Elkezdődött: a kormánymédia nekiment Bödőcs Tibornak

szerző
G. M.
publikálva
2018. szept. 06., 15:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Szánalmasan alacsony színvonalú paródiával próbált harcolni a taktikai szavazásért” – írja G. Fodor Gábor portálján az Origo főszerkesztője.

„Tényleg minden megtörténhet: van, aki szerint Bödőcs Tibornak és Hernádi Juditnak a magyar kultúra legnagyobbjai között van a helye” – ilyen mondatokkal csalogatja az olvasókat Gábor László írása, amely a 888.hu-n jelent meg, és amely alighanem a fideszes, kultúrharcnak nevezett valami egyik újabb terméke.

Az Origo főszerkesztőjének egy kulturális lista kezdte szúrni a szemét, amely az ötven legfontosabb magyar kulturális szereplőt igyekezett összegyűjteni. Bár az ilyen listák értelemszerűen mindig szubjektívek, Gábor László a Fidelio listáját úgy kezeli, mint megfellebbezhetetlen darabot, és le is írja, hogy nagyon nem tetszik neki.

Hogy miért?

 • Mert vannak rajta olyan színészek, akikről Gábor László életében nem hallott, de nem is látta még őket.
 • Mert szerepel rajta Tompa Andrea író, kritikus, lapunk színikritikusa.
 • És mert rajta van Hernádi Judit, illetve Bödőcs Tibor is.

„Ha ezer meggyőződéses balliberális és kultúrarajongó embernek, fiataloknak és időseknek, nőknek és férfiaknak vegyesen, arra a kérdésre kellene őszintén válaszolniuk, hogy szerintük Bödőcs Tibor humoristának és Hernádi Judit volt Heti hetes-sztárnak (végzettségét tekintve színésznőnek) helye van-e a magyar kultúra elmúlt évi ötvenes listáján, egészen biztos vagyok benne, hogy ezer emberből senki sem válaszolna igennel” – csap bele a lecsóba Gábor László, aki szerint Bödőcs a kampányban „egy irgalmatlanul rosszul megcsinált, szánalmasan alacsony színvonalú paródiával próbált harcolni a taktikai szavazásért, a legesélyesebb jelöltért, a viszlátkétharmadért, az oktatásegészségügyért s a többiért”. Ez azonban nem igaz, Bödőcs a kampányban mindössze egyetlen Orbán-paródiát tett közzé, aminek semmi köze nem volt se a taktikai szavazáshoz, se a viszlátkétharmadhoz.

Hernádi Judittal pedig az Gábor László problémája, hogy a választások utáni tüntetések egyikére videóüzenetet mert küldeni.

Az i-re viszont mindenképpen a cikk utolsó mondata teszi fel a pontot, amikor a fideszes kultúrharc kellős közepén Gábor László az alábbiakat fogalmazza meg: „Ettől még nem fog visszafelé folyni a Duna, ettől még nem fogja kiadni a kritikus (elnézést: író) kritikáit (elnézést: műveit) a Gallimard.”

A kormánymédia egyébként már korábban is elkezdte kóstolgatni Bödőcsöt, igaz, akkor csak a szakmányban érkező Kinek a kulturális diktatúrája? címen futó Szakács Árpád-sorozat egyik részében vették elő:

Mindennek eljön az ideje: a Magyar Időkben már kóstolgatják Bödőcs Tibort

Ő is egy „mosolygó rettegő", ha jól értjük. Megy a kormánypárti lapban a listázás, a feljelentés, hol a liberálisok kapnak kedves üzeneteket, hol Prőhle Gergely, vagy Ókovács Szilveszter kap selyemzsinórnak beillő „kritikát", vagy mit. Az egyik bűne az, hogy írókat enged az irodalmi intézmény falai közt, a másiknak pedig az, hogy engedte megrendezni a Billy Elliotot.

szerző
G. M.
publikálva
2018. szept. 06., 15:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  hamrimm
  2018. szeptember 15., szombat 16:01
  Bezzeg Fábry humora az bátor talajgyökér nemzeti,azt kérjük naponta.Különösen a vonalkódos alsógatyája az már egyenesen nemzeti kincs.És milyen alapon énekel Hernádi,mikor van nekünk egy Ákosunk,a nemzet igrice,a dalmondó kobzos?!?!
 2. 11
  tatami
  2018. szeptember 08., szombat 07:31
  Szerintem meg Bödőcs és Hernádi is népszerű, Gábor László meg egy senki.
 3. 10
  Edebácsi
  2018. szeptember 07., péntek 07:01
  Mint tudjuk, ami nem fideszes, annak nincs helye a Nap alatt!
 4. 9
  sachs
  2018. szeptember 06., csütörtök 19:04
  Marcipán Csaucseszku.
 5. 8
  tiszapolgári
  2018. szeptember 06., csütörtök 19:00
  Nemzeti Jókedv Hivatal.
 6. 7
  szegedi789
  2018. szeptember 06., csütörtök 18:53
  Érdekes ez a tompaandreázás (is) a muki részéről. Egy általa nem ismert ember iránt ilyen penetráns (náci-komcsi) házmesteri bukéjú mondatokat felböfögni... ! Te jóóóhóhóhóóóó ég!!!!

  És ha jól gondolom, TA nevének előrángatása inkább történik mechanikusan egy állítólag nem létező "tiltólista" alapján. De a konkrét mondat már szavatol egyfajta "emberi minőséget" írója részéről...

  Egyébként meg miért ne jelenhetne meg ennél a fr. kiadónál pl. Omerta ? Vagy másnál ?
  Fentinél jelent meg Esterházytól Dragománig, a magyar irodalom egy jelentős része.
 7. 6
  szegedi789
  2018. szeptember 06., csütörtök 18:41
  Biztos a főbűn, hogy andor éva nem szerepelt a listán... (Hihi-haha!)
  És Laci bepöccent...
 8. 5
  szegedi789
  2018. szeptember 06., csütörtök 18:39
  - Érdekes ez a fenti retorika (az emberek mondanának egy nevet, akkor...), mély valóságismeretről tanúúúskodik, mert az emberek val'szeg elég nagy számban mondanák BT nevét. Ellenzéki ezer főből meg ...?????? Hajaj...

  - Egyetlen komoly következménye lehet ennek a szemét és aljas cuccnak, hogy pl. BT fellépési lehetősgét csökkenti, mert ide meg oda (pl. önkormányzat, állami cégek) már nem merik meghívni, nehogy baj legyen belőle... (Bár azt meg én gondolom, hogy inkább a magánszektor hívja fellépni.)
 9. 4
  rworse
  2018. szeptember 06., csütörtök 17:41
  protonáci provokáci
 10. 3
  rworse
  2018. szeptember 06., csütörtök 17:40
  Dallamára

  Gábor László rézfaszú bagoly,
  Fel van virágozva.
  Indulnak már a lózungjai,
  A kultúrcsatába.

  Nehéz rézfaszú bagolynak lenni,
  Szántani a legyet-tölgyet.
  Édes rózsát a hazáért
  Tövisestől egyek.

Komment írásához