Bajban a török gazdaság, tovább gyengült a líra a pénteki leminősítés után

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 20., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közben ismeretlenek rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére.

Két százalék körüli mínuszban állt a török líra az amerikai dollárral szemben hétfő kora délután, miután péntek késő este leminősítette Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-besorolását két nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service.

Hétfőn, röviddel 14.30 után 6,12 líra ért 1 dollárt, a kora hajnali 5,98 líra után.

A líra idén eddig csaknem 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben, és az értékvesztésnek csaknem fele az elmúlt hetekben ment végbe. A líra gyengülését részben a török–amerikai kapcsolatok elmérgesedése okozza, és eddig az is csak fokozta a bajt, ahogy a török kormány reagált a gazdasági problémákra.

Megfigyelők szerint a líra várhatóan tovább gyengül, ha Washington betartja fenyegetését, és újabb szankciókkal sújtja Ankarát, amiért az nem engedi szabadon Andrew Brunson amerikai lelkészt.

A líra hétfői gyengülésében a két nemzetközi hitelminősítő pénteki döntése mellett szerepet játszott az is, hogy hétfőn egy mozgó autóból rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére. A lövések egy őrbódét találtak el, senki nem sérült meg.

Az ankarai amerikai nagykövetség épülete a támadás után

Az ankarai amerikai nagykövetség épülete a támadás után

Fotó: MTI/EPA

A Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service egyaránt elsősorban azzal indokolta pénteki bejelentését, hogy a török líra legutóbbi szélsőséges árfolyamkilengései és az ebből eredő, várhatóan meredek ívű fizetésimérleg-mozgások előreláthatólag kikezdik a török gazdaság alapjait.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 20., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. augusztus 21., kedd 10:31
  A török gazdaság is részben a harmadikutas unortodoxia és a cirkuszra (futball) költés túlhajtása miatt gyengécske. És nekik nincs az éves GDP 3-4-5%-át kitevő uniós támogatásuk, mint saját hajnál fogva vízből kihúzás.
  Megjegyzendő, nekik a háború mellett a menekültellátási költségeik is magasak, utóbbiról nem tehetnek.
 2. 1
  Cyrano
  2018. augusztus 21., kedd 08:52
  Erdogan az amerikai termékek bojkottjára szólított fel, ennek következtében egyre többen törik össze iPhone telefonjukat.
  Megnyugtat, hogy hülyék nemcsak nálunk vannak.
  Megriaszt, hogy egyre többen vannak.

Komment írásához