Fun fact: Toroczkai hetek óta mondja magáról, hogy ő az új Dugovics Titusz. Kár, hogy Dugovics nem létezett a valóságban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 29., 16:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A fikció az fikció. Nem mindenki kajálja be. De valaki igen.

Hetek óta harsogja Toroczkai László, hogy ő az új Dugovics Titusz, aki kiugrott a Jobbikból és magával rántotta az árulókat stb.

Ezt most legutóbb a Pesti Srácoknak sütötte el, de az önheroizálásból a múlt hétvégi ásotthalmi zászlóbontás alkalmával is kijutott, ahol Toroczkai beszédében folyamatosan, újra és újra előkerült Dugovics Titusz (mint a politikus kvázi ősképe), akit a közhiedelem az egyik nándorfehérvári hősnek tart, és aki eszerint 1456-ban azzal akadályozta meg a vár török kézre kerülését, hogy a mélybe magával rántotta a zászlót épp kitűzni készülő török harcost.

Szép történet, ugye?

Kár, hogy valószínűleg semmi nem igaz belőle. A mai középkorkutatásban ugyanis már konszenzus, hogy ilyen nevű szereplője és ilyen mozzanata valószínűleg nem volt a nándorfehérvári csatának.

De idézzük az Index idevágó cikkét, amit ezúton is küldünk a Jobbikból dezertáló polgármesternek: „Maga Dugovics Titusz pedig bizonyítottan csak a fantázia szüleménye. Nándorfehérvár ostromát korabeli források alapján elég részletesen ismerik a történészek, és mivel valóban fontos fordulópontja volt a középkori Magyarország történelmének, minden részletét alaposan feldolgozták. Dugovics Titusz hőstettére egyetlen korabeli forrás utal csupán: Antonio Bonfini, Hunyadi Mátyás itáliai történetírója; ő is csak a katonák körében terjedő legendaként ír, név említése nélkül a török katonát a mélységbe rántó, önfeláldozó várvédőről. A kor híres krónikásai, például Heltai Gáspár és Zrínyi Miklós sem emlékeznek meg az ostrom menetét megfordító, hősi tettről, ami minimum furcsa.”

A cikkben további érdekességek vannak az áltörténelmi személy kialakulásáról.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 29., 16:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  csulla
  2018. június 30., szombat 16:55
  Akkor,most mi lesz a Nemzettel Titusz nélkül?Tifusz lesz a kásjerrel!
 2. 3
  rworse
  2018. június 29., péntek 20:10
  Tóthroczkai igazat mond, ő egy Dugovics Titusz.
  Dugovics Titusz is kitaláció, Toroczkai is kitaláció. Annyi a különbség, hogy Dugovics valós ellenség ellen mások által kitalált országvédő, Toroczkai pedig kitalált ellenség ellen saját maga által kitalált országvédő.
  A kitalált Toroczkai kitálalt.
 3. 2
  szegedi789
  2018. június 29., péntek 19:20
  Közéleti barom-méter már megint nem imponál így a hónap végére:

  1. Kontrát "álljon fel az orosz érdeket szolgáló képviselő azonnal, bár csak te állsz nagyon okos károly" Károly.

  2. Bayer "Angelamerkelek rombadöntötték a német válogatottat, meg tükröm-tükröm, mond meg nékem, mit tükröz pontosan a magyar fódball, ha nem egy rakás szart" Zsóóót.

  3. Toroczkai " Dugovicstitusz" László.

  + 1 : miskolci-zsolti időközi választás
 4. 1
  tiszapolgári
  2018. június 29., péntek 18:01
  Márpedig igenis létezett. Vagy százharminc éve élt Liptószentmiklóson egy derék drótos tót, Tichomír Duchnovič, aki munka közben véletlenül megcsúszott a verandán, és beleesett a csalánbokorba.

Komment írásához