Rákosi Mátyás száműzetésben – Dokumentumfilm a nép egykori bölcs vezetőjéről

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2017. okt. 23., 12:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Aki nem sokat tud a korszakról, az simán megsajnálhatja a volt pártfőtitkárt.

Tizenöt évet töltött Rákosi Mátyás száműzetésben a Szovjetunióban. Bár 1956-ban gyógykezelésként nevesítették távozását, a Magyar Dolgozók Pártjának főtitkára nem önként ment, hanem küldték. Kezdetben maga sem tudta, mennyi időre, és milyen céllal megy, aztán amikor rájött, hiába próbálkozott mindeféle ürüggyel, soha nem térhetett haza. Bartal Csaba rendező eddig nem látott felvételek felhasználásával rekonstruálta az egykori pártfőtitkár és miniszterelnök utolsó éveit: a Szovjetunióban eltöltött évek során családtagjai rendre 8 mm-es, hang nélküli, többnyire színes mozgóképet készítettek Rákosiról és az éppen aktuális élethelyzetéről 1959 és 1968 között. A videókon Rákosi pancsol, gyerekekkel játszik vagy eszik. A privát felvételek érdekes dokumentumok, de lényegében semmit nem tesznek hozzá az egykori politikus történelmi protréjához. “Sztálin legjobb tanítványáról” éppen ezért több mint fél tucat történész beszél a dokumentumfilmben, felidézve a korszak történelmi, politikai kontextusát, mikor és miért tették partvonalra, majd száműzték Rákosit. Az egykori vezér élt a Szovjetunió több részén, eldugott kis városokban vagy falvakban, miután Moszkvában zavart keltő tevékenységére hivatkozva terhes lett a jelenléte. Érdeklődő, majd követelőző levelezése miatt kényelmes életszínvonalából hipp-hopp visszavettek, sőt, egyenesen nyomorúságos körülmények közé helyezték: a Fekete-tenger közeli településről például gyors váltásként a kirgizisztáni Tokmakban találta magát feleségével együtt. A filmben elhangzó levélrészletek egyebek mellett R-dosszié néven jó ideig Kádár János páncélszekrényében pihentek, ’89 után dolgozták fel azokat. Mindenesetre nem csodálkoznánk, ha az, aki előzetes ismeretekkel nem rendelkezik Rákosi személyéről és a korszakról, inkább egy szánnivaló, űzött politikust látna a filmben.

(Rákosi Mátyás száműzetésben, 52 perc)

Lead-kép: A Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) teljes ülésén Nagy Imre miniszterelnök, Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének első titkára és Mekis József, a SZOT titkára (Magyar Fotó: Bojár Sándor)

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2017. okt. 23., 12:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Rákosi Mátyás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  Hóvarjú
  2017. október 24., kedd 17:05
  Szóltam, hogy festői a tokmaki táj, és hát valóban egy stadion tenné teljessé a kirgiz idillt, a felcsútinál jóval nagyobb számú látogatóval.
 2. 4
  tiszapolgári
  2017. október 23., hétfő 22:15
  Tokmakon annyi stadiont építhetne, amennyit csak akar:
  https://s-ec.bstatic.com/images/city/600x200/236/236981.jpg

  És még kolbászfesztivál is van:
  https://c1.staticflickr.com/2/1377/5142648856_fc8592bab6_b.jpg
 3. 3
  Hóvarjú
  2017. október 23., hétfő 20:39
  Tokmakot javasolnám a daliás termetű min.elnöknek, Rákosi is kellemesen töltötte betegszabadságát a festői kirgiz településen.
  Éljen a Tokmak!.
 4. 2
  rworse
  2017. október 23., hétfő 19:20
  Szeretném, ha Orbán is száműzetésbe kényszerülne a bukása után, és nem a strómanjai nevére írt, valamint külföldi bankszámlákon tartott vagyonát élvezné a "saját lábon álló" utódaival.
 5. 1
  reuters
  2017. október 23., hétfő 15:13
  Akinek annyi ismeret sincs az ötvenes évekről, hogy Rákosi egy rettegett diktátor volt, annak már mindegy. (Meg úgysem néz ilyen filmet.)
  Akinek viszont van némi ismerete, sőt, esetleg még személyes "élménye", az (kár)örömmel nézheti, hogy hova csúszott le ez a rettegett és utált figura.
  Előbb-utóbb megbuknak a mai utált figurák is.

Komment írásához