Tarr Béla az európai mozi utolsó mestere

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 25., 14:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ismét díszdoktori címet kapott a magyar rendező.

A kínai Vuhani Egyetem díszdoktorává avatta tegnap Tarr Bélát - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap, miután a neves rendező volt a vendége a Kínai Filmszövetség által szervezett Kínai Ifjúsági Filmfórumnak.A rendezvényen a magyar filmrendező több száz fiatal kínai filmes előtt tartott beszédet, osztotta meg tapasztalatait.

false

A fórum keretében Tarr Bélát a Vuhani Egyetem díszdoktorává avatták, ám nem ez az első ilyen alkalom: korábban a Pekingi Filmakadémia is díszdoktori címet adományozott a filmrendezőnek.

Az egyetem méltatásában Tarr Bélát  "az európai mozi utolsó mesterének" nevezte. Tarr filmjeiben elkötelezetten és mélyrehatóan foglalkozik társadalmi kérdésekkel, az emberek közötti kapcsolatokkal, a való élet és a filozófia kérdéseivel és sok más fontos témával.

A laudáció szerint művészetének egyedisége és mélysége Bergmannal, Antonionival hasonlítható csak össze. "A mai filmvilágban mesteri státusza szilárd, filmjeivel új kognitív és szellemi energiát hozott a világba, és állandó nyomot hagyott az emberi kultúrában és emlékezetben" - olvasható a méltatásban.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 25., 14:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2017. szeptember 25., hétfő 20:41
  Örülök és gratulálok a díjhoz.
 2. 1
  rworse
  2017. szeptember 25., hétfő 18:29
  Gratulálok.
  A művészek munkássága tekintetében nagyjából természetesnek veszi mindenki, hogy a művészeti munkásságukért nemhogycsak például ilyen díszdoktori címet kapjanak, de valós felsőoktatási címeket is ahhoz, hogy a művészeti felsőoktatási intézményekben oktassanak. Mittudomén, Marton László nem tudományos munkásságával szerzi meg az egyetemi tanári címet ahhoz, hogy a színművészetin osztályfőnök lehessen, hanem a gyakorlati munkájával. Művészeti felsőoktatásban nagyon kevesen oktatnak mesterséget olyanok, akik tudományos munkával szerezték meg ehhez a címet.
  Hogy miért említem ezt? Mert ilyenkor eszembe jut, hogy például a sport is lehet ilyen terület, akár például egy Mocsai, aki írott tudományos munkát nem sokat tett le az asztalra, lehetséges, hogy a gyakorlati munkájával létrehozott olyasmit, ami sportfelsőoktatásban sporttudományos-tanítási szerephez juttassa. Merthogy a színészeti oktatásban se azt várjuk el, hogy az MGP vagy a Csáki Judit oktasson színészmesterséget, vagy legyen intézményvezető. Hanem a Huszti Péter, az Ádám Ottó, a Várkonyi Zoltán, a Marton Éva, a Perényi Károly..., akik nem tanulmányok írásával, hanem a gyakorlati munkájukkal szerezték a jogot ahhoz, hogy oktassanak adjunktusi, docensi, tanári rangban a művészeti felsőoktatási intézményben. A sport is "művészet" ilyen szempontból.
  Tehát nem feltétlen kell a Mocsai tudományos karrierje (például doktori címe) miatt háborogni, főleg nem akkor, ha a "hivatalos" tudományos munka meg sokszor kényszerűen olyan, mint a Schmitt Pálé.

Komment írásához