Dübörög Paks II: ezt adják az oroszok a nyugati cégeknek

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jan. 16., 20:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A General Electricnek és a Rolls-Royce-nak is jut a gigaberuházásból.

A GE Hungary Kft., az amerikai General Electric magyar leányvállalata nyerte meg a paksi nukleáris erőmű új blokkjai turbináinak gyártására és szállítására kiírt, csaknem 793 millió eurós nyílt tendert - közölte kedden az MTI. A pályázatra a szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett. Utóbbi az ugyancsak a General Electrichez tartozó Alstom Power Systems céggel alkotott konzorcium vezetőjeként pályázott. A turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását a paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport rendelte meg.

Szándéknyilatkozatot írt alá a Rolls-Royce és az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. arról, hogy partnerséget alakítanak ki a Paks II projekt irányítástechnikai rendszereinek megvalósítására és karbantartására. A közleményben Neil Parison, a Rolls-Royce nukleáris ágazatának stratégiai igazgatója, az orosz Roszatommal fenntartott ügyfélkapcsolatért is felelős vezetője kiemelte, az együttműködésben megvizsgálják, hogyan tudnák biztosítani az építendő atomerőmű számára a világszínvonalú irányítástechnikát. Felidézte, hogy Rolls-Royce tapasztalattal rendelkezik a VVER-technológia terén, Finnországban azon dolgoznak, hogy modernizálják a Loviisa Atomerőmű VVER típusú reaktorainak biztonsági irányítástechnikai rendszerét.

Korábbi bejelentések szerint az építkezés Pakson januárban indul meg. A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg, azt azonban egyelőre nem tudni mely feladatokat tudják majd magyar cégek elvégezni. Az valószínű, hogy Mészáros Lőrinc is rástartol a beruházásra. Tavasszal ugyanis cégei bevásárolták magukat abba a cseh Královopolská Ria (KP RIA), hazai leányvállalatába, amely egyebek közt hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési és vegyipari mérnöki, illetve kivitelezői tevékenységgel foglalkozik, így van már tapasztalatuk jócskán erőművek tervezésében és tesztelésében.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jan. 16., 20:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Paks 2
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Cyrano
  2018. január 18., csütörtök 16:45
  vilsi, ez tömény baromság.
  Nem veszi figyelembe a.) a régi gépek nagyobb energiafogyasztását, b.) a "közös lónak túrós háta" közmondást, c.) a vízfogyasztást. Példa: egy mosógép 15 l vízzel old meg egy teljes mosást. (Mosogatógép 9-15 l vízzel dolgozik), ha mosdótálban mosol, akkor az min 25 l víz (egy mosás 2 öblítés szükséges), mosogatásnál még rosszabb a helyzet, ott 30 l víz körüli egy ebéd utáni elmosogatás vízszükséglete. (Tudom, nem akartam mosogatógépet, drága, üzemeltetni is az. A család egy hónapon át mérte a víz-mosogatószer-súroló-zsíroldó-fertőtlenítő -szivacs, mosogató kendő fogyasztást. Döbbenetes adat jött ki, napi 80 l vízzel. Aztán kiderült van olcsó - és hatásos mosogató tabletta is és napi 30 liter víznél több nem fogy a konyhában. És a víz a leggyorsabban fogyó kincsünk.)
  Ez a bajom a környezetvédőkkel: mindig csak egy szegmenst vizsgáltok, eszetekbe sem jut összességében nézni a dolgokat.
 2. 1
  vilsi
  2018. január 18., csütörtök 08:54
  TERVEZETT ELAVULÁS -VAN ILYEN? Vajon van-e szándékos obszolencia (elavulás)? Az új készülékek rövid életűek, nem javíthatók, fölöslegesek, pontosan a garancia leteltével mennek tönkre? Vagy, hogy a régiek jobbak voltak, ez csak nosztalgia? Nyilván sok új gép finomabb, olcsóbb, takarékosabb, "több mindent tud". A barkácsgépeket ma már sokan megvehetik. Az obszolencia olyannyira kézzelfogható, hogy a németek megkülönböztetnek szándékos, gondatlan, funkcionális, anyagi, pszichikai obszolenciákat. Sok csak sejthető, de sok a látható is:- A készülék nem nyitható föl (a ház le van forrasztva, fix csavarok)- Nem kapható pótalkatrész (pl. akkumulátor fúróhoz) - Az egész jó, csak egy gyönge pontja hibásodott meg (szénkefék, gyenge műanyag fogaskerék, kilazuló kötések, mosógép dob-fölfüggesztése, elektrolitkondenzátorok a forró helyeken)- Régi szoftver nem kompatibilis.Aki olcsót vesz, ne csodálkozzon, ha az hamar tönkre megy? Pl. vannak olcsóbb, rövidebb életűek (barkács) és drágább, hosszabb életűek (profi) szerszámgépek. Nagy előny, hogy az olcsóbbat sokan megvehetik, ritkán használják, így nem követelmény a nagy strapabirás. Sok a "svájci bicska"-készülék, amely "mindent tud" - de egyet sem jól? A sok program közül úgyis csak egyet-kettőt használunk. Ám a drága is lehet csalóka! Már 20 éve, hogy figyelmeztettünk, az egyszerű mosószerek is lehetnek olyan jók, mint a híresek (Szelíd Energia Füzetek: Mosógépek). A márkát kell megfizetnünk. Megfontolandó az olcsó, 50eFt-os mosógép - kettőt a 100eFt-os helyett, a kettő együtt tovább tart...(beszámítva a csere költségeit). A készülékek élettartamát több intézet is vizsgálja, pl. a berlini Stiftung Warentest is.Néhány éve botrány volt, amikor a Micosoft bejelentette a WIN XP bevonását. Ezzel csak a magyar kórházaknak több milliárdos kiadást okozott. Az Apple-t épp most perelik a régi telefonjai lassítása miatt. Szintén friss, hogy a "frissítések" számítógépeket lassítanak le, vagy agyonvágnak. (Így kaptam én is nemrég "frissítéssel" egy kék halált). Nem biztos, hogy az új, takarékos készülékek vásárlása a jó megoldás. A régieket is lehet takarékosan használni. Régi izzót, hűtőt vagy mosógépet is lehet ésszerűen működtetni: napvilágnál dolgozunk, csak a munkafelületet világítjunk meg; hűtőt télen kikapcsolunk és hideg spájzban, teraszon vagy vízaknában hűtünk; kevesebb ruháinkat többet mossuk kézzel, gépben nem futtatunk teljes programot, csak áztatunk és öblítünk. Persze, ez is tékozló: minden háznál egy flex, egy akku-csavarozó, egy hegesztő. A helyes, ha minden utcában, faluban volna egy (tartós), amit megosztanának (gépkölcsönzés). Ahogy a jövő is a car-sharing-é, autókölcsönzésé. Mennyi technikát vigyünk be életünkbe? Minél kevesebb készülék, annál kevesebb romolhat el! (Lásd: Verbraucher Kommission Baden-Württenberg, Szelíd Energia Füzetek, okobetyar.blog.hu) Szelíd Energia Alapítvány

Komment írásához