Itt az év felfedezése: a kormányközeli Századvég kikutatta, hogy a kormány ellen tüntetők valójában csalódott emberek

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 30., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Origo pedig csinált belőle egy jó kis hírt. Este talán még a Tényekben is benne lesz.

A kormánypropaganda régóta bevett eszköze, hogy valakik valamilyen közpénzből rendelnek egy közvélemény-kutatást az egyik baráti cégtől, például a Nézőpont Intézettől, netán a Századvégtől, majd az itt született eredmények végigszáguldanak a Fideszhez közeli médiumokon. Lehet ezt kellő tudományos alappal, megfelelő kérdésekkel is csinálni, úgy, hogy az egészről nem süt az idiotizmus, de ez nem mindig jön össze.

Az Origo hétfőn egy olyan közvélemény-kutatásról számolt be, amely során a Századvég Alapítvány kiderítette:

az utóbbi hetek ellenzéki tüntetésein csalódott emberek vettek részt.

Ezt az olykor aljas lejáratásokat és hazugságokat közlő, nemegyszer kamu migránsveszélyről harsogó portál így vezette fel: „Még a baloldaliak többsége is úgy látja, hogy a tüntetők csalódott emberek, akik nem tudják elfogadni a választások eredményét.”

Az egész lényege vélhetően az lenne, hogy tovább mantrázzák: az ellenzéki „csürhe” képtelen beletörődni a Fidesz győzelmébe, és ezt még ki is lehet mutatni különféle kutatásokkal. Az egyik feltett kérdés is úgy hangzott: „Ön inkább egyetért vagy nem ért egyet az alábbi állítással? A tüntetők csalódott emberek, akik nem tudják elfogadni a választások eredményét”.

Legközelebb meg kéne mérni, hogy a Fidesz szavazói szeretik Orbán Viktort, csodálják Orbán Viktort, na és támogatják Orbán Viktort.

A választás utáni tüntetések kérdései

A jelenlegi tüntetések kapcsán az egyik kérdés az, hogy kialakulhat-e a Jobbik szimpatizánsaitól a liberális felső középosztályig tartó politikai közösség. Magyarországon 2002 óta rendre szerveződnek tüntetések a választások után. 2014-ben vélhetően a nyári európai parlamenti, majd az őszi önkormányzati választások miatt csak később, október végén került sor a csalódott ellenzéki választók mozgolódására a netadósként megismert tüntetések formájában.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 30., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához