Van még egy fontos dolog, amelyben Magyarország mutatja Európának az utat: itt tutira levágják a lábad

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 10., 16:16
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Meg is lesz az eredménye: elpatkolsz.

A világ legjelentősebb érsebészeti folyóirata, a European Journal of Vascular and Endovascular Surgery legfrissebb elemzése szerint továbbra is Magyarország vezeti az európai amputációs statisztikákat. A vizsgálatban részt vevő országok közül hazánkban messze a legmagasabb a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma: az európai átlag 2,5-szerese.

Egyértelmű az összefüggés a dohányzás, a várható életkor és az egészségügyre fordított pénzeket tekintve a magas amputációs aránnyal.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a magyarok a nagy amputációt követő halálozás tekintetében is listavezetők: az ilyen beavatkozások után itthon minden ötödik beteg meghal a kórházban. Ez a halálozási arány a legkedvezőbb finn adatok háromszorosa.

Egy 2015-ben megjelent, a magyar amputációs helyzetet feldolgozó hazai elemzés adataihoz képest nem tapasztalható semmi előrelépés. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az érbetegellátás többszintű fejlesztésében látja a megoldást, melynek lényege az lenne, hogy legyen több pénz.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 10., 16:16
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2018. június 11., hétfő 07:16
  Szél és Ungár vértahó...
 2. 4
  rworse
  2018. június 11., hétfő 07:10
  Emlékszünk, hogy a minap hol fintorogtak Szél és Urbán vértahó hölgyeimésuraimék Gyurcsány beszédén? Gyurcsány éppen arra tett megjegyzést, hogy miközben fogalmunk sincs arról, hogy az emberi élet milyen drasztikus változások előtt áll, lásd robotikától géntechnológiáig, a jelenre se vagyunk felkészülve, nemhogy a közeljövőre, mert atavizmusokkal foglalkozunk. Vértahóék a robotikánál és géntechnológiánál fintorogtak, hogy miről beszél ez a marha Gyurcsány? Robotikáról és géntechnológiáról a Parlamentben? Miközben azt rágjuk éppen, hogy mi az a Bedeco?!
 3. 3
  harcolj
  2018. június 10., 20:39
  A hús-krumpli-kenyér + sok leves beidegződésen a magyar társadalom nehezen lép túl, a zöldség-gyümölcsfogyasztás arányában kevés. Manapság ráadásul az élelmiszerek nettó ára magasabb mint sok nyugati országban, nem beszélve a minőségről. A vérmagyar CBA-k még silányabb felhozatallal dicsekedhetnek . Egy főre eső fogak számában is a végén kullogunk. És akkor még kolbászfaló miniszterelnökünk is hordóhassal mutat jó példát.
 4. 2
  Cyrano
  2018. június 10., 17:55
  Mondok neked újat vilsi: a sót statisztikai alapon nevezték ki bűnösnek.
  Aztán kiderült, hogy a világon a legtöbb sót fogyasztó japánoknál iszonyú alacsony a magas vérnyomás.
  A tudomány mai állása szerint az orvosoknak gőze nincs a magas vérnyomás igazi okáról, háziorvosom szerint sok okozója lehet. (Pszichoszomatikus is.)
  Viszont az őrült sóellenességhez annyit: nyári kiszáradás ellen megköti a folyadékot és arra is rájöttek, hogy gyulladásos betegségek esetén nő a sófogyasztás.
  Kajákkal kapcsolatban: mértékkel kell étkezni és kész. És nem kell kinevezni élelmiszereket ellenségnek, mert nem biztos, hogy igaz. (Lásd tojás - koleszterin, aminek köze nincs egymáshoz.)
 5. 1
  vilsi
  2018. június 10., 16:28

  ORBÁN HULLAHEGYEI:
  7 LÁBAT vágnak le naponta Magyarországon, főleg cukorbetegség következtében.
  Ezeket az embertársainkat nem látjuk, mert ki sem mennek és - más betegségekben is - gyorsan meghalnak. Sajnos, a halálraítéltek utánpótlása folyamatos: rossz táplálkozás, mozgáshiány, stressz. Civilizáció? A só hozta a m. vérnyomást, a cukor a c .betegséget. Ezek rejtve jönnek, mert az ember riasztó-képességének 100 év alatt nem volt ideje kifejlődni. Az inzulintermelő hasnyálmirigy kifárasztása már fiatalkorban elkezdődik: a látványpékségek látvánnyal ugyan szolgálnak, nyomelemekkel kevésbé (Fe, Zn, F, Si … 1/3 periódusos rendszer!). A műtrágyán nevelt, kis gyökerű növények honnan vennék a mikroelemeket? A talaj kiszipolyozva, a zöldségek K-N-P-vel fölfújva. (Szépet adjon, aranyoskám!) Reményeink a mélyebb gyökerűek: ribiszke, málna, kajszi, szőlő (a csemege!) na, meg a tojás, máj, hal. Ha ez sem segít: pirulák. McDöglesz „kajákkal”, alkohollal, kávéval, antibiotikumokkal kinyírjuk a bélflóránkat (6000+1 humán genom) – jön a rezisztencia (szuperbaktérium), a fekély, a Crohn, a diabétesz – a levágott láb. (Arcpír, gyanús étvágy/szomj, hízás/fogyás; bőrkiütés – rögtön, nemcsak cukor-, inzulinteszt is jöjjön!) /2017.okt.ökobetyár/

Komment írásához