Terjed a terrorizmus, már a hatodikos irodalomkönyvekben van

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 06., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És ma mit vettetek irodalomórán, kisfiam, megint Toldiról és a terrorizmusról beszélgettetek?

„Szerinted mi az oka az egyre jobban terjedő terrorizmusnak?” – teszi fel a kérdést egy hatodik osztályosoknak szóló irodalomkönyv (!), ráadásul a Toldi kapcsán, írta a 444, miután egy olvasójuktól kaptak egy képet a tankönyvről.

A lap megjegyzi, az Irodalom 6. Olvasókönyvet Alföldy Jenő és Valaczka András jegyzi, és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) adta ki 2015-ben. Ahogy azt a nyolcadikos földrajzkönyvet, amit az OFI tavaly újra megjelentetett, és ahogy azt már tudjuk, Olaszországnál jól sikerült az aktualizáció: a főváros és a Vatikán mellé bekerült a menekültáradat is.

Ha az nem lenne elég, hatodik osztályban már Toldi Miklós „gyilkos tette” és a „mindenfajta jognál mélyebb igazságérzet” kapcsán csak előbukkan a terrorizmus. Mert „a felbőszített kutya harapni fog”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 06., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2018. február 07., szerda 14:55
  Egyszer nemrégen, amikor az egyszeri püspök Felcsútra látogatott, észrevételezte, hogy a faluban nem harangoznak. "Én úgy tudtam, körösztyének laknak errefelé, hát hogy-hogy nem harangoznak itt?" - gondolta volt az egyszeri püspök, meg is kérdezte erről a bádogbánost.
  "Miért nem harangoznak nálatok, édes fiam?"
  "Annak bizony éppen 99 oka van, tisztelendő püspök atyám." - mondotta trükkösen az igazat a bádogbános.
  "No, hát, kezd az elsővel, fiam." - nem tágított a püspök Isten elhivatott szolgálatjában.
  "Az első ok az egyre jobban terjedő terrorizmus, atyám." - mondotta szilárdan a bádogbános.
  Ezen elgondolkodott a püspök, mert erre eddig nem gondolt. Azt hitte, hogy nincs harang - ez is mutatja, hogy csak egyszeri püspök volt őkelme, na majd pont Felcsúton nincs harang, jó hogy nem a Lovasberényieket kérik meg, hogy harangozzanak kölcsönbe Felcsútra is! Miután a püspök felocsúdott, elengedte a többi 98 okot, és csak-csak megkérdezte:
  "No de kedves fiam, osztán mi vón az oka az egyre jobban terjedő terrorizmusnak?"
  "Hát, azt kedves atyám, egy hatodikosztályostól kellene megkérdezendenünk, merthogy azok tanulják az oskolában.
  No hát, egykettőre oda is híttak egy hatodik osztályos nebulót, és megkérdezték tőle:
  "Hát, kisúrfi, oszt meg tudod-e mondani, hogy mi az oka az egyre jobban terjedő terrorizmusnak?"
  A gyermeket persze nem ejtették a feje lágyára, az oskolából mindig őtet küldték, ha meg kellett válaszolni valamit, éppen most érkezett Budáról, a kutyavásárosi álruhában arra járt Mátyás királytól, még nem is volt ideje az összes gazdag ajándékot rendesen a tarisznyájába rakni, a királylánynak meg a fele királyságnak is kilógott a fele (tehát egy negyed királyság lógott ki, mielőtt megkérdezitek, a királylánynak peniglen az alfele lógott ki felfelé zsák száján).
  "Annak bizony ippeg 99 oka van, ténsurak." - mondotta volt a hejre kis gyerekember.
  "Osztán mi vón az első ok?" - debattált a püspök izgatottan a kéváncsiságtól.
  "Az egyre jobban terjedő terrorizmusnak elsősorban is az egyre jobban terjedő terrorizmus az oka!" - vágta ki a tromfot a hejre kis gyerek.
  "No lám, no lám!" - gondolta az egyszeri püspök, és elengedte a többi 98 választ. Ha azt el nem engedte volna, az én mesémnek is se vége se hossza nem lett volna.
 2. 4
  tiszapolgári
  2018. február 07., szerda 11:23
  A tankönyvírók jól teszik, hogy kíváncsiak a hatodikosok véleményére. Azt, hogy mi az oka az egyre jobban terjedő terrorizmusnak, még a felnőttek sem nagyon tudják, mindenki más okokkal magyarázza, szerintem például az oroszok az okai, mások szerint a zsidók, vagy a kilátástalanság, ami persze megint csak a zsidókra vethető vissza.
  Úgyhogy helyes, hogy a gyerekeket is megkérdezik, hátha ott van közöttük az új Einstein, Freud vagy az új Stephen Hawking, és cáfolhatatlanul rá fog világítani a növekvő terrorizmus legfőbb okára.
 3. 3
  rworse
  2018. február 07., szerda 01:24
  „Szerinted mi az oka az egyre jobban terjedő erdőspéterkurvaanyádnak?” – teszi fel a kérdést egy hatodik osztályosoknak szóló irodalomkönyv - helyett rworse.
 4. 2
  szegedi789
  2018. február 06., kedd 21:33
  - Remélem Rokonoknál előkerül Mészáros, Kósa (+ no stroman mami) és államtitkára . . .

  - Iskola a határonnál a katonai oktatás (Simicskó felkészül!) és úgy en block az oktatás gyerek központú reformja. Például.

  - Tóték és Posta reformja.

  - Candide , avagy hihetsz-é Rogán Anti Hivatalának ? Ellenzéki stratégiák tavasz utánra ?

  - Tanár úr kérem, avagy mi rejtőzik empirikusan PISA-sokk hátterében ?

 5. 1
  szegedi789
  2018. február 06., kedd 21:16
  - És Itáliáról mit tanultál máma ???

  Már várom, hogy a terror kelgyó önfarkába harapjon, miután törikönyvben meg I. (Nagy) Lajos itáliai hadjáratairól ejtenek el majd valami okosat. Nápolyi Johanna és migráns tématikában, például. Gondolom remek lesz. . .

  És ha ezt a sunyi/seggnyaló energiákat tényleg tankönyvírásra "pazarolnák" el . . .

  - A "kedvencem" találatom mégis (forrás: ÉS Páratlan oldala) az, amikor a Mohácsy-féle irodalomkönyvet kicsit kibővítették (ami bár nem túl izgi, de azért jól használható, korrekt volt, legalábbis a régi, amiből én is tanultam) szerző halála után, és Nyírő 2dik, Wass 3dik nemzedéke lett a Nyugatnak ! ! ! ! !

Komment írásához