehet elolvasni.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 28., 07:49
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 17
  Cyrano
  2018. április 29., 12:49
  tiszapolgári (14)

  Mindketten karaktergyilkosság áldozatai lettek.
  Nem véletlen, hogy elsősorban saját szakmájuk harcolt ellenük.
  Mindketten meg akarták szüntetni azt a feudális hierarchiát, aminek fenntartásában Kásler érdekelt.
 2. 16
  Cyrano
  2018. április 29., 12:48
  Cheyenne: én mindenben hiszek.
  Leginkább abban, hogy azt hiszem, most iszom egy krigli sert. :)
 3. 15
  yoyo
  2018. április 29., 09:40
  Kifejezett nosztalgiaérzés áradt szét bennem az említett nevektől :)
 4. 14
  tiszapolgári
  2018. április 29., 09:19
  yoyo

  Molnár Lajos és Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztereket kb. ugyanúgy utálta az egyik oldal, mint Mikolát az ellentábor, pedig hol volt még akkor a NER.
 5. 13
  yoyo
  2018. április 29., 07:57
  tiszapolgári, számomra az egész puszta esztétikai probléma.

  a legfőbb gondom, hogy az egészségügy, a szociális és családügy, az oktatásügy és a kultúrairányítás továbbra sincs szétválasztva a NER-től.
  Azon belül bizony semmi értelmezni, értékelnivalót nem fogok keresni.
 6. 12
  Cheyenne
  2018. április 29., 07:55
  @Cyrano

  Nekem igenis a hívőkkel van bajom! Mert képesek olyat mondani és elhinni, amit ez a kretén mondott a műhiba és a kisfiú halála kapcsán: az angyal minden felelősséget megold. Ja, és honnan tudja, hogy angyal volt?

  Engem, mint a Bertrand Russell féle Nap körül keringő teáskanna hívét, mélyen sért, hogy nem látja senki, a kisfiú mellett nem angyal áll, hanem egy röhögő demiurgosz, aki a győzelmét ünnepli, mert a zsidó-keresztény-muzulmán fantasy megengedi neki.

  Az én teásknna-demiurgoszomra ugyanannyi a bizonyíték, mint az angyalra. Sértő, hogy nem tisztelik a vallásomat.

  A kisfiú? Ugyan már! Kit érdekel! Ugye, zsidó, keresztény, muzulmán testvéreim? Mert Isten fontosabb egy gyereknél..
 7. 11
  tiszapolgári
  2018. április 29., 07:46
  yoyo: nincs bizarrabb, mint onkológust kinevezni a nemzet emberi erőforrásainak vezetésére.

  Az általános fizikai és mentális állapotunkat ismerve, tulajdonképpen egy neurológus-kardiológus-onkológus szakember lenne a legjobb választás, pszichiátriai, belgyógyászati és fogászati államtitkárságokkal.

  Szerintem a fő probléma továbbra sem Kásler kinevezése, hanem az, hogy az egészségügy, a szociális és családügy továbbra sincs szétválasztva az oktatásügytől és a kultúrairányítástól.
 8. 10
  yoyo
  2018. április 29., 07:16
  - Kásler tudós, miniszternek sokkal jobban megfelelne egy technokrata. Igaz, a lelkész- esztergályos balog se volt egy klasszikus humánerőforrás-szakember.

  - nincs bizarrabb, mint onkológust kinevezni a nemzet emberi erőforrásainak vezetésére.

  - mindig öszerándult a gyomrom, ha a műveltségi cenzust kezdték emlegetni. Alapvető elvi álláspontomon kívül az is közrejátszik ebben, hogy én a magyar csúcsértelmiség sok tagját egyenesen veszedelmesnek tartom.

  - a tudós ember, akinek ilyen provokatívan tudományellenes kijelentései vannak, a leginkább valami főinkvizitori tisztséget érdemelne.
 9. 9
  Mist
  2018. április 28., szombat 20:24
  Ez még egy kerek mondatot sem érdemel....
 10. 8
  szegedi789
  2018. április 28., szombat 20:18
  Miniszterként előadva ezt a gyerek halálos szöveget ?! Arról nem is beszélve, hogy műhibát (jogrendszer smafu???) így beleszőni egy mondatba...?! Mocskosabb és undorítóbb lenne, mint az óramű pontossággal kivitelezett lombikbébizés... Ez viszont elég kockázatos lenne viktornak, mert ez a szöveg egy alapvetően világias országban... Hüm. Hüm-hüm. (Tudom, retorika részemről, a lombikbébi-programmot is lenyúlják/-ták egyesek...)

Komment írásához